Dijkversterking Rivierdijk-West

26 juli 2019
Dijkversterking Rivierdijk-West

SLIEDRECHT - De verkennende studie naar het versterken van de dijk bij Rivierdijk-West in Sliedrecht is klaar. Momenteel wordt gekeken of de dijken in Sliedrecht voldoen aan nieuwe wettelijk vastgestelde normen. De resultaten daarvan zijn in 2020/2021 bekend.

In opdracht van de gemeente Sliedrecht en Waterschap Rivierenland heeft advies- en ingenieursbureau RPS nu vast verschillende varianten onderzocht voor versterking van de dijk bij Rivierdijk-West. Een kleine groep bewoners heeft tijdens de studie meegedacht over mogelijke oplossingen.

Die bewoners hebben aangegeven dat ze het belangrijk vinden dat de dijkversterking niet nadelig uitpakt voor de bereikbaarheid van hun woningen, het behoud van hun uitzicht, de verkeersveiligheid en de hoeveelheid parkeerplaatsen.

Tot nu was de verwachting dat de Rivierdijk-West – op basis van de nieuwe wettelijk vastgestelde normen - tussen de 0,75 en 1,30 meter hoger moest worden. Tegelijkertijd is het de bedoeling dat de dijkverhoging zo min mogelijk gevolgen heeft voor de directe woon- en leefomgeving. De studie die nu is gedaan laat zien dat door een combinatie van oplossingen de Rivierdijk-West mogelijk minder opgehoogd hoeft te worden.

In nieuwe berekeningen is het effect van de voorlanden (de huidige achtertuinen en bebouwing) meegenomen. Hoe breder het voorland en hoe flauwer het talud, hoe minder hoog de dijk hoeft te zijn. Adviesbureau RPS denkt dat op die manier een dijkverhoging van 40 tot 60 centimeter voldoende zal zijn.

Toch is ook een dijkverhoging van 40 tot 60 centimeter nog steeds moeilijk in te passen bij de Rivierdijk-West. Daarom heeft RPS ook gekeken naar de mogelijkheid om een lage damwand langs de rivier aan te brengen en die te combineren met een constructie in de huidige dijkkruin. Als dat wordt gecombineerd met maatregelen in het voorland kan de dijkverhoging beperkt blijven tot 20 centimeter.

Het is de bedoeling dat het waterschap vanaf 2025 begint met het maken van een definitief plan voor dijkversterking in Sliedrecht. De uitkomsten van de studie van RPS vormen daarvoor de basis. Dan wordt dus ook duidelijk in hoeverre de uitkomsten overgenomen kunnen worden.

Bewoners van de Rivierdijk-West worden per brief uitgebreid geïnformeerd over de uitkomsten van de studie.

Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.