Mark Timmermans wint 34e Alblasserwaardtoernooi

07 april 2014

DRECHTSTEDEN - Met de perfecte score van 7 uit 7 in zijn eigen groep en winst in de finale tegen veelvoudig kampioen Jan Jaap Janse is Mark Timmermans de nieuwe Kampioen van de Alblasserwaard. De FIDE-meester uit Dordrecht is daarmee de eerste kampioen met een titel.

In de finalepartij van 15 minuten p.p.  kwam Jan-Jaap weliswaar beter uit de opening, maar kon geen doorbraak forceren, waarna Mark sterk terugkwam. Ondanks een aanval op de stelling van Jan-Jaap kon Mark niet doorbreken en werd tot remise besloten. In de daarop volgende snelschaakpartij ging het ook lange tijd gelijk op, maar uiteindelijk bleek de routine van snelschaakspecialist Mark Timmermans de doorslag te geven.

Ondanks het mooie weer waren toch nog 50 schakers naar Sliedrecht gekomen om het altijd gezellige toernooi te spelen.  In de twee hoofdgroepen werd gestreden om de finaleplaatsen. Mark Timmermans werd dus eerste in zijn groep, gevolgd door Peter van den Bergh van SV Sliedrecht, die met 6 uit 7 alleen verloor van de latere kampioen. In deze groep stond jeugdtalent  Andrew Mensing  van SV Sliedrecht zijn mannetje en wist 2,5 punt van de grote mannen af te snoepen.

In de tweede hoofdgroep was de eerste plaats voor Jan Jaap Janse van SV Paul Keres. Jan-Jaap was in deze groep ook duidelijk de sterkste en morste slechts een halfje tegen Lemmy Schakel  van Giessen en de Linge, die verrassend tweede werd in deze groep, nog voor de kampioen van 2013, Rik de Wilde. Adrian Mensing scoorde iets minder dan zijn broer, maar wist toch nog te winnen van oud-kampioen Ronald Breedveld.

Ook in de derde groep bleef de winnaar ongeslagen. Met 6,5 uit 7 was Johan van de Griend van SC Dordrecht de sterkste. Johan bleef de nummer twee, Tuvshin Boldoo van SV Ridderkerk een vol punt voor.

In de vierde groep was het spannend tot het eind. Lange tijd leek Martijn Stoker van SV Sliedrecht op de winst af te gaan, maar door verlies in de laatste ronde verspeelde hij zijn eerste plaats. Deze werd overgenomen door Sliedrechter Jorik Klein, die alleen verloor van Herman Spakenburg van de Scheve Toren.

Ook in de vijfde groep was er tot de laatste ronde geen directe winnaar aan te wijzen. Drie spelers gingen nog voor eerste plaats. Zowel jeugdspeler William Gijssen van SV Sliedrecht als huisschaker Paul van den Berg kwamen samen uit op 5,5 uit 7, waarbij de SB-score uitviel in het voordeel van Paul van den Berg. Ab Scheel  van Messemaker 1847, die tot de laatste ronde nog kans had op de eerste plaats, werd hierdoor uiteindelijk derde.

De ‘huisschakersgroep’ werd een prooi voor een echte huisschaker. Mark Hopman uit Dordrecht scoorde 6 uit 7 en bleef hiermee de nummer 2, Sjoerd Boonstra, een halfje voor. Jeugdspeler Koos van den Berg van SV Sliedrecht werd in zijn eerste seniorentoernooi netjes derde in deze groep.

Bij de prijsuitreiking werden eerst drie winnaars getrokken uit de goede oplossingen van het Schaakprobleem van Henk Prins. De probleem-meester had weer een mooie 2-zet gecomponeerd, waarbij de sleutelzet door de meeste deelnemers werd gevonden.

Daarna kon de tevreden toernooidirecteur Mark van Hulst de wisselbeker uitreiken aan de nieuwe kampioen. Mark Timmermans heeft beloofd volgend jaar zijn titel te komen verdedigen.

Door de vele nieuwe sponsors die SV Sliedrecht wist aan te trekken, hadden alle deelnemers prijs. De organisatie kan terugkijken op een wederom geslaagd toernooi en heeft de datum voor 2015 alweer in gedachten.