Arbitrale dwaling word Sliedrecht fataal

04 september 2015 door Jord van Geldere
SLIEDRECHT – Iedereen had vandaag hoge verwachtingen van Sliedrecht. De ploeg moest na het verlies van vijf punten in de laatste twee wedstrijden laten zien dat ze titelaspiraties heeft. Na een acceptabele eerste helft leidden omstandigheden in de rust tot een totale ommekeer en stond er na negentig minuten voetbal en ruim veertig minuten pauze een eclatante 1-5 nederlaag op het scorebord.
Sliedrecht begon met Serhan Eyupoglu voor de aan de hamstring geblesseerde Theo Lucius en met de weer herstelde Lorenzo Borsboom in de verdediging. De start van de wedstrijd was opnieuw een blamage. Al na veertig seconden kwam de bal vanaf de linkerflank via een scrimmage voor de voeten van Vinicius Bongaertz, die zijn naam als veelscorende spits direct waarmaakte. Terwijl Sliedrecht ging bouwen aan het antwoord op deze vroege tegengoal prikte Andrew Dias d’Ullios aan de andere kant met een prachtige trap vanaf 25 meter de 0-2 binnen. Nog in dezelfde minuut rondde Luciano van Harlingen in vrijstaande positie een voorzet vanaf rechts met het hoofd af. Twee minuten later knalde Onur Ulusan de bal tegen de onderkant van de lat.  De toon was gezet en iedereen maakte zich op voor een mooie pot voetbal met veel doelpunten. Tot de pauze bleef de stand ongewijzigd: 1-2.
Verbetering
Het spel van Sliedrecht liet duidelijk verbetering zien ten opzichte van vorige week. Ook de tegenstander was aanzienlijk sterker dan die van vorige week en dat maakte het duel best aantrekkelijk. Heinenoord creëerde een aantal doelrijpe kansen via Bongaeretz en Fransen. Sliedrecht-keeper Basjan Munten voorkwam met een paar prima reddingen zeker twee doelpunten. De thuisploeg had moeite met de vroeg storende tegenstander en kwam moeizaam voor het vijandelijke doel.
Kolderieke taferelen
Bij het verlaten van het speelveld om te pauzeren ontstond een klein opstootje. Onder andere Luciano van Harlingen vroeg de grensrechter van Heinenoord of hij na rust wat neutraler wilde assisteren. In die samenscholing van spelers toonde scheidsrechter Nieck Elderson uit Zaamslag plotseling een rode kaart aan Joey Rijsdijk. Na afloop verklaarde de scheidsrechter dat hij had gevoeld dat hij werd gespuugd, maar niet had gezien door wie. De dichtstbijzijnde speler was Rijsdijk, die ontzet met zijn medespelers de kleedkamer opzocht. In de catacomben speelden zich vervolgens kolderieke taferelen af. Er zijn verschillende versies van wat er zou zijn gebeurd. Tegenover de technische staf en de bestuursleden van Sliedrecht zou de jonge scheidsrechter tot tweemaal toe hebben verklaard dat hij de rode kaart wilde intrekken. Zodoende verschenen na een lange pauze weer elf spelers van Sliedrecht op het veld, maar niemand van Heinenoord. Ze gingen terug de kleedkamer. Daarna draafden de gasten op, maar bleef Sliedrecht zitten. Uiteindelijk werd na ruim veertig minuten onderbreking begonnen aan de tweede helft zonder Joey Rijsdijk en met een nieuwe grensrechter aan de zijde van Heinenoord. Hij is misschien wel de aanleiding geweest van deze show.
Forse nederlaag
De aardige ontmoeting tussen twee voetballende teams was plotseling voorbij. Hoewel Sliedrecht  in de tweede helft aardig partij bood (onder andere met een schot op de lat van weer Ulusan) was de wedstrijd gelopen. In de 49e minuut werd het 1-3 door een benutte strafschop van Mitch Fransen. Enkele minuten later zorgde Andy Bouterse voor 1-4. Heinenoord domineerde en speelde de overtalsituatie goed uit. Een kwartier voor tijd bepaalde Bouterse de eindstand op 1-5.
‘Niet toegezegd’
Wat een mooie wedstrijd beloofde te worden tussen twee ploegen uit de top van de ranglijst werd door een warrige en ongefundeerde arbitrale beslissing gedegradeerd tot een soap die tot lang na het eindsignaal het gespreksonderwerp was. Zelf was de scheidsrechter er na afloop tamelijk laconiek onder. Hij beweerde tegenover de pers dat hij niet had toegezegd dat hij de rode kaart terug zou draaien. Bij Sliedrecht heeft men zich voorgenomen een schorsing of welke andere straf dan ook aan te vechten bij de KNVB. Trainer Kees van Loon richt zich met zijn spelers op het volgende duel met Rijsoord. Een week later, op zaterdag 20 december, volgt de belangrijkste wedstrijd tot nu toe, namelijk: de inhaalwedstrijd tegen Nieuw-Lekkerland waarin wordt beslist wie de eerste periodetitel wint. ,,Als we die prijs pakken hebben we iets om op verder te bouwen”, aldus Van Loon.
Het beloftenteam leed opnieuw een nederlaag. Tegen koploper Pelikaan, die vorige week Sliedrecht van de troon had gestoten, werd een 2-1 nederlaag geleden.