Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Gedeelde eerste plaats ' Adjunct-directeur Marianne Bor:
10apr 2014

Gedeelde eerste plaats

SLIEDRECHT - De Sliedrechtse milieuwethouder Ad de Waard nam woensdagmorgen zijn petje af voor de leerlingen van groep 7 van OBS De Wilgen. De kinderen deden dat vervolgens ook op letterlijke wijze tijdens een milieuquiz in de klas. De petjes hadden ze gekregen van HVC als beloning  voor de gedeelde eerste plaats die ze hadden behaald tijdens ‘De Energie Race’.

Door Erik de Bruin

Michiel Beeldman van bovengenoemd energie- en afvalnutsbedrijf en Marion Ooijevaar van Duurzaamheidscentrum Weizigt (beide uit Dordrecht) waren naar de Sliedrechtse basisschool gekomen om een cheque van 2500 euro te overhandigen. Een klusje dat ze overigens overlieten aan de wethouder (zie onderstaande foto). Adjunct-directeur Marianne Bor zei op een vol schoolplein ‘superblij en supertrots’ te zijn: ,,Op alle leerlingen. Groep 7 heeft weliswaar eind december een gastles gehad, maar vervolgens is het als een lopend vuurtje door de school gegaan. Alle leraren hebben een bijdrage geleverd. Máár vooral ook de kinderen zelf. Met enige regelmaat stapt een leerling de directiekamer binnen om ons erop te wijzen dat het licht aan is terwijl dat helemaal niet hoeft. We hebben allemaal de afgelopen maanden heel goed opgelet en dat blijven we doen. Geen lichten laten branden als dat niet nodig is, de verwarming waar het kan een stukje lager zetten, deuren niet onnodig open laten staan, alleen computers aanzetten die je gebruikt et cetera.”

‘Fantastisch voorbeeld’

Ooijevaar: ,,Het is aan de scholen zelf om dit levend te houden. Wat De Wilgen heeft bewerkstelligd is een fantastisch voorbeeld. In februari en maart is ten opzichte van januari een energiebesparing gerealiseerd van 24 procent. Daar zou je nog wel een week schoolvakantie in februari van af moeten trekken, maar dan kom je nog uit op circa 15, 16 procent. Dat is zeker de moeite waard.”

,,Omdat we vaak van scholen te horen krijgen dat de jaarlijkse energienota hoger uitvalt dan verwacht hebben we het initiatief genomen om een energiewedstrijd uit te schrijven”, vervolgt de medewerkster van het duurzaamheidscentrum.  ,,Alle scholen in de Drechtsteden konden hieraan deelnemen. Van de veertien deelnemers behaalden de Prins Florisschool uit Papendrecht en De Wilgen uit Sliedrecht het hoogste besparingspercentage. Wij hebben in elke gemeente een gastles verzorgd en HVC heeft de berekeningen gedaan. Bovendien hebben we twee keer per maand naar elke school tips gemaild.” ,,Tijdens de lessen hebben we die tips doorgegeven aan de leerlingen”, haakt Bor in. ,,Je merkt dat iedereen binnen de school bewuster met energie omgaat.” ,,Of dat bewustzijn blijft nu er geen prijs meer te winnen is? Ik denk het wel. We merken allemaal de voordelen. Het scheelt nogal wat als we de energierekening zo laag kunnen houden. Bovendien blijven we er aandacht aan besteden. Met het geldbedrag dat we hebben gewonnen gaan we bijvoorbeeld kisten met Technisch Lego kopen. Daarvan kan allerlei speelgoed worden gemaakt dat in gang kan worden gezet met zonne-energie.”Deel dit bericht met je vrienden!