Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Wheels Online in het gelijk gesteld'
07apr 2014

Wheels Online in het gelijk gesteld

SLIEDRECHT - Het bedrijf Wheels Online, dat BMW-onderdelen verkoopt (met name banden en velgen) en is gevestigd op het Noordoost-Kwadrant in Sliedrecht, leeft al jaren in onmin met de gemeente. De lokale VVD-fractie heeft naar aanleiding van dit conflict kritische schriftelijke vragen gesteld aan het college van Burgemeester en Wethouders. Omdat het een zogeheten artikel 44-procedure betreft, heeft B & W een maand de tijd om te reageren. In afwachting van de antwoorden zocht Sliedrecht Vandaag de ondernemer op. Die eerder verontwaardigd dan boos blijkt te zijn, maar er wel klaar mee is. ,,Ik wil nu wel eens weten waar ik aan toe ben.”

Door Erik de Bruin

Onmin, conflict … tijdens het interview blijken deze ‘grote’ woorden niet eens zo van toepassing. Arnold van Wijk, de betreffende ondernemer, maakt een rustige indruk. Hij zegt met name verbaasd te zijn. ,,En die verbazing neemt steeds meer toe. Neem de brief die ik op 24 maart jongstleden heb gehad. Er wordt weer een last onder dwangsom opgelegd omdat sprake is van zes procent in plaats van de volgens de gemeente toegestane vijf procent particuliere verkoop of beter gezegd bezichtiging en verkoop door/aan klanten die hier plaatsvindt en niet online. Het pand zou te veel een winkelachtige uitstraling hebben. De boete bedraagt 25.000 euro per week tot een maximum van 250.000 euro. Zo’n brief kreeg ik ook al in september 2013. Toen ben ik écht geschrokken en heb ik er voor het eerst een jurist naar laten kijken. Met succes want toen de advocaat de gemeente voor de rechter daagde, besloot zij op het laatste moment tot een schikking.” De zitting zou in november vorig jaar plaatsvinden. Een maand later kwam het alsnog voor. Ditmaal was ook de gemeente gedaagde partij. ,,Omdat zij volgens een andere ondernemer niet handhavend optreedt bij de parkeeroverlast die mijn klanten zouden veroorzaken. In de rechtszaal hebben we aangetoond dat dit absoluut onwaar is. Ik ontvang gemiddeld zes klanten per dag. De acht parkeerplaatsen voor het bedrijf en tien aan de achterzijde zijn ruimschoots toereikend.”

Coöperatief opgesteld’

Hij vervolgt: ,,We zijn in het gelijk gesteld door de bestuursrechter en de gemeente heeft een eerdere zitting afgeslagen. Je zou dan zeggen dat de kous af is. Al moet ik eerlijk zeggen dat het niet als een overwinning voelde. Ik zit nog steeds met een onbehaaglijk gevoel. Collega’s zeggen: ‘Gewoon doen! Haal die sticker van de voordeur en zet weer prijzen op je artikelen. Je staat al met 3-0 voor.’ Dat kan wel zo zijn, maar ik wil het wel eerst zwart op wit van de gemeente.” Van Wijk zei dit voordat hij de recente brief van de gemeente kreeg waarin weer staat vermeld dathij een dwangsom van 25.000 euro per week zal moeten betalen. Omdat hij volgens de gemeente nog steeds in gebreke blijft. ,,Ik moet het interieur aanpassen. Vorig jaar werd me dat vlak voor de zomer per brief verteld en toen heb ik ze, ook per brief, gevraagd eens langs te komen zodat ze kunnen aangeven wat er dan veranderd zou moeten worden. Ik heb me altijd coöperatief opgesteld. Ervan uitgaande dat de gemeente weet waar zij mee bezig is en geen irreële eisen stelt. Ik was er wel door verrast want ik voldeed aan de eisen die de gemeente al in 2009 had gesteld. Namelijk: geblindeerde ramen, een sticker op de voordeur waarop staat ‘Geen particuliere verkoop’, stoppen met de verkoop van auto’s, geen prijzen op artikelen en geen vermelding van openingstijden op de website. Vier keer per jaar kreeg ik ambtenaren over de vloer. Van hun handhavingsverzoek brachten ze altijd positief verslag uit. Met frisse tegenzin weliswaar, maar ik heb me aan de gemeentelijke regels gehouden. Nu vraag ik me af of ik dat wel had moeten doen. De gemeente blijkt onredelijke eisen te stellen en daar wil ik van af. Bovendien vraag ik me af waarom het wel kan dat aan de overkant een autodealer is gevestigd en een bedrijf dat autobanden verkoopt. Daarvoor is een bestemmingsplanwijziging toegepast en dat kunnen ze voor mij ook doen. Zodat we van dit geschil af zijn. Dat is voor beide partijen het beste.”

