Groeiende vraag naar hbo- en wo-opgeleiden in Drechtsteden
DRECHTSTEDEN - De vraag naar hbo- en wo-opgeleiden in de arbeidsmarktregio Drechtsteden was al hoog en is nog meer gestegen. Al jaren is er een krappe arbeidsmarkt op het hoogste beroepsniveau. Inmiddels is de arbeidsmarkt als ‘zeer krap’ te typeren. Om toch aan personeel te komen, zouden meer werkgevers bereid moeten zijn hun functie-eisen aan te passen.
Toename van vacatures op het hoogste beroepsniveau
De vraag naar hbo- en wo-geschoolden op de regionale arbeidsmarkt in Drechtsteden neemt toe. Dat blijkt uit de toename van het aandeel ontstane vacatures voor functies op het hoogste beroepsniveau. Dat zijn beroepen met zeer complexe gespecialiseerde taken, waarvoor een opleiding op hbo- of universitair niveau gevraagd wordt. In 2024 viel 28% van de ontstane vacatures onder dit hoogste niveau, waar dit in 2019 nog 24% was. Een groot deel van deze vacatures zijn voor beroepen als ingenieur en software- en applicatieontwikkelaar.
Katja van Cranenbroek, arbeidsmarktadviseur UWV: ”‘De digitalisering speelt hierbij een belangrijke rol, het werk verandert en er komen andere taken bij. Hierdoor ontstaan er meer baankansen voor mensen met specifieke vaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan de bank- en verzekeringsmedewerkers waarvoor kennis van data-analyse, cybersecurity en duurzaam investeren steeds belangrijker worden.”
Veel werkgevers hebben moeite met het invullen van de openstaande vacatures. Halverwege 2024 stonden in Drechtsteden ruim 2.100 vacatures open op beroepsniveau 4. Dat is 30% van het totaal aantal openstaande vacatures. Vooral de stijging in het aantal openstaande vacatures op het hoogste niveau is opvallend, deze is namelijk hoger dan gemiddeld. Waar het totaal aantal openstaande vacatures in Drechtsteden de afgelopen 5 jaar steeg met 56%, steeg het aantal openstaande vacatures op beroepsniveau 4 met 82%. Wel blijft er, ondanks de groei in vacatures op hoger beroepsniveau, de meeste vraag naar mbo-geschoolden.
Het aandeel WW’ers met een hbo- of universitaire achtergrond blijft stabiel in Drechtsteden
Van de groep WW’ers van wie het opleidingsniveau bekend is, had in 2024 in Drechtsteden één op de vier personen een hbo- of wo-opleiding afgerond. Opvallend is dat de uitstroom van de groep WW’ers met een hbo- of wo- achtergrond niet veel hoger is dan gemiddeld. Zo hadden in 2023 bijna twee op de drie inwoners van Drechtsteden (63%) een baan na beëindiging van de WW-uitkering, waar dit voor hbo- en universitair opgeleide WW’ers lag op 65%. Iets meer dan de helft van deze groep (53%) vond de nieuwe baan al in het eerste half jaar na het ontstaan van de werkloosheid.
Al jaren zeer krappe arbeidsmarkt voor hbo- en wo-opgeleiden
Met weinig werkzoekenden en veel openstaande vacatures op het hoogste beroepsniveau is er sprake van een zeer krappe arbeidsmarkt. De spanning op de arbeidsmarkt voor beroepen op hoger beroepsniveau volgt dezelfde trend als die van alle andere beroepsniveaus, maar de krapte voor beroepen op hoger niveau is sterker (zoals te zien in de onderstaande afbeelding). Sinds 2017 is de spanning op de arbeidsmarkt voor beroepen op beroepsniveau 4 al krap in Drechtsteden. Om toch personeel aan te trekken, zullen werkgevers hun functie-eisen moeten aanpassen en zich meer richten op competenties dan op opleidingen. Uit het werkgeversonderzoek van UWV blijkt dat 36% van de werkgevers die met krapte te maken hebben, hun eisen heeft versoepeld. Bijvoorbeeld door het verminderen van vereisten voor werkervaring, diploma’s of certificaten.