Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Veel minder files tussen Alblasserdam en Hardinxveld Giessendam' Drechtsteden verwacht voor de zomer duidelijkheid over aanleg plusstroken
29mrt 2014

Veel minder files tussen Alblasserdam en Hardinxveld Giessendam

SLIEDRECHT / DRECHTSTEDEN - Een extra rijstrook aan beide kanten van de A15 tussen het N3-viaduct bij Papendrecht en Hardinxveld-Giessendam moet een groot deel van de files op de A15 oplossen. Deze zogenoemde plusstroken, die dus voor het grootste gedeelte op het Sliedrechtse deel van de A15 worden gerealiseerd, kunnen binnen één à twee jaar aangelegd worden, zo is de verwachting van Sjoerd Veerman, portefeuillehouder ‘bereikbaarheid’ in het Drechtstedenbestuur.

Op veel plekken ligt het benodigde asfalt er al. Wat nog nodig is zijn lantaarnpalen, camera’s, bebording en belijning. ,,We schatten de totale kosten op vier à vijf miljoen euro”, aldus Veerman. ,,De gemeentes Alblasserdam, Sliedrecht, Papendrecht en Hardinxveld-Giessendam zijn bereid mee te betalen. De rest moet van Rijkswaterstaat, de provincie en het Rijk komen.”

Minister Schultz van Haegen
De bijna dagelijkse filevorming bij Alblasserdam, Papendrecht, Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam is al jaren een probleem in de regio. In 2011 dienden de Drechtsteden-gemeenten een motie in bij minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu om onderzoek te doen naar de doorstroming op de A15. Die motie werd echter verworpen. De minister zei dat er tot 2028 geen geld is om wat aan dit deel van de snelweg te doen. In de afgelopen periode is er door de vier betrokken gemeenten op eigen kosten toch een quickscan uitgevoerd. Uit modelstudies bleek dat het meeste rendement te halen is uit de aanleg van plusstroken. Veerman: ,,De aanleg hiervan betekent dat je tussen de Noordtunnel in Alblasserdam en het viaduct tussen Sliedrecht-Oost en Hardinxveld veel minder files hebt. De minister had aanvankelijk gezegd tot 2028 niets te doen aan het fileprobleem, maar daar is ze op teruggekomen. Ze  heeft beloofd dat als de provincie akkoord gaat en Rijkswaterstaat meedoet het Rijk ook een deel van de kosten betaalt.”

Knooppunt A15/N3
Hij verwacht dat vóór de zomervakantie duidelijk is of de rijstrookuitbreiding er komt. Als dat het geval is duurt het nog één à twee jaar voordat de stroken aan weerszijden in gebruik kunnen worden genomen. Een tweede maatregel is de aanpak van het kruispunt N3/A15  en de provincialeweg N214. De provincie Zuid-Holland levert een bijdrage van 13,3 miljoen aan de verbetering van dit knooppunt. Rijkswaterstaat wil in 2015 beginnen met de werkzaamheden en in 2017 het project opleveren. Door aanpassing van het knooppunt hoeft het verkeer van Gorinchem naar Papendrecht /Dordrecht en het verkeer van Papendrecht/Dordrecht richting Rotterdam elkaar niet meer te kruisen. Dit moet tot een betere doorstroming en meer verkeersveiligheid leiden op de N3, de N214 en de A15.Deel dit bericht met je vrienden!