Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij agendaitem: 'Klokken door de Eeuwen heen'
07apr 2016

Klokken door de Eeuwen heen

Donderdag 7 april 2016 vanaf 19:30 uur.

'Klokken door de eeuwen heen' is de titel van de lezing die gehouden wordt op donderdag 7 april a.s. in de grote zaal van het Grienden College, Professor Kamerlingh Onneslaan in Sliedrecht.

Op verzoek van de Historische Vereniging Sliedrecht wordt de lezing verzorgd door Peter Schipper.

Tijd heeft de mensen altijd gefascineerd. Hoe werd vroeger de de tijd gemeten?

Soms bedachten onze voorouders de meest vernuftige instrumenten om de tijd te meten. De oudste zonnewijzers waren obelisken, 3500 jaar voor Christus, en schaduwklokken dateren van 1500 voor Christus. Egyptische en Babylonische astronomen stelden met behulp van de schaduw een indeling van de dag vast.

Elke dag werd ingedeeld in twaalf delen, de uren. Mechanische klokken deden aan het eind van de middeleeuwen hun intrede. Het oudste uurwerk stamt uit 1386 en hangt nu in de kathedraal van Salisbury in Engeland. In de lezing wordt ruime aandacht geschonken aan de ontwikkeling van de pendule tot de wandklok.

Nederlandse klokken verkrijgen vooral de aandacht. Denk maar eens aan Christiaan Huygens die een methode bedacht om twee slingerklokken gelijk te laten lopen.

Wie bij de tijd wil blijven zal op tijd moeten komen. De lezing begint om 19:30 uur, de zaal is open vanaf 19:00 uur. “Beidt uw tijd”, zei Nicolaas Beets.

Het wordt een boeiende lezing waarbij de tijd vliegt en u na afloop denkt: “Waar is de tijd toch gebleven”.

Leden van de Historische Vereniging hebben gratis toegang. Niet leden betalen twee euro.

Contactinformatie:
Locatie: Professor Kamerlingh Onneslaan
Organisator: Historisceh Vereniging Sliedrecht


Deel dit bericht met je vrienden!