Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Bootvluchtelingen in Baggermuseum'
22aug 2012

Bootvluchtelingen in Baggermuseum

SLIEDRECHT - Zaterdag 25 augustus 2012 ontvangt het Nationaal Baggermuseum een bootvluchteling uit Vietnam.  

In juni 1988 was de sleephopperzuiger Geopotes IX van Adriaan Volker onderweg van Rotterdam naar Hongkong voor een groot baggerwerk. Het schip voer 350 mijl ten zuiden van Saigon in de Zuid Chinese Zee toen er een houten scheepje van ongeveer 8 meter lengte werd gesignaleerd.
In dit wrakkige houten scheepje zaten 31 bootvluchtelingen die uit Vietnam waren gevlucht vanwege hun rooms katholieke geloofsovertuiging dat in het Vietnam van die tijd niet werd getolereerd. De kapitein van de Geopotes IX, de Sliedrechter Bas de Goeij, nam de 31 bootvluchtelingen aan boord. Die zelfde dag werd een tropische storm verwacht en dat zouden de mensen in het houten scheepje niet hebben overleefd. Vanaf de Geopotes IX werd contact opgenomen met het hoofdkantoor in Nederland over de ontstane situatie. Na contacten met de Nederlandse en de Engelse overheden kon worden besloten de bootvluchtelingen onder te brengen in een opvangkamp in Hong Kong. Hong Kong was in 1988 een kroonkolonie van Groot Brittannië. Na een periode in het opvangkamp te Hong Kong zijn deze mensen verspreid over verschillende landen; Australië, de Verenigde Staten van Amerika Groot Brittannië, Zwitserland en Nederland.

De groep van 31 bestond uit vier families. De in Nederland gevestigde boorvluchtelingen hebben hier een bestaan opgebouwd. Een van hen bezoekt zaterdag 25 augustus 2012 rond 15:00 uur het Nationaal Baggermuseum te Sliedrecht waar ze een ontmoeting zullen hebben met de oud-kapitein van de Geopotes IX Bas de Goeij. Ongetwijfeld een bijzonder weerzien.
 Deel dit bericht met je vrienden!