Jongeman die met airsoftwapen schiet brengt politiemacht op de been

11 juli 2019
Jongeman die met airsoftwapen schiet brengt politiemacht op de been

SLIEDRECHT - Donderdagochtend 11 juli werd er melding gemaakt door een bezorgde buurtbewoner bij de politie dat er iemand in de Werenbuurt in zijn achtertuin zou rondlopen met een vuurwapen.

Er zou al zes keer geschoten zijn, mensen hoorden harde klappen en het wapen werd steeds weer herladen. De melder had het over een zwart handvuurwapen waarmee geschoten werd.

Arrestatieteam
Vanwege de ernst van de melding heeft de politie direct groot opgeschaald. Zowel het team parate eenheid, het arrestatieteam en de Dienst Speciale Interventies zijn met spoed richting Sliedrecht gegaan. Omdat het niet zeker was of het om een echt of nepwapen gingen, het gevaar voor de omgeving en zeker ook de veiligheid van de agenten ter plaatse is besloten het zekere voor het onzekere te nemen. Het arrestatieteam heeft de 18-jarige jongen in de tuin aangehouden. Hij is vervolgens meegenomen naar het bureau en vastgezet.

Na onderzoek bleek het te gaan om een veerdrukwapen, een wapen dat in de categorie airsoftwapens valt. Geen vuurwapen, maar wel een wapen dat harde knallen geeft en schade kan veroorzaken. De jongen heeft op het bureau een indringend gesprek gehad met agenten. Hij krijgt het wapen niet meer terug.

Nepwapens levensgevaarlijk
Nepwapens op straat kunnen tot levensgevaarlijke situaties leiden. Regelmatig worden agenten op straat geconfronteerd met jongeren die nepvuurwapens bij zich hebben. Vaak zijn deze replica’s nauwelijks van echt te onderscheiden. Zeker niet voor een agent, die op straat in een split second moet beslissen of hij moet ingrijpen of niet. Wanneer er een melding binnenkomt van een persoon die rondloopt met een wapen, wordt zo’n melding altijd opgepakt volgens de protocollen van een vuurwapenmelding.

Zoals gezegd is het voor een agent op straat lastig om bij zo’n melding in te schatten of het om een nepwapen gaat. ‘Wij nemen in zo’n geval geen enkel risico’. Er wordt dan een BTGV-procedure opgestart. BTGV staat voor “benaderingstechniek gevaarlijke verdachten”. De procedure houdt in dat wij ons dienstwapen mogen pakken en richten als dat nodig is. Als de persoon met het wapen de aanwijzingen van de agent niet opvolgt, kan dat betekenen dat wij ons dienstwapen gebruiken en schieten. Hoe erg zou het zijn als later blijkt dat het om een nepwapen gaat?’ Het incident in Sliedrecht liep gelukkig goed af, maar het toont opnieuw aan dat nepvuurwapens voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen!

Foto's: Izaak van den Berg Fotografie.

Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.