Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'United by Music wordt steeds professineler' Arthur
10apr 2014

United by Music wordt steeds professineler

SLIEDRECHT - Verenigd door muziek. De achtttien artiesten die tezamen United by Music vormen, hebben gemeen dat ze een lichte verstandelijke beperking hebben waardoor hun sociale kring klein is. Doordat ze een passie voor muziek delen en het hele jaar samen optrekken zijn er hechte vriendschappen ontstaan. ,,Bij optredens kun je dat duidelijk zien. Wie op dat moment zingt, staat op de voorgrond, maar we staan wel allemaal op het podium om hem of haar te ondersteunen. Overigens doen we dat pas sinds kort.” Het is niet de enige verandering. ,,United by Music wordt steeds professioneler. Bij de optredens die we verzorgen staat kwaliteit voorop. Tijdens de benefietavonden die we ook dit jaar in De Lockhorst houden (op 16 en 17 april, red.) zal dat goed hoor- en zichtbaar zijn.”

Door Erik de Bruin

,,Ze komen elke zaterdag bijeen om te repeteren”, vertelt Margareth Kamermans. ,,Dat gebeurt onder leiding van Harm van Sleen, een bekende naam in de Nederlandse blueswereld. De artiesten komen overal vandaan. Of ze nu in Maastricht of in Ommen (Overijsssel, red.) wonen, de repetities worden trouw bezocht.” Ze is de spin in het web. Margareth geeft vanuit haar kamer in het ASVZ-kantoor op het Noordoost-Kwadrant handen en voeten aan het initiatief van Joris van Wijngaarden. De financieel directeur van de Sliedrechtse zorgverlener kwam eind 2005 op het idee twee werelden samen te brengen, namelijk: die van de professionele bluesmuziek en mensen met een lichte verstandelijke beperking die vocaal en instrumentaal heel wat in hun mars hebben. De in Ridderkerk wonende Arthur de Kort (zijn artiestennaam luidt Arthur Shorty) is er vanaf het prille begin bij. ,,Ik had er meteen een goed gevoel bij. Geen onderlinge strijd, niet afgebrand worden … het was een verademing. Op een gegeven moment ging ik een stukje op de piano spelen. Iedereen reageerde positief verrast. Ze wisten niet dat ik dat in het verleden ook had gedaan. Omdat ik vertrouwen voelde durfde ik het weer aan.”

Grenzen verleggen

Als een warm bad dus, maar er wordt weldegelijks iets ‘geëist’. ,,We regelen van alles. Wat we in ruil van de artiesten verlangen is inzet en discipline.” Geen onredelijke eis. ,,Heel logisch natuurlijk”, lacht ‘Shorty’. ,,Repetities en optredens wil je niet overslaan. Het is een hobby die we allemaal met het grootst mogelijke plezier uitoefenen.” Welke hobby-muzikant kan zeggen dat hij in Kaapstad heeft opgetreden en twee keer in de Verenigde Staten is geweest? Of in juni gaat toeren in Scandinavië. En in juli in de Roemeense stad Cluj? United by Music verlegt ook letterlijk haar grenzen. Daarnaast zijn er optredens in heel Nederland. Hoewel de artiesten uit alle windstreken van ons kikkerlandje komen, kan Sliedrecht een beetje als het thuishonk worden beschouwd. Woensdag- en donderdagavond 16 en 17 april worden twee thuiswedstrijden gespeeld in De Lockhorst en op zaterdag 21 juni treedt United by Music op tijdens Baggerpop.

‘Op  eigen benen’

De optredens in het plaatselijke zalencentrum/theater zijn zogeheten dinershows. Bezoekers krijgen een driegangenmenu voorgeschoteld en worden vermaakt met de muziek die United by Music ten gehore brengt. Het hoofdgerecht is blues, overgoten met veel swing om het niet te zwaar te maken. ,,We hebben er echt een mix van gemaakt”, legt Margareth uit. ,,Joris (van Wijngaarden, red.) is een enorme bluesfanaat. Hij heeft contact gelegd met Candye Kane, een bluesdiva uit Amerika die ons samen met haar band jarenlang heeft begeleid. We staan inmiddels op eigen benen. Ondanks de uitstekende samenwerking (ze heeft ons fantastisch op weg geholpen) is het goed dat we die kant zijn opgegaan. We zijn niet meer afhankelijk en kunnen daardoor veel vaker optreden.” ,,En we maken ons eigen geluid”, vult ‘Shorty’ aan. Hij wil haar nog wel specifiek genoemd hebben. ,,Candye was als een soort moeder voor ons. Wat zo knap aan haar is, is dat ze bijna niet naar iemands beperking kijkt. Je moet geloven in wat je kunt, zegt ze altijd. Dat doen we allemaal en dat hebben we mede aan haar te danken. Aan de buitenkant zie je het niet, maar wie mij dagelijks meemaakt, merkt al snel dat ik structuur nodig heb. Zonder regelmaat functioneer ik niet. Dat is mijn handicap. Echter, als ik op het podium sta wil ik dat mensen mij op mijn talent beoordelen.”

Plaatsen reserveren

Er kunnen nog plaatsen worden gereserveerd voor de benefietavonden op 16 en 17 april in De Lockhorst. Dat kan door een e-mail te sturen naar info@unitedbymusic.nl of door telefonisch contact op te nemen met Margareth Kamermans. Haar nummer is 06-10831227. De bijdrage is 110 euro per persoon of 1000 euro per tafel van tien personen (exclusief BTW). De show begint om 18.00 en zal rond 23.00 uur afgelopen zijn. Tijdens de show wordt een divers programma aangeboden met optredens van verschillende artiesten, inspirerende verhalen en een diner met meerdere gangen.

Foto van Jordi de Jonge Fotografie: ,,Een hobby die we allemaal met het grootst mogelijke plezier uitoefenen”, aldus Arthur ‘Shorty’ de Kort. Hij poseert met Margareth Kamermans, die er al jaren achter de schermen voor zorgt dat United by Music een geoliede machine is.'Deel dit bericht met je vrienden!