Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij agendaitem: 'Voordracht Jan van der Heijden, de Leonardo van het Noorden' Stadsbrand in Amsterdam
13okt 2016

Voordracht Jan van der Heijden, de Leonardo van het Noorden

Donderdag 13 oktober 2016, van 19:00 uur tot 19:30 uur.

Uitvinder Jan van der Heijden was een succesvol kunstenaar en werktuigbouwer. Een veelzijdig mens. Geen wonder dat hij de Leonardo da Vinci van het noorden wordt genoemd. op 13 oktober is er een lezing over hem in het Grienden College. De zaal is open om 19:00 uur. De aanvang is om 19:30 uur. Gratis toegang voor leden van de Historische Vereniging Sliedrecht en niet leden betalen twee euro of kunnen meteen lid worden.

Geboren op 5 maart 1637 in Gorinchem waar hij tijdens zijn jonge jaren bij zijn ouders woont. In 1646 verhuisd het gezin naar Amsterdam waar Jan zijn vader zich vestigt als graanhandelaar en makelaar.
Jan van der Heijden wordt leerling glasschilder en ontwikkeld zich daarna als verdienstelijk schilder en tekenaar van vooral stadsgezichten.

Zijn talenten rijken verder. Zo verbeterde hij de straatverlichting, de waterhuishouding en de dijkbewaking. Vooral werd hij bekend als de uitvinder of verbeteraar van de brandspuit. In zijn tijd werden de vaak voorkomende branden bestreden met het doorgeven van emmers gevuld met water.
Van der Heijden bedacht een meer doeltreffende brandspuit en ontwikkelde ook de flexibele brandslang. Jan van der Heijden was een vernieuwer en een geniaal werktuigkundige die veel bestaande uitvindingen verbeterde, combineerde en gestandaardiseerd in serie produceerde.

Contactinformatie:
Locatie: Grienden College, Kamerlingh Onneslaan 109
Organisator: Historische Vereniging Sliedrecht
Website:http://www.historie-sliedrecht.nl


Deel dit bericht met je vrienden!