zondag 28 november 2021

Alles over Sliedrecht

Lezing: De Wondere Wereld van Waterbouw; Baggeren

Lezing: De Wondere Wereld van Waterbouw; Baggeren

21 maart 2019
Van 19:30 uur tot en met 00:00 uur

Vandaag organiseert de Historische Vereniging Sliedrecht een lezing over een specifiek Sliedrechts onderwerp: De Wondere Wereld van Waterbouw; Baggeren.

De lezing wordt gehouden in de grote zaal van het Grienden College, zaal open 19:00 uur, aanvang van de lezing 19:30 uur.

Baggeren is veel meer dan zand boven water halen, het is de wereld van waterbouwkunde.
De aanleg van nieuwe havens, het bouwen van een vliegveld en Disney Land in zee bij Hong Kong, de Palmeilanden bij Dubai, de aanleg van Europoort, de Maasvlakte 1 en Maasvlakte 2, uitbreiding van het Suezkanaal, dit zijn projecten die door baggeraars over de gehele wereld worden uitgevoerd.

Offshore activiteiten zijn sterk verbonden met de wereld van waterbouw. Denk maar aan de realisatie van windmolenparken op zee of het aanbrengen van communicatiekabels, gas- en olieleidingen in de zeebodem; ook dit zijn activiteiten van baggerbedrijven. Belangrijk is ook het uitvoeren van onderhoudsbaggerwerk om havens toegankelijk te houden voor de scheepvaart. 'Bouwen met de natuur' is ook het werk van de baggerbedrijven, zoals de Marker Wadden en de Zandmotor.

Sinds mensenheugenis zijn Nederlandse baggerbedrijven over de gehele wereld betrokken bij het uitvoeren van grote werken. Beleef hoe dit vroeger ging toen baggerwerk met de hand werd uitgevoerd. De komst van de stoommachine rond 1850 maakte ineens veel meer mogelijk.
Elk jaar ontwikkelen baggerwerktuigen met de meest moderne technieken. En die ontwikkelingen staan nooit stil. Het verleden, het heden en de toekomst wordt met vele beelden getoond tijdens de voordracht. Een boeiend verhaal over de mens en zijn machines, gepresenteerd door twee oud baggeraars, vrijwilligers van het Nationaal Baggermuseum.

Voor leden van de Historische Vereniging Sliedrecht is de toegang gratis, niet leden zijn eveneens van harte welkom, zij betalen twee euro entree of worden lid.

Foto: Historische Vereniging Sliedrecht

Info

Organisator:

Adres:

Website:

Historische Vereniging Sliedrecht

Het Grienden College, Professor Kamerlingh Onneslaan 109

www.historie-sliedrecht.nl
Deel dit bericht met je vrienden!