Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Werkeloze ouders werken zich dieper in de nesten door oplichterij met vals geld'
01apr 2014

Werkeloze ouders werken zich dieper in de nesten door oplichterij met vals geld

SLIEDRECHT - Een jong Sliedrechts gezin dat met schulden kampt, heeft zich dieper in de nesten gewerkt door begin dit jaar met vals geld pizza’s te bestellen en boodschappen te doen. Ook werd een nagemaakt briefje van vijftig gebruikt om een verjaardagscadeautje  voor één van de kinderen te kopen. De 21-jarige vrouw, moeder van drie kinderen, ontkende dit met opzet te hebben gedaan. Ze wist wel van het vervalste geld af, maar wilde er, zo hield ze dinsdagmiddag de politierechter in Dordrecht voor, niets mee te maken hebben.

Door Erik de Bruin

,,Want je wordt geheid gepakt”, aldus de Sliedrechtse, die er met een werkstraf van veertig uur (waarvan de helft voorwaardelijk) beter vanaf kwam dan haar partner, die een taakstraf van zestig uur moet verrichten. De uitspraak van de rechter kwam overeen met de eis van de officier van Justitie.  De man en vrouw staan de komende tijd onder verplicht reclasseringstoezicht. De reclassering ziet erop toe dat ze meewerken aan inkomensbeheer en schuldsanering. ,,We stemmen daarmee in”, zei de man. ,,Voor ons is dit veel beter. Het zal een zware tijd worden, maar doordat de schulden worden weggewerkt kunnen we over drie jaar, als de kinderen groter zijn, met een schone lei beginnen.”

Voedselbank
,,Omdat we bij de instanties bekend zijn kunnen we bijvoorbeeld gebruik maken van de Voedselbank”, vulde zijn partner aan. De nood is hoog. Drie jonge kinderen moeten te eten krijgen terwijl beide ouders geen werk hebben. ,,Of we uitzicht hebben op een baan? Nee, geen van beiden. We zijn met 23 en 21 jaar al te oud”, aldus de ontgoochelde moeder. Vanwege de schulden waar het gezin mee kampt, kocht de vader  op 1 januari voor 500 euro aan valse geldbiljetten bij een kennis. ,,Ik betaalde daar 250 euro voor”, zo vertelde hij de politierechter. ,,Dat heb ik allemaal zelf gedaan. Mijn vrouw wist er wel van, maar ze heeft er niets van gebruikt. Ik vind daarom dat ik de enige ben die een werkstraf verdient. Leg mij maar een langere taakstraf op dan kan zij voor de kinderen zorgen.” ,,Ze had het geld weg kunnen gooien of naar de politie kunnen gaan”, legde de officier uit waarom ze ook voor haar een werkstraf eiste. De rechter kon zich daarin vinden.

Schadevergoeding
Zowel de officier als rechter spraken van een schadevergoeding die te billijken is. De pizza-ondernemer vorderde een bedrag van 140 euro en 19 cent. Toen de man hierover hoorde, kon hij zijn oren niet geloven. Hij liet zijn ongenoegen duidelijk merken en zei het niet te accepteren. Nadat de officier had uitgelegd hoe dit bedrag was berekend (‘twee valse biljetten van respectievelijk 50 en 20 euro en het wisselgeld dat terug is gegeven’) bond hij in, al vond hij het aan het einde van de zitting nog altijd vreemd dat de bedrijfsleider een tarief rekende van veertig euro per uur. Zoveel tijd en pecunia kostte het hem om aangifte te doen.

Wegspoelen in wc-pot
De man kwam er de eerste keer mee weg, maar toen hij een aantal dagen later weer pizza’s bestelde liep hij tegen de lamp. Zo ook in de supermarkt waar hij het valse geld wilde uitgeven. Hij was goed te zien op de beveiligingscamera’s en kreeg de politie op bezoek. De man werkte mee, maar probeerde nog wel snel de biljetten weg te spoelen in de wc-pot. Vergeefs. Hij moest mee naar het politiebureau en kon niet anders dan bekennen. De camerabeelden van een speelgoedwinkel laten zien dat zijn vrouw een vals briefje van vijftig gebruikte om een cadeau van zes euro te kopen. Een medewerker van de winkel controleerde het biljet op echtheid. Toen het nep bleek te zijn, betaalde ze met een ander briefje van vijftig. ,,Ik heb met echt geld een spel gekocht”, zei de vrouw. ,,Ik wilde er niets mee te maken hebben want je wordt geheid gepakt. Er is overal apparatuur om de echtheid te testen.” De officier twijfelde aan opzet en trok derhalve dit deel van de tenlastelegging in. Ze omschreef de man als de kwade genius en sprak van oplichterij. ,,Je benadeelt andere mensen. Dát doe je niet, ook al heb je het zelf moeilijk.”Deel dit bericht met je vrienden!