zaterdag 23 oktober 2021

Alles over Sliedrecht

Jorik Klein 5e van Nederland snelschaken jeugd

14 oktober 2013

SLIEDRECHT - Of het nu komt door de locatie, of de toernooiopzet:  Sliedrechtse schakers doen het goed tijdens het NK Snelschaken voor de jeugd in Bunschoten. Jorik Klein werd hier al eens Nederlands Kampioen (t/m 10 jaar) en ook Andrew Mensing haalde hier een NK titel. Ook dit jaar deed Jorik Klein goede zaken door in de top te eindigen. Met een vijfde plaats boekte hij een uitstekend resultaat in een sterk bezet toernooi.

Naast Jorik Klein deed ook William Gijsen mee in de D categorie (t/m 12 jaar) en dat was gelijk ook de Sliedrechtse afvaardiging. Wellicht volgend jaar weer wat meer?  In ieder geval kwamen zowel Jorik als William goed uit de startblokken en leken allebei op weg naar een plek in de top 10, die recht gaf op deelname aan de finalegroep. In 9 ronden moesten ze zich plaatsen, maar de tegenstand in deze categorie was fors. Jorik wist zich uiteindelijk vrij makkelijk te plaatsen voor de finalegroep en kon zelfs in de laatste ronde een hele snelle remise nemen om krachten te sparen.

In de middaggroep werden opnieuw 9 ronden afgewerkt en daar werd duidelijk dat Jorik opnieuw meekon met het niveau.  Het absolute niveau haalde hij net niet en hij moest dan ook een aantal nederlagen slikken, maar de andere partijen won hij keurig en zo werd hij in de veld uiteindelijk 5e. Een mooi resultaat waarop hij trots kan zijn.  

Ook William Gijsen presteerde naar behoren.  Tot op het laatst vocht hij mee om een top 3 notering, maar dat lukte uiteindelijk net niet.  Met een gedeelde 4e plaats liet hij wel zien, goed te kunnen snelschaken.

Martin Prins verslaat schaaktopper bij senioren
SLIEDRECHT - In de vijfde ronde van de interne competitie heeft Martin Prins een mooie overwinning behaald tegen 2e teamspeler Floris Verweij.  Prins verdedigde sterk tegen de jeugdspeler en kwam door een onnauwkeurigheid van Verweij materiaal voor te staan. Traditioneel verbruikte Floris veel tijd en waar hij dit normaal in zijn voordeel kan gebruiken, moest hij nu, met nog maar een paar seconden op de klok, zijn koning omleggen. Een mooie opsteker voor Martin die nu naar de 4e plaats stijgt.

Maar liefst 14 partijen stonden op de rol en er werd hard om de punten geknokt. Peter van den Bergh blijft ongeslagen aan kop na een snelle overwinning op Robert van Rekom, die een minder goede voortzetting in het koningsgambiet afgestraft zag met verlies van de partij. 

Andrew Mensing hield Kees Wessels goed in bedwang en scoorde een keurig halfje. 

Ook de partij tussen Jerry van Rekom en Wim Hokken eindigde, al bijna traditioneel, in remise.

Jan Sulman zette een leuke stelling op tegen Wim Pool, maar overzag een tussenschaakje, waarna hij het verloren materiaal niet meer terugzag en moest opgeven.

Adrian Mensing verbruikte veel tijd tegen Niels Mijnster en moest, ondanks een late tegenaanval, toch zijn koning omleggen.

Hans Klein won geroutineerd van Peter Dekker, terwijl Joost Stoker en Tobias Dekker remise overeen kwamen na een vooral gezellige pot.

Hans Dubbeldam viel stug aan tegen Martijn Stoker en kreeg even zicht op de overwinning. Stoker verdedigde echter sterk en kreeg zelfs een tegenaanval op het bord, die hem uiteindelijk toch nog de winst bracht.

In de partij Jan Veenis tegen Jan Willem Kraaijeveld zat er ruim 120 jaar schaakervaring achter het bord. Veenis verspeelde in het middenspel een stuk, maar kreeg daarvoor wel een vrijpion. Kraaijeveld wist deze aanval te pareren en kreeg in het eindspel zelf een vrijpion, waarna hij het punt – zijn eerste overwinning op Veenis in zijn 61-jarige carrière-  kon bijschrijven.

André van Dieën kon geen vuist maken tegen Peter Vis, terwijl Cees Moes niet op kon tegen een overwicht aan pionnen van Hans Snel. 
Mark van Hulst zette een mooie stelling op tegen William Gijssen, die een dubbele aanval op zijn koning niet kon tegenhouden en de stukken konden al snel in het doosje.

De langste partij werd gespeeld tussen Henri Hartog en Leo Koppelaar. Na zijn overwinning in het viertallenteam was Koppelaar gebrand op nog een winstpartij en even zag het er naar uit dat dit met een loper voorsprong ook ging lukken. Helaas voor hem verdedigde Hartog goed en kwam zelf beter in het eindspel. In een theoretisch pionneneindspel vergreep Henri zich echter waarna remise de terechte uitslag was.

Hidde van Rekom stunt tegen topfavoriet bij jeugd
In de zesde ronde van de najaarscompetitie bij de jeugd van Schaakvereniging Sliedrecht heeft Hidde van Rekom voor een daverende verrassing gezorgd. Na een uitstekende partij, waar zijn oom en neef jaloers op zouden zijn, wist hij topfavoriet Koos van de Berg te verslaan. Door de overwinning steeg de derde slimme Van Rekom naar een gedeelde derde plaats in de eerste groep.

In de tweede groep deed Joppe den Breejen weer goede zaken door Maarten Hartkoorn te verslaan. Daardoor blijft hij in het spoor van koploper Mitchell van Vonderen die opnieuw won.

Spannend was het bij Esto Safaipour tegen Jesse Vonk. Laatstgenoemde wist in de laatste seconden te winnen.

In de laddercompetitie verstevigde Maarten Hartkoorn zijn koppositie. Hij heeft inmiddels 3 punten voorsprong op Mitchell van Vonderen. 

Aanstaande donderdag volgt de zevende ronde en krijgen de jeugdspelers training van Christiaan Verheij.

Deel dit bericht met je vrienden!