Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Deltacommissaris bezocht Sliedrecht in verband met mogelijke dijkverhogingen'
11feb 2014

Deltacommissaris bezocht Sliedrecht in verband met mogelijke dijkverhogingen

SLIEDRECHT - Op 5 februari bezocht de Deltacommissaris (DC), de heer Kuijken, Sliedrecht, Molenwaard en Hardinxveld-Giessendam.

Dit gebeurde op uitnodiging van burgemeester Van Hemmen van Sliedrecht en mede namens de burgemeester  van Molenwaard, de heer Van der Borg en voorzitter van het portefeuilleoverleg ruimte van de regio Alblasserwaard / Vijheerenlanden (A / V).

Sliedrecht is een van de Noordelijke Drechtsteden, die zijn aangesloten voor het Deltaprogramma bij het samenwerkings-verband Alblasserwaard / Vijfheerenlanden. Dit samenwer-kingsverband beslaat de hele dijkring 16.

De problematiek en mogelijke oplossingen binnen dijkring 16 staan hoog op de agenda en hebben direct betrekking op de Noordelijke Drechtsteden. Vanuit deze invalshoek is het werkbezoek van de DC aan Sliedrecht uit-gebreid naar het gebied van het samenwerkingsverband A / V.

Maatregelen
De maatregelen die nodig zijn om het beschermingsniveau tegen overstromingen voor de mensen en economische waarde achter de dijk te ver-hogen staan komende jaren centraal in dit gebied. Waarschijnlijk moeten de beschermingsnormen hiervoor worden verhoogden staan we daarmee ook gesteld voor de klimaatverandering.

In Sliedrecht kijken we specifiek naar de historische dijklinten en de maatschappelijke en ruimtelijke gevolgen, die een mogelijke dijkverhoging op de dijk teweeg zou kunnen brengen.

Uitdaging
De grote uitdaging is dat voor dijkversterkingen, zowel binnen-als buiten-dijks  niet overal meer ruimte is. Er is veel bebouwing en bedrijvigheid. Traditionele versterkingen zijn niet overal meer mogelijk. Tijdens het werkbezoek werd goed zichtbaar hoe dit vraagstuk nu ook al speelt. Een doordachte aanpak in de tijd is noodzakelijk en zal in de voorkeursstrate-gie van Deltaprogramma Rijnmond-Drechtsteden worden opgenomen. De Deltacommissaris heeft het belang van een heldere communicatiestrategie hierbij onderstreept en zal daarbij steun geven.

Vervolg
Het college van Sliedrecht was erg blij met het bezoek van de Deltacommissaris en de aandacht die er voor het gebied is.  Inmiddels is er ook een vervolgafspraak gemaakt tussen burgemeester Van Hemmen, wethouder De Waard en mevrouw  Meijers, Directeur Deltaprogramma Rijnmond-Drechtsteden, om over de communicatie te praten.Deel dit bericht met je vrienden!