Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Jongeren bedenken en regisseren hun eigen kerkdienst'
05apr 2014

Jongeren bedenken en regisseren hun eigen kerkdienst

SLIEDRECHT - ‘Preek is zo lang.’ ‘Ik snap de preek niet altijd.’ ‘Ik vind het zo vroeg op zondagmorgen.’ ‘Ik houd niet van stilzitten.’ Deze en andere redenen (zie foto) worden door jongeren genoemd om de zondagse kerkdienst niet bij te wonen. Terwijl ze wel elke twee weken trouw het clubwerk bezoeken op dinsdagavond. ,,We hebben allemaal andere meningen en verschillen best wel veel van elkaar. Buiten de kerk trekken we niet samen op, maar daarbinnen vormen we een hechte groep en hebben we veel lol. Om een eigen jeugddienst te mogen organiseren, was heel leuk om te doen en heeft onze band nog hechter gemaakt. Wel was het moeilijk om knopen door te hakken want er waren zóveel leuke ideeën.” Het resultaat is zondagmiddag 6 april te zien en te horen tijdens een speciale jeugddienst in de Gereformeerde Kerk aan de Middeldiepstraat/hoek Oranjestraat.

Door Erik de Bruin

,,Speciaal omdat het vóór en dóór jongeren is”, breekt Hanneke Hoogendoorn in. ,,Dat doen we in onze kerk voor het eerst. Er zijn vier à vijf keer per jaar jeugddiensten, maar die verschillen niet veel van normale diensten. Vaak wordt er alleen een bandje aan toegevoegd terwijl de jeugd op zoek is naar interactie.” Met drie andere volwassen kerkleden heeft ze de tien 16+-jongeren begeleid die tezamen Club Jefta vormen. ,,Vooral om te sturen. Het was echt de bedoeling dat ze het zelf zouden bedenken en regisseren.”

‘Nadruk op interactie’

,,Dat is ook gebeurd. Het is niet zo dat we vanaf november (toen het idee werd bedacht, red.) elke clubavond twee uur lang met het voorbereiden van deze dienst bezig zijn geweest, maar we hebben er wel veel tijd en energie in gestoken”, aldus de 19-jarige Lesley Bettenbroek. Hij is samen met de twee jaar jongere Daan de Zwart naar het clubhuis van de Gereformeerde Kerk gekomen om uit te leggen welk plan is gesmeed. ‘Wat gaat er gebeuren op 6 april?’ ,,Het is een dienst die aantrekkelijk is voor jongeren (we nodigen ook vrienden uit van buiten de kerk), maar het is wel een echte kerkdienst. We gaan geen feestje bouwen”, trapt Lesley af. Daan vertelt dat de nadruk ligt op interactie en dat dit het grote verschil is met een, tussen aanhalingstekens, gewone kerkdienst: ,,We willen dat de zaal meedoet. Ze kunnen meezingen met (niet-kerkelijke, red.) opwekkingsliederen en er wordt een Twittergebed gehouden. Tijdens de dienst mag volop worden getweet. Máár wel over de dienst. De berichtjes verschijnen op een groot scherm.” Als de schriftlezing met overdenking wordt gehouden, mogen de mobieltjes niet worden gebruikt. Omdat de preek, wat een onmisbaar onderdeel is van een kerkdienst, vaak als langdradig en saai wordt ervaren door jongeren is ervoor gekozen dit in drie delen te splitsen. ,,Zo houden we de vaart erin”, legt Daan uit. ,,Bovendien geven we er een eigen draai aan. De dominee (Joost Schelling, red.) leest een passage uit de Bijbel voor en daar vertelt Merijn, één van de clubleden, zijn eigen verhaal bij. We maken meteen een vertaalslag. Dat is belangrijk want dat maakt het interessant om een dienst bij te wonen. Ik ga bijvoorbeeld wel elke zondagmorgen naar de kerk. Vroeger vond ik de verhalen mooi, nu weet ik ook wat de achterliggende boodschap is en wat je daarmee kunt doen in het dagelijks leven.”

‘Vullen elkaar aan’

,,Bij ons is het half om half. De helft van de groep gaat zondags wel naar de kerk en de andere helft niet. Dat maakt dat we verschillend zijn, maar dat is juist zo mooi want daardoor vullen we elkaar aan en ontstaan mooie gesprekken.” ,,Die over het geloof kunnen gaan, maar ook over hele andere dingen”, vult Lesley aan. ,,Iedereen kan zichzelf zijn. De jongeren die niet vaak of nooit een kerkdienst bijwonen, leggen dat uit tijdens de dienst. Ik ben er daar één van. Omdat ik in het weekend als dj werk en ‘s nachts meestal pas rond vier uur thuiskom, lig ik zondagmorgen als de dienst begint meestal nog te slapen. Dat is een reden, maar het komt ook omdat zo’n dienst vaak lang en zwaar is.  Ik heb er nooit over nagedacht wat de boodschap is en dat doe ik nu wel.”

Vriendschap

De jeugddienst heeft als naam gekregen:  Faith, Fun & Friends. Hanneke: ,,Het overkoepelende thema is vriendschap. Een onderwerp dat heel dicht bij ze staat. Zeker nu je met Facebook bijvoorbeeld wel honderden contacten kunt hebben, maar dat zijn natuurlijk niet allemaal vrienden.” Lesley mag als dj uiteraard de muziek verzorgen. ,,Lastig en makkelijk tegelijk want je hoeft niet te mixen. Wel is het belangrijk dat er een goede overgang is. De nummers sluiten aan op het thema. Zoals een liedje van Guus Meeuwis over vriendschap en ‘Vriendschap is een illusie’ van het Goede Doel. You ‘ll never walk alone kent natuurlijk iedereen en datzelde geldt voor Hey brother van Avicii.”

‘Hippe’ dominee

Het programma is afgestemd met de predikant. Hanneke: ,, Dat ze hem dominee Joost noemen, zegt al genoeg over hoe goed de samenwerking is. Hij is heel toegankelijk.” ,,Maar dat wisten we al”, lacht Lesley. ,,Hij heeft ons een keer bezocht toen we op kamp waren. Er is totaal geen kloof. Hij heeft meegedaan aan een dropping en we hebben we hem net nog een what’s appje gestuurd. Een dominee met een iPad, dat is toch wel ontzettend leuk!”

Leuk (én leerzaam) moet ook de jeugddienst worden die zondagmiddag wordt gehouden en om 16.30 uur begint. Iedereen is welkom. Van bezoekers wordt voor aanvang van de dienst een foto gemaakt in een groot hart. De collecte komt ten goede aan het ontwikkelingswerk dat Touching The Nations in de Filipijnen verricht. Hiervoor is gekozen omdat één van de jongeren bij deze stichting betrokken is en naar het Aziatische ontwikkelingsland gaat.Deel dit bericht met je vrienden!