Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Levendig debat met interactie, maar dankzij minimale opkomst toch teleurstellend' foto is van Jordi de Jonge Fotografie
18mrt 2014

Levendig debat met interactie, maar dankzij minimale opkomst toch teleurstellend

SLIEDRECHT - Vijftal wel aanwezige burgers mag eigen draai geven aan debatavond. Door er een leuke draai aan te geven was het verkiezingsdebat dat vrijdagavond in het CJMV-gebouw werd gehouden, nog enigszins geslaagd te noemen. De lijsttrekkers hadden er na afloop wel duidelijk de pee in. Ze hadden zich immers een levendige interactie met de inwoners voorgesteld.

Door Erik de Bruin

Levendig was het wel en van interactie was door toedoen van debatleidster Ilona Eichhorn, die het een stuk beter deed dan bij een eerder debat in de tv-studio, ook sprake. Echter, als er maar vijf geïnteresseerde burgers zijn, kun je je afvragen of het zin heeft gehad. De vele lege stoelen in de zaal waren schrijnend. De ‘achterban’ van de partijen of beter gezegd de politici die ook op de kieslijst staan, maar niet de hoogste plek innemen,  ging bij elkaar zitten. Zo kreeg je allerlei ‘kampjes’ en dat maakte het wel zo overzichtelijk. Je wist vanuit welke hoek een aan- of opmerking werd gemaakt. Op zich had het niet uit moeten maken omdat het de bedoeling was dat enkel de vijf niet-partijgebonden aanwezigen de sterren van de avond zouden worden. Ze mochten plaatsnemen op de stoelen die voor de lijsttrekkers waren gereserveerd en werden in de gelegenheid gesteld de onderwerpen te bepalen. Ze kregen in feite de regie over het debat en maakten daar prima gebruik van door van alles aan de kaak te stellen.

‘Terrasje pikken’

Geert Tieman sneed als directeur-bestuurder van Serviceresidentie Drechtstreek vanzelfsprekend het onderwerp Zorg aan. Hij maakte de vergelijking met het Baggerfestival. ,,Dat is op een gegeven moment ‘gekaapt’ door een professionele organisatie waardoor de couleur locale verdween. Laten we er alsjebieft voor zorgen dat het met de zorg niet dezelfde kant op gaat in Sliedrecht.” Zijn buurman Mari Bakker, de vroegere voorzitter van tennisclub SLTC, haalde aan dat hij vaak naar winkelcentrum De Meent in Papendrecht gaat en dat hij daar veel Sliedrechters tegenkomt. Hij deed dat na achtereenvolgens opmerkingen van Len van Rekom (VVD), Theo den Braanker (SGP-ChristenUnie) en Ad de Waard (CDA) over de Kerkbuurt. ,,Vorig weekend was het prachtig weer. Tot mijn spijt trokken mijn drie zoons erop uit naar Gorinchem om daar op een terrasje te gaan zitten”, stak Van Rekom van wal waarna Den Braanker inhaakte door te stellen dat meer horeca een goede zaak zou zijn voor de Kerkbuurt. ,,Zeker, maar daar moet je wel ondernemers voor zien te vinden”, aldus De Waard, die gedurende het hele debat een realistische houding aannam en onder meer zei dat het goed is om de rotte plekken in het dorp aan te pakken, maar dat je als gemeente wel moet beseffen dat je met verschillende belanghebbenden te maken hebt en en het feit dat Nederland in een economische crisis is beland waardoor de financiën opdrogen.

‘Ronduit populistisch’

Van Rekom verweet de SGP-ChristenUnie dat het 10-punten programma voor ruimtelijke vernieuwing dat de partij een week geleden introduceerde, ronduit populistisch is. ,,Hoe denkt u dit allemaal te realiseren?”, vroeg hij Den Braanker. ,,U weet ook dat we ons wat betreft het Watertorenterrein hebben gecommitteerd aan wat de projectontwikkelaar wil en dat geldt ook voor het Winklerplein. De SGP-ChristenUnie gaat veel te kort door de bocht. Dat ben ik niet van ze gewend” ,,We hebben dit programma samengesteld omdat we ons zorgen maken over de leefbaarheid van Sliedrecht. Er is een noodzaak om door te pakken”, aldus Den Braanker, die er een beetje aarzelend aan toevoegde dat deze ambities daadwerkelijk kunnen worden gerealiseerd. ,,In interactie met de burgers.”

