Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Vereniging Vrienden van Waerthove draagt gul bij aan realisatie wellnessplein'
14apr 2014

Vereniging Vrienden van Waerthove draagt gul bij aan realisatie wellnessplein

SLIEDRECHT - Vriendschap moet je koesteren. Dat geldt zeker voor Waerthove. Het verpleeghuis aan de Kerkbuurt opende maandagmiddag 14 april een splinternieuw wellnessplein op de eerste verdieping. Hiervan is een groot deel gefinancierd door de Vereniging Vrienden van Waerthove.

Door Erik de Bruin

,,Achter elke deur zit een geheim”, sprak Gerard de Haan. Hij verzorgt de pr voor de vereniging en houdt zich bezig met geldwerving. De afgelopen maanden moesten hij en andere ‘vrienden’ er flink aan trekken. De vereniging had zich immers garant gesteld voor 40.000 euro. Dat bedrag was nodig voor de realisatie van een ontmoetingsruimte en een stiltekamer. Beide maken deel uit van het wellnessplein, dat verder bestaat uit opgeknapte kamers voor aroma- en muziektherapie, een vernieuwde kapsalon en een ruimte waar de activiteitenbegeleiders van Rivas Zorggroep gezellige samenkomsten houden.

Besloten ruimte
Dat soort bijeenkomsten kunnen ook plaatsvinden in de ontmoetingsruimte. Met dit verschil dat laatstgenoemde is bedoeld voor een leuk samenzijn met vrienden en/of familieleden. ,,Bijvoorbeeld als een bewoner zijn of haar verjaardag wil vieren of vijftig of zestig jaar is getrouwd. Dat doe je het liefst in een besloten ruimte en die mogelijkheid is er nu”, aldus De Haan, die een korte toespraak hield en daarin enkele gulle gevers noemde. Onder andere Lionsclub Alblasserwaard Tablis, het dividendfonds van Rabobank Merwestroom en Stichting De Kaai. Ook kerken hebben bijgedragen. ,,Het is altijd prettig als er mensen in de samenleving zijn die een groot hart hebben.”

Compassie
Niet alleen prettig, maar ook noodzakelijk want anders zou dit initiatief alsmede de rolstoelbus die twee jaar geleden door de vereniging werd gedoneerd, niet zijn verwezenlijkt. En zou het voor Waerthove veel moeilijker zijn het Planetree-concept dat Rivas heeft omarmd, in de praktijk te brengen. Geestelijk verzorger Jos Aarnoudse legde uit dat de medische zorgverlening voortreffelijk moet zijn. Echter, het hele menszijn, zoals hij het enigszins spiritueel omschreef,  moet ook tot zijn recht komen. ,,Het gaat om het feit dat hier geleefd wordt. Om compassie, mededogen. Een ander behandelen zoals je zelf ook behandeld zou willen worden. Wie bijvoorbeeld bij de kapper is geweest, voelt zich even een ander mens.”

‘Kwaliteit van leven’
Regiomanager Twan van den Munckhof sprak van voeding voor de ziel. ,,Menswaardigheid staat voorop in onze zorgverlening. Bewoners moeten zich goed voelen en de regie blijven houden. We proberen zoveel mogelijk te realiseren om de kwaliteit van leven te vergroten.” In dit geval klopte hij voor financiële hulp aan bij de vriendenclub. De Haan: ,,Dat doet hij niet zo vaak en mede daarom is er binnen het bestuur weinig discussie over geweest. We dragen graag ons steentje bij.”

Het wellnessplein past binnen de grootschalige nieuwbouw en verbouwing van het verpleeghuis. Eind 2014/begin 2015 zal dit ‘kolossale