Heren Sliedrecht Sport bekeren verder

24 oktober 2016

SLIEDRECHT - De mannen van Sliedrecht Sport hebben hun eerste optreden in de beker keurig doorstaan. Er werd gewonnen van de huidige nummer 1 uit de Topdivisie, HLB Van Daal, en van het in een lagere divisie uitkomende Wik-Univé. De eerste partij tegen de nummer 2 van de Topdivisie, Volley Tilburg, ging verloren. Op punten werd Sliedrecht echter winnaar van het ‘toernooitje’ in sporthal De Reiger in Groot-Ammers en bekert dus verder.

Uitgebreid verslag door Gerard Baan (H1):
Nadat we vorige week weer met beide benen op de grond waren gezet door Zaanstad, was dit weekend een uitgelegen kans om revanche te nemen op het mindere weekend daarvoor. Over de wedstrijd tegen Zaanstad kunnen we heel kort zijn, zij speelden een fantastische wedstrijd, wij kwamen niet in de buurt van ons niveau en teveel spelers zakten door hun ondergrens heen. Dit resulteerde in een duidelijke, maar terechte 3-0 nederlaag. Anderhalve dag balen, maar maandagavond, tijdens de eerste training van de week stonden alle kopjes weer dezelfde kant op, naar het komende weekend. Het alom gevreesde bekerweekend stond weer voor de deur, garantie voor verrassende uitslagen en spectaculaire wedstrijden. De bekerloting was dit jaar veranderd in een bekerindeling, dit om het aantal kilometers reizen te beperken. Voor ons een hele mooie indeling, stuk voor stuk teams waar we erg graag tegen willen spelen, en nog liever van willen winnen. Tegen, HLB Van Daal, momenteel het beste team van de competitie, tegen Tilburg waar de smallere versie van Niels Vermeulen de setjes uitdeelt en natuurlijk tegen de eeuwenoude rivaal uit polder, Wik-Univé.

Na een goede trainingsweek, mochten we zaterdagmiddag onze kunsten vertonen in sporthal De Reiger, te Groot-Ammers. We mochten de eerste wedstrijd aantreden tegen de mannen uit Tilburg, gelijk een flinke krachtmeting. De eerste set begonnen we te afwachtend en te voorzichtig, we vergaten scorende acties te maken, waardoor we direct achter de feiten aanliepen. We bleven nog enigszins in het spoor door fouten aan Tilburgse zijde, maar konden niet langszij komen. Deze set werd niet dik, maar toch wel redelijk kansloos verloren. De tweede set begonnen we langzaam op stoom te komen, acties werden feller ingezet, de service druk werd verhoogd en Tilburg werd onder druk gezet. Tom, Daniel, Carl en Albert waren het veld ingekomen en dit hielp de wedstrijd kantelen, de tweede set werd vrij overtuigend gewonnen en een derde set zou de beslissing moeten brengen. Ook deze set begonnen we weer fel en konden we een kleine voorsprong nemen. Maar ook Tilburg zette nog eens aan en wist aan het einde van de set weer de aansluiting te maken. Tijdens de ‘big points’ gaven we helaas niet thuis en met 14-16 werd de beslissende set verloren, en daarmee ook de eerste wedstrijd, 1-2.

De tweede wedstrijd werd gespeeld tegen Wik-Univé, ook dit zou geen makkelijk potje worden. Beide teams waren gebrand om het beste van hun spel te laten zien. Daniel en Carl  hebben in hun jonge jaren het shirt van Wik-Univé gedragen en tegelijkertijd hebben een handjevol mannen en de twee coaches van Wik-Univé voor Sliedrecht Sport mogen spelen. Langzaam liepen ook de tribunes vol, want niemand wilde dit schouwspel missen. De eerste set begon Wik-Univé het scherpst aan de wedstrijd, onder leiding van Niels van Andel werd de side-out aan hun kant te makkelijk behaald. Langzaam kwam de Sliedrechtse machine op stoom en halverwege de set was voor het eerst een voorsprong te noteren, de service druk werd hoger en boven de twintig werden de belangrijke punten gemaakt, 25-22. De tweede set konden we dit doorzetten en werd direct een voorsprong gepakt. Albert en Carl lieten zien over een smerig goede ‘floater’ te beschikken. Laatstgenoemde traint overigens de laatste weken veelvuldig op de sprongserve, deze zal dit seizoen hoogstwaarschijnlijk nog wel ten tonele worden gebracht. Michael en Tom scoorden aan de lopende band op de midden. Tom reikt zelfs met zijn hoofd boven het net, maar dit gaat de laatste weken wel eens ten koste van menig gezichtsonderdeel. Al met al, deze set werd eenvoudig gewonnen met 25-18, de tweede wedstrijd was dus een prooi voor de mannen van Sliedrecht, 2-0.

HLB Van Daal wist zijn wedstrijd met 2-0 te winnen van Tilburg en dus kon de laatste wedstrijd gezien worden als finalewedstrijd. Bij een 2-0 overwinning waren we door en bij een 2-1 overwinning zou het rekenen worden geblazen. Duidelijk was in ieder geval dat er gewonnen moest worden. We begonnen de set met Daniel op de spelverdeling, Albert en Baan als passer-lopers, Mike en Tom op de midden en Earg op de diagonaal. De eerste set begonnen we ontzettend fel aan de wedstrijd, de tegenstander werd onder druk gezet, ballen werden verdedigd en de kansen werden genadeloos afgemaakt. De buitenkanten werden bediend met tempo-balletjes van Daniel, de middens pakte menig blokkering en Tristan heerste in het achterveld. Een bijna perfecte set werd afgesloten met een 25-16 overwinning, een heerlijk begin. De tweede set wilden we direct doorgaan met waar we gebleven waren, maar helaas was hier een kleine hapering. HLB Van Daal profiteerde hier dankbaar van en liet zien waarom ze momenteel koploper zijn, ook zij weten bij vlagen een foutloos spelletje op de mat te leggen en dit keer waren zij het die de servicedruk wisten te leveren. Yorick en Ruben kwamen er nog in om het tij te keren, maar dit was, ondanks de goede invalbeurten, net te laat. HLB Van Daal bracht de stand op 1-1 en een derde set zou wederom de beslissing brengen. Deze set waren we oppermachtig. Yorick serveerde ons naar 4-0, de tandem Daniel-Baan was aan en Earg was ‘on fire’. Deze set lukte werkelijk alles, Daniel die liet zien dat spelverdelers kunnen verdedigen, Tom die een muur vormde aan het net en Mike die vanuit het achterveld Braziliaanse setjes wist te toveren. Deze set werd overtuigend gewonnen, 2-1. Na enig rekenwerk werd duidelijk dat we op puntensaldo door waren naar de volgende ronde. Maandag is de loting, of zal het weer een indeling worden. Niiets is wat het lijkt….

Foto wedstrijd tegen Wik-Univé: Rick den Besten