‘Baggerpop vieren’

Dat laatste kwam terug toen hij weer een ‘aanval’ moest pareren. Ditmaal kwam die uit de zaal. De pas 18-jarige PvdA’er Jeyantha Kathiravela haalde na een betoog van Den Braanker over hoe ‘ontzettend belangrijk’ het verenigingsleven is om normen en waarden door te geven, venijnig uit. ,,Fijn dat u normen en waarden zo hoog in het vaandel heeft staan, maar ik wil na twaalf uur ‘s nachts nog gewoon Baggerpop kunnen vieren”, sprak ze zonder schroom. ,,Je moet daar een goed gesprek over hebben met jongeren”, gooide Den Braanker de deur niet meteen op slot. Hij zei er wel bij dat hij ook opkomt voor de omgeving. ,,Het is belangrijk dat we met elkaar in gesprek gaan en daarbij de verschillende belangen die er zijn goed afwegen.” ,,Kan ik daaruit concluderen dat u voor Baggerpop bent, maar niet na middernacht of leg ik u dan woorden in de mond?”, vroeg de debatleidster. ,,Dan legt u me woorden in de mond”, glimlachte Den Braanker.

Speeltoestellen

Op zich was het niet de bedoeling dat de zaal zich bemoeide met het debat, maar ook PRO Sliedrecht ‘bezondigde’ zich daaraan. Lia Hertog kreeg de lachers op haar hand met de opmerking dat ze haar rug niet door de buurman laat wassen als ze daar op latere leeftijd niet meer toe in staat is. ,,Dat moeten we toch niet willen!?” ,,Hoe was het vroeger?”, stelde Van Rekom een directe wedervraag. ,,Mij gaat het erom dat u geholpen bent.” Lijsttrekker Hanny Visser-Schlieker herhaalde haar woorden uit een vorig debat dat de gemeente niet alleen oog moet hebben voor de zogenaamde moeilijke jeugd, maar ook moet investeren in jongeren met wie het wel goed gaat. ,,De jeugd verdient een eigen plek in Sliedrecht”, zo doelde ze op Elektra. Een nieuw geluid was het speeltoestellenbeleid in de Hofjeswijk. ,,Daarvan schieten de tranen in m’n ogen. Had ik maar beter opgelet toen het speeltoestellenplan werd goedgekeurd in de raad. De nieuwe speelplek in het hart van het Havenkwartier is overigens wel prachtig geworden. Zo zou het ook in de Hofjeswijk moeten.”

Bespiegelingen

In vergelijking met de eerste twee debatten in het Griendencollege (voor ondernemers) en de studio van MerweRTV zijn de kaarten misschien wel weer iets anders komen te liggen. Of niet. Wie zal het zeggen? Het blijft een complexe puzzel waar de SGP-ChristenUnie overmorgen en misschien al wel woensdagavond laat, als de uitslag binnenkomt, mee kan beginnen. Dankzij haar hondstrouwe achterban zal zij weer de grootste zijn. Zoveel is al wel zeker. Feit is ook dat de huidige coalitiepartners PvdA en SGP-ChristenUnie botsen en dat het CDA en de SGP-ChristenUnie ook lang niet meer zo close zijn. Wat mogelijkheden biedt voor de oppositiepartijen, die het in elk geval met elkaar goed kunnen vinden. Echter, dit zijn alleen nog maar bespiegelingen. Eerst is de kiezer aan het woord. Waarop gaat hij of zij stemmen en wordt er überhaupt wel gestemd? Als de minimale opkomst van afgelopen vrijdag een indicatie is, belooft het niet druk te worden in de stembureaus. Maar misschien zegt het wel helemaal niks en was de voornaamste reden om thuis te blijven omdat de keuze al is gemaakt.

Onderstaande foto is van Jordi de Jonge Fotografie.Deel dit bericht met je vrienden!