Sliedrecht hoeft na bliksemstart niet tot het uiterste te gaan

10 september 2015

SLIEDRECHT - Drie punten razendsnel in de pocket en zonder kleerscheuren richting beslissend duel met Nieuw-Lekkerland om de periodetitel

De voorbije week probeerde trainer Kees van Loon zijn ploeg te overtuigen dat de tegenstander van zaterdag, hekkensluiter Klundert, niet mocht worden onderschat, mede gezien de resultaten van de afgelopen wedstrijden. Dat Sliedrecht na dertien minuten al een 3-0 voorsprong had genomen en daarmee de spanning uit de wedstrijd was, kon niemand vooraf vermoeden.
De blauw-witten, die zaterdag aan een serie begonnen van vijf thuiswedstrijden op rij, trokken direct het initiatief naar zich toe. Al in de vijfde minuut kwam via een aanval uit het boekje de voorzet van Stefan van Dam op het hoofd terecht van Dennis Verhoef, die vrijstaand 1-0 binnenkopte. Even kroop Klundert onder de druk uit en een vreemde scherpe voorzet (of misschien wel een mislukt schot van Thomas Sivananthan moest door Basjan Munten tot corner worden verwerkt. Lang duurde de tegenstand van de Brabantse gasten niet want na een goede steekpass van Luciano van Harlingen kon Jordy de Jong gemakkelijk 2-0 scoren. Luttele momenten later speelde De Jong de rol van aangever bij het tweede doelpunt van Verhoef.
Consolideren
Vanaf dat moment leek Sliedrecht genoegen te nemen met de bereikte stand en consolideerde de thuisploeg de wedstrijd. Middenvelder Levy Liesdek verklaarde na afloop dat hij het graag anders had gezien. ,,We hadden eigenlijk door moeten drukken. Als het niet lukt is dat jammer, maar we hadden in elk geval de nul moeten houden en dat lukte helaas ook niet.” Halverwege de eerste helft was er nog een kansje voor Van Dam, maar zijn poging werd verijdeld door keeper Ferry Littooij. In de slotminuut zag Onur Ulusan zijn schot richting de kruising verdwijnen, maar een katachtige redding van Littooij voorkwam een geflatteerde ruststand.
Nonchalance
Na de pauze probeerden de gasten wat meer druk naar voren te zetten. Sliedrecht zag dit gebeuren, maar bleef de controle houden zonder zelf aanvallende initiatieven te tonen. Een vrije trap in de benedenhoek noopte Munten tot actie en een hard afstandschot van aanvoerder Christian Fuanani scheerde rakelings over de lat. Langzaam nam Sliedrecht het initiatief weer in handen en na een klein uur kwam de bal na goed werk van de immer zwoegende Verhoef terecht bij Van Harlingen, die in kansrijke positie stond. In plaats van direct afronden wilde hij de keeper omspelen waarna hij zich verslikte in zijn eigen actie. Dit had de 4-0 moeten zijn. Van Loon nam zijn spelers dergelijke nonchalance kwalijk: ,,Ze hadden in de rust de opdracht gekregen de wedstrijd zonder schade uit te spelen. Dat hebben ze jammer genoeg wat al te letterlijk opgevat. Onze missie was duidelijk: drie punten, geen kaarten en blessurevrij proberen te blijven. Dat is gelukt, maar we hadden wel meer moeten scoren.”
Zonder kleerscheuren
Langzaam bloedde de wedstrijd dood. Van Loon wisselde nog twee keer om wat activiteit los te peuteren bij zijn ploeg. Roy Leeuwestein kwam in het veld voor Van Harlingen en Joey Rijsdijk maakte plaats voor Samet Ulusoy. Veel maakte het niet meer uit. Sterker nog; Klundert kreeg drie minuten voor tijd nog een goede kans waarbij Sivananthan recht in de handen van Munten schoot. Slordig balverlies van Serhan Eyupoglu stelde invaller Poger Mukokozelfs in staat in de voorlaatste minuut de 3-1 binnen te schieten. In de blessuretijd was er nog een mogelijkheid voor Leeuwestein, maar zijn diagonale schot werd gestopt. Al met al een redelijk eenvoudige overwinning tegen een zwakke tegenstander die Sliedrecht niet tot het uiterste had gedwongen. De missie was geslaagd: een zege en zonder kleerscheuren naar de zo belangrijke confrontatie aanstaande dinsdag thuis tegen Nieuw-Lekkerland. Deze inhaalwedstrijd, die al drie keer eerder op het programma stond, is beslissend in de strijd om de eerste periodetitel. Een gelijkspel is voor Sliedrecht, dat ook in de titelrace is verwikkeld, voldoende om peridodekampioen te worden en mee te doen aan de promotiewedstrijden in de nacompetitie. De aftrap op De Lockhorst is om 20.00 uur.
Beloftenteam
Het beloftenteam (derde in de reserve hoofdklasse) speelde thuis tegen ASWH 2, dat de tweede plaats bezet. Halverwege de tweede helft maakte Patrick van Zuijdam met een fraaie lob 1-0 in een redelijk goede wedstrijd waarin Sliedrecht aan het eind nog even moest doorbijten toen de gasten met een flinke rugwind probeerden een puntje te forceren. Sliedrecht hield echter stand en komt door deze nipte zege op drie punten van ASWH met een wedstrijd minder gespeeld.