Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'VNG roept Rijk op bezuinigingen op bijstandsuitkeringen terug te draaien' Toelichting motie door Wethouder Peter Heijkoop
14jun

VNG roept Rijk op bezuinigingen op bijstandsuitkeringen terug te draaien

DRECHTSTEDEN - De VNG heeft tijdens het Jaarcongres in Goes een motie aangenomen waarin het Rijk wordt opgeroepen de voorgenomen bezuinigingen op bijstandsuitkeringen en de sociale werkvoorziening terug te draaien. De VNG vindt het onacceptabel dat het Rijk bezuinigt op budgetten voor wettelijke taken die het Rijk volgens de Gemeentewet volledig moet uitkeren. 90% van de gemeenten heeft door deze bezuinigingen te kampen met tekorten.

De motie was een initiatief van de Drechtsteden, waar de bezuinigingen grote financiële gevolgen hebben. Wethouders Peter Heijkoop (Dordrecht) en Peter Verheij (Alblasserdam) hebben vervolgens samen met wethouders Arjan Vliegenthart (Amsterdam), Maarten Struivenberg (Rotterdam) en Staf Depla (Eindhoven) de motie opgesteld. Ruim 25 gemeenten hebben de motie mede ondertekend.
Wethouder Heijkoop heeft namens de ondertekenaars de motie op het VNG congres toegelicht.

Wettelijke taken
De VNG dringt er in de motie bij het kabinet op aan het achterstallig financiële onderhoud, in het bijzonder het budget voor de uitvoering van de bijstand, zo spoedig mogelijk ongedaan te maken. Volledige financiering van wettelijke taken moet onderdeel zijn van het bestuursakkoord van het nieuwe kabinet.

Eerdere acties
Dit initiatief is in lijn met eerdere acties vanuit de Drechtsteden richting Tweede Kamer en de informateur. Zo heeft gemeente Dordrecht in april in een brandbrief het demissionaire kabinet opgeroepen de aangekondigde bezuinigingen op de bijstandsuitkeringen, sociale werkvoorziening en onderwijsachterstandenbeleid terug te draaien, de forse verliezen op gemeentelijke begrotingen te compenseren en met structurele oplossingen te komen voor het nieuwe kabinet.

Persbericht VNG en indieners van de motie:
https://vng.nl/persberichten/17-06-14/gemeenten-eisen-adequate-financiering-bijstandDeel dit bericht met je vrienden!