Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Het publiek was laaiend enthousiast'
04apr 2014

Het publiek was laaiend enthousiast

SLIEDRECHT -  Loeki Knol, Laura Vlasblom, Syb van der Ploeg … deze bekende namen uit de theater- en muziekwereld traden donderdagmiddag in De Lockhorst op voor de gasten van De Zonnebloem. Die niet alleen in Sliedrecht wonen, maar ook uit omliggende plaatsen komen.

Door Erik de Bruin

,,We organiseerden deze theatermiddag met vijf andere afdelingen in de Alblasserwaard. Dat moest ook want we konden alleen gebruik maken van het aanbod van het nationaal bureau van De Zonnebloem als we de zaal vol zouden krijgen”, aldus Wim Blanken, die de Sliedrechtse afdeling voorzit. De zaal was met circa 260 gasten tot de nok gevuld. Het publiek genoot van een Glee-achtige show (om met de woorden van burgemeester Bram van Hemmen te spreken) vol dans en muziek. Een schoolreünie waarin één van de oud-klasgenoten werd gespeeld door Syb van der Ploeg. De Friese zanger geniet nog altijd veel bekendheid dankzij de wekenlange nummer 1-notering  die De Kast in de jaren negentig scoorde met het nummer In nije dei.

‘Vaker doen’
,,Het was de eerste keer dat we een activiteit zo breed hebben opgezet en dat gaan we vaker doen”, aldus Blanken. ,,Het publiek was laaiend enthousiast. Ik heb de zaal na afloop gevraagd of het voor herhaling vatbaar was en daar werd volmondig Ja op geantwoord.” Eregast was (hij is al even genoemd) de burgemeester, die het openingspraatje hield. ,,De artiesten waren heel verbaasd. ‘De burgemeester op bezoek!?’ Dat hadden ze nog niet eerder meegemaakt. Omdat we het in regionaal verband hebben opgepakt en dat voor het eerst in deze grootte hebben gedaan, wilden we er een extra tintje aan geven.”

Niet vereenzamen’
Ook om het werk dat de De Zonnebloem verricht voor het voetlicht te brengen. Blanken: ,,In Sliedrecht zijn 45 vrijwilligers actief. Zij zijn betrokken bij het organiseren en in goede banen leiden van allerlei activiteiten, zoals een paasbrunch, bingo, dagboottocht en een jaarlijks uitstapje met de bus. Elke vrijwilliger is gekoppeld aan een gast, die één of twee keer per maand wordt bezocht. De doelstelling van De Zonnebloem is om mensen die een lichamelijke beperking hebben en daardoor in een sociaal isolement terechtkomen, te helpen. Niet als mantelzorger, maar door regelmatig langs te gaan (van elk bezoek willen we een feestje maken) en gezellige activiteiten te organiseren. Hoewel er geen leeftijdsgrens is, zijn het vooral oudere gasten. Jongeren met een lichamelijke beperking weten hun weg te vinden via Social Media. Voor ouderen is het lastiger sociale contacten op te doen waardoor ze vereenzamen.”

Het publiek genoot van een 'Glee-achtige theatershow' vol dans en muziek. Eén van de spelers/artiesten was Friese zanger Syb van der Ploeg, die hier In nije dei tengehore brengt, het nummer waarmee hij bekend werd. Het publiek genoot van een ‘Glee-achtige theatershow’ vol dans en muziek. Eén van de spelers/artiesten was de Friese zanger Syb van der Ploeg, die hier In nije dei ten gehore brengt, het nummer waarmee hij bekend werd.Deel dit bericht met je vrienden!