Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij agendaitem: 'Poverpotten maken in verpleeghuis Waerthove'
30dec 2013

Poverpotten maken in verpleeghuis Waerthove

Maandag 30 december 2013 vanaf 14:30 uur.

Sliedrecht, 13 december 2013 - In verpleeghuis Waerthove in Sliedrecht kunnen jong en oud maandag 30 december om 14.30 uur poverpotten maken. De middag is een jaarlijks terugkerende activiteit op deze Rivas-locatie, waardoor deze traditie nieuw leven wordt ingeblazen.

Gezellige middag
Poverpotten maken is een Sliedrechtse traditie die rond oudjaarsdag plaatsvindt. Om de traditie in stand te houden, kunnen liefhebbers in verpleeghuis Waerthove poverpotten maken. De bewoners zijn enthousiast om kinderen kennis te laten maken met deze traditie en om deze door te geven aan jongere generaties. Deze activiteit is een activiteit die ieder jaar plaats heeft in het Sliedrechts Museum. Dit jaar wordt de middag gehouden in Waerthove.

Poverpot
‘Poveren’ is een Sliedrechtse traditie die op oudejaarsochtend door de Sliedrechtse jeugd werd uitgevoerd. Ongeveer vijftien jaar geleden heeft de poverpot zijn herintrede gemaakt in de gemeente. Een poverpot bestaat uit een pot van aardewerk, een gedroogde en gespannen varkensblaas over de pot en een houten stokje door de varkensblaas. Door met een natgemaakte hand langs het stokje te bewegen, ontstaat er een kenmerkend galm die het geluid van een rammelende maag voorstelt.

Traditie
De kinderen gingen langs de deuren om met de poverpot het ‘Poverlied’ te zingen. Het lied begint als volgt: “‘k Heb zo lang met de poverpot gelopen, nog geen geld om brood te kopen. Vrouw geef me dit, vrouw geef me dat, geef me een stukje van het varken zijn gat. Het varken heeft zijn gat gebrand, achter aan zijn staartje, ‘k wens u al wat wenselijk is, gezegend nieuwe jaartje.”
 
Informatie
De activiteit vindt om 14.30 uur plaats in de Biesboschzaal in verpleeghuis Waerthove. Het is de bedoeling dat kinderen zelf een pot meenemen. Opgeven is niet nodig.
Voor meer informatie over verpleeghuis Waerthove en andere diensten van Rivas kan contact worden opgenomen met Rivas Zorglijn 0900-8440 of kijk op www.rivas.nl.

Contactinformatie:
Locatie: Verpleeghuis Waerthove
Organisator: Verpleeghuis Waerthove


Deel dit bericht met je vrienden!