Lang gekoesterde wens komt uit: Speciaal onderwijs krijgt twee nieuwe locaties

09 juli 2014
Lang gekoesterde wens komt uit: Speciaal onderwijs krijgt twee nieuwe locaties

SLIEDRECHT - De gemeente Sliedrecht start in de zomer met de voorbereidingen voor de bouw van de nieuwe Brede School in Baanhoek-West. Hierin zullen medio 2016 de leerlingen van de Vereniging Christelijk Onderwijs Sliedrecht (VCOS) en de leerlingen van de SO Bleyburgh gehuisvest worden. Daarnaast wordt een gedeelte van het gebouw van het Griendencollege aangepast, zodat de leerlingen van de Bleyburgh afdeling VSO en de nevenlocatie de Wereldbol daar ook vanaf medio 2015 onderwijs kunnen volgen. Hiermee komt een lang gekoesterde wens van het speciaal onderwijs uit en wordt hun positie voor de langere termijn in Sliedrecht geborgd.

Kwaliteitsimpuls
Door bovenstaande plannen wordt er een sterke kwaliteitsimpuls gegeven aan de onderwijshuisvesting van de Bleyburgh, doordat de nieuwe huisvesting kwalitatief beter is dan het sterk verouderde gebouw aan de Maaslaan en de tijdelijke huisvesting van de Wereldbol. Daarnaast komt ook de langgekoesterde wens van het schoolbestuur uit om een splitsing aan te brengen tussen de leerlingen van de SO (4 tot 12 jaar) en de leerlingen van de VSO (12 tot 20 jaar). Munnik (directeur Bleyburgh en de Wereldbol): “Voor de ontwikkeling van de leerlingen op onze school is het heel goed als zij – net als alle andere leerlingen – in een nieuwe leeromgeving terecht komen als zij naar het voortgezet onderwijs gaan.”

Daarnaast ziet hij ook een grote meerwaarde in de huisvesting in de nieuwe Brede School in Baanhoek-West samen  met de VCOS: “Door deze unieke samenstelling kunnen we in de toekomst beter samenwerken om alle kinderen optimale kansen te bieden en hierbij beter aansluiten bij hun ontwikkelbehoeften.” Dit wordt ook onderschreven door het schoolbestuur van VCOS. Dunsbergen (directeur-bestuurder VCOS): “Hierdoor kunnen we nog meer leer-lingen een passende plek in het onderwijs bieden”.

Leegstand Griendencollege opgelost
Bij het plan voor de aanpassingen van het Griendencollege is er nadrukke-lijk rekening gehouden met de behoeften van de kinderen. Daarom komen er twee aparte ingangen en worden het twee aparte scholen in één gebouw. Hiermee behouden de scholen ieder hun eigen uitstraling.

Ten slotte is er bij de verkeerstromen van de kinderen voor de Bleyburgh ook rekening gehouden met de buurtbewoners door de verkeerstromen voornamelijk op het eigen terrein plaatst te laten vinden. Hierdoor wordt de overlast in de straat tot het minimum beperkt. Dit plan wordt ook on-dersteund door het schoolbestuur van het Griendencollege. Van Delen (directeur Griendencollege): “Ondanks dat het Griendencollege de laatste jaren weer een toename in het aantal leerlingen ziet, is het gebouw groot genoeg om de Bleyburgh en de Wereldbol te huisvesten. Het is voor ons dan ook vanzelfsprekend om aan dit plan mee te werken.”  

Onderwijs in eigen leefomgeving
Wethouders Tanis en den Braanker: “Deze twee plannen vormen het sluit-stuk van het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs. We zijn blij dat we – samen met schoolbesturen – niet alleen de onderwijshuisvesting een enorme kwaliteitsimpuls kunnen geven, maar ook de positie van het speci-aal onderwijs voor de toekomst kunnen borgen. We willen alle kinderen in Sliedrecht zoveel mogelijk in de eigen leefomgeving onderwijs bieden”.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.