Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Reinigen riolen: geen doekjes en vet doorspoelen!'
20mrt 2014

Reinigen riolen: geen doekjes en vet doorspoelen!

SLIEDRECHT - Elk jaar reinigt de gemeente een gedeelte van het rioolstelsel. Een goed werkend riool is belangrijk voor de gezondheid van mens en dier. Iedereen spoelt per dag zo’n 130 liter afvalwater weg. We spoelen ons toilet door, we douchen en zetten de vaatwasser en wasmachine aan. Ons vuile water verdwijnt in het riool, op weg naar de afvalwaterzuivering. Tot zover is er niks aan de hand. Maar we spoelen ook dingen door de wc die niét geschikt zijn voor het riool. Die veroorzaken veel ellende.

En elk jaar schrikken de medewerkers van de afdeling Reiniging weer van de hoeveelheid doekjes die zij in het riool aantreffen. Gert van Tent, beleidsmedewerker infra en groen van de gemeente Sliedrecht: “  Wij ervaren dat het elk jaar erger wordt. De doekjes worden in de winkels verkocht als vochtig toiletpapier, maar het zijn echter doekjes die niet zoals toiletpapier vergaan. Ze lossen niet op in het riool. Zo ontstaat een vieze opeenhoping die voor storingen en verstoppingen zorgt in de eigen wc, de rioolaansluiting of het gemeentelijke riool. Het schoonmaken van de pompen en roosters in het riool kost veel belastinggeld, en een verstopping in je eigen huis oplossen is vaak ook een dure en vervelende klus.”
Het zijn echter niet alleen de doekjes die niet in het riool thuis horen, ook vet is en blijft een groot probleem. Van Tent: “ Nagenoeg alle vetsoorten stollen weer in het riool met alle kwalijke gevolgen van dien. Het vet stolt en klontert samen, vooral in combinatie met schoonmaakdoekjes, maandverband en tampons.

Er is echter geen andere methode om het riool te reinigen. Er is maar een methode om hier vanaf te komen: geen doekjes meer in het toilet gooien, maar in een afvalbak. En geen vet doorspoelen, maar laten stollen en in teruggieten in fles of pak en in afvalbak weggooien. Grote hoeveelheden kunnen ook op het milieupark ingeleverd worden”.

Op dit moment heeft de gemeente een onderhoudsfrequentie van eens in de vier jaar. Bij het juiste gebruik van het riool zou de onderhoudsfrequentie naar beneden bijgesteld kunnen worden waardoor uiteindelijk ook de rioolheffing naar beneden kan. En dat scheelt in de portemonnee! Doet u mee?Deel dit bericht met je vrienden!