‘Maatschappelijke realiteit’

,,Vorig jaar eiste de gemeente dat ik ook geen prijzen op de site zou vermelden. Dat was dé druppel. Natuurlijk kun je daar niet in meegaan want dan kun je je toko wel sluiten. Wat de gemeente doet, is gewoon niet terecht en nu begint het weer van voor af aan. Onbegrijpelijk. Zeker als je de bijlage bestudeert. Daarin staat het advies van de gemeentelijke commissie voor bezwaarschriften vermeld. In december is een hoorzitting geweest. Dat waren voor mij twee vliegen in één klap want ook tijdens de hoorzitting, die toevallig één dag na de rechtszitting plaatsvond, werd ik in het gelijk gesteld. Althans, dat kon ik er uit opmaken, maar kennelijk is het toch anders en heb ik alleen gelijk gekregen wat betreft de parkeeroverlast. Dat daar geen sprake van is.” Een blik op het advies leert dat de last onder dwangsom op goede gronden is opgelegd. De bezwaren hiertegen van de ondernemer zijn ongegrond. Aldus de onafhankelijke commissieleden, die wel opmerken dat het voor bedrijven zoals Wheels Online (‘waar de verkoop grotendeels via het internet plaatsvindt en waar zich een mengvorm van groothandel en detailhandel voordoet’) een maatschappelijke realiteit is waaraan niet blijvend voorbijgezien kan worden. Dat Wheels Online op de huidige locatie op het bedrijventerrein niet op zijn plaats zou zijn valt volgens de commissie niet direct in te zien. ,,Van enige overlast voor omwonenden is geen sprake. Ook niet voor zover er detailhandelsactiveiten plaatsvinden.”

‘Geen Albert Heijn’

De laatste zin lijkt de ‘gemeentelijke blokkades’ weg te kunnen nemen. Alsmede de al aan het begin van het artikel genoemde bemoeienis van de VVD-fractie, die kritische vragen heeft gesteld (inmiddels beantwoord door het college) en in haar brief aan B & W onder andere laat weten fel tegenstander te zijn van het
beperken van lokaal ondernemerschap door de overheid. ,,Zeker in het huidig economisch klimaat moet je bedrijven de ruimte geven.” De liberalen stellen onder meer de vraag waarom niet het gebruikelijke percentage van dertig procent particuliere verkoop wordt gehanteerd. Van Wijk zegt zich dat ook af te vragen. ,,Waarom worden wij met een grens van slechts vijf procent geconfronteerd? Waar we overigens maar één procent overheen gingen toen de gemeente in 2009 allerlei naar nu blijkt irreële eisen ging stellen. Daar blijkt al uit dat we helemaal geen detailhandel zijn. Ik heb nooit de intentie gehad hier een soort Albert Heijn te beginnen. Wat in de loods is uitgestald, bedraagt slechts vier procent van het totale assortiment. Je moet dit pand als de showroom zien en het internet als magazijn. 96 procent gaat op bestelling. Klanten komen hier naartoe omdat ze een gevoel willen hebben bij het product dat ze kopen. Als je 20 inch-velgen koopt voor circa 5.000 euro per set kan ik me voorstellen dat je ze eerst wilt zien voordat je ze koopt. Ik nodig klanten niet uit, ze komen hier naartoe en natuurlijk zeg ik dan niet: Nee, dat gaat niet. Ik zou wel achterlijk zijn.”

Reactie gemeente: ‘We kunnen detailhandel niet toestaan’

Sliedrecht Vandaag heeft bovenstaand interview naar de gemeente gemaild en haar om een reactie gevraagd. De gemeente zegt daarin in principe geen problemen te hebben met de activiteiten van Wheels Online: ,,Er geldt voor het Noord-Oost Kwadrant een bestemmingsplan dat mede is gebaseerd op regels van de provincie. Die bepaalt dat detailhandel op bedrijventerreinen niet is toegestaan. De gemeente is gehouden zich aan deze regels te houden en kan daarom niet toestaan dat Wheels Online aan detailhandel doet. Door het handhavingsverzoek van een ander bedrijf zijn we gedwongen op te treden tegen de detailhandelsactiviteiten van Wheels Online. In deze al jarenlang lopende kwestie zijn inmiddels verschillende rechtszaken gevoerd. Hieruit bleek dat de gemeente moest optreden. We hebben vervolgens zodanige criteria opgesteld dat Wheels Online kan doorgaan met groothandelsactiviteiten en internetverkoop, maar geen detailhandelsactiviteiten mag uitvoeren. Als Wheels Online zich aan deze criteria houdt kan het bedrijf doorgaan. Maar volledige detailhandel en dus het aanpassen van het bestemmingsplan is niet mogelijk omdat het beleid van de provincie dit niet toestaat.”Deel dit bericht met je vrienden!