Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij agendaitem: 'Lezing: De Middeleeuwse Dierentuin' foto: HVS Natura Artis Magistra 1925
05okt 2017

Lezing: De Middeleeuwse Dierentuin

Donderdag 5 oktober 2017 vanaf 19:30 uur.

De Middeleeuwse Dierentuin. Dit is het onderwerp van een voordracht vanavond, georganiseerd door de Historische Vereniging Sliedrecht.

Een ongelikte beer wil niemand wezen, maar waar komt deze uitdrukking vandaan? Het antwoord is te vinden in boeken uit de Middeleeuwen over dieren. Ook 'krokodillentranen' en 'zwanenzang' zijn uitdrukkingen die worden uitgelegd in de zogenaamde 'bestiaria', dit is Latijn voor geschreven verhalen uit de 13e eeuw over o.a. dieren en planten. Jacob van Maerlant heeft ooit een dieren encyclopedie uit het Latijn vertaald in het Nederlands: 'Der Nature Bloeme'. Ridder Van Cats was een edelman die geen Latijn kon lezen en gaf Van Maerlant opdracht al deze leuke wetenswaardigheden om te zetten in begrijpelijke taal.

De lezing wordt gehouden door door de heer A.J.H.G. Ronhaar uit Gorinchem. Hij vertelt over de biologie en allerlei vermakelijkheden uit de Middeleeuwen.Er worden beelden vertoond van leeuwen, tijgers, walvissen, vleermuizen en katten, ontleend aan afbeeldingen van interieurs van Middeleeuwse kerken. Fabeldieren zoals eenhoorns en zeemeerminnen komen ook aan bod.

De heer Ronhaar heeft deze lezing meerdere keren gehouden en steeds weer zijn de toehoorders enthousiast over de interessante en bijzondere verhalen.

De lezing wordt gehouden in de grote zaal van het Grienden College.
Zaal open om 19:00 uur, aanvang lezing 19:30 uur.

Niet leden zijn ook van harte welkom, zij betalen twee euro intree.

Contactinformatie:
Locatie: Grienden College, Kamerlingh Onneslaan 109
Organisator: Historische Vereniging Sliedrecht


Deel dit bericht met je vrienden!