De Pokémon Go hype is voorbij

15 september 2016

SLIEDRECHT - Nog geen twee maanden op de markt en de gamehit van het jaar is alweer over zijn hoogtepunt heen. Waar we deze zomer bijna niet meer over straat konden zonder Pokémon Go-spelers tegen het lijf te lopen, en waar Sliedrecht zelfs zijn eigen Pokémonkoning had, is het aantal spelers nu drastisch afgenomen. Uit een rapport van onderzoeksbureau Bloomberg blijkt dat het aantal dagelijkse gamers, vergeleken met het record van 45 miljoen dagelijks gebruikers in juli, afgelopen maand met maar liefst eenderde is gedaald. Ook het aantal speelminuten per gebruiker daalde met 40%. Toch heeft dit spel in een korte tijd wereldwijd veel teweeg gebracht. Wij blikken terug op een zomer die in het teken stond van de Pokémons.

Dieven slaan toe op Pokémon Go-hotspots

Het werd de dieven gemakkelijk gemaakt deze zomer. Doordat mensen helemaal opgingen in het realityspel, besteedden ze weinig aandacht aan de omgeving. Hierdoor werden veel telefoons uit de handen van de spelers gestolen. Zo werd zelfs een 11-jarige jongen bedreigd met een nepwapen en beroofd van zijn telefoon tijdens het spelen van Pokémon Go. Het hebben van een goede telefoonverzekering, zoals deze van simplesurance, was deze zomer daarom geen overbodige luxe. In Rotterdam draaiden ze echter de rollen om en zette de politie de Pokémon Go-spelers in als buurtwacht om boeven te spotten. Door zogeheten 'lures', waarmee Pokémons worden gelokt, op strategische plekken in te zetten, werden criminelen afgeschrikt. De lures zorgden ervoor dat er in korte tijd veel mensen naar een plek kwamen en het te druk was om ongezien een overval te plegen.

Overlast in ziekenhuizen

Nintendo probeerde de verschillende Pokémons op speciale plekken te plaatsen. Een leuk idee, maar niet altijd even handig. Zo kon men de Psychic Pokémon veelal rondom ziekenhuizen vinden, wat resulteerde in verstoorde ziekenhuisprocessen. Veel Nederlandse ziekenhuizen gaven aan de Pokémon Go-spelers te weren. In het psychiatrische ziekenhuis GGzE De Grote beek in Eindhoven werd het spel daarentegen met open armen ontvangen. Dit ziekenhuis lokte de Pokémons naar hun terrein om ervoor te zorgen dat cliënten met vormen van autisme, angststoornissen of depressie naar buiten kwamen en contact legden met andere jongeren.

Buitenlandse hype

Ook in het buitenland heeft het spel voor een hoop onrust gezorgd. Zo is in het Brusselse Warandepark het grasveld volledig weg door de toeloop van de Pokémonjagers. Het stadsbestuur rekent op een schadeherstel van tienduizenden euro's. In Rusland werd een YouTube-vlogger opgepakt nadat hij een filmpje online had gezet waarin te zien was hoe hij Pokémon Go speelde in de kerk. Hem hangt een celstraf van maar liefst vijf jaar boven het hoofd. En in India heeft een man een rechtszaak tegen de Pokémon Go Eggs aangespannen, omdat deze in strijd zouden zijn met de vegetarische cultuur van het land.

Toch lijkt de hype nog niet helemaal voorbij te zijn. Binnenkort is de Pokémon Go Plus verkrijgbaar en komt er een nieuwe update waarmee de spelers een relatie op kunnen bouwen met hun Pokémon.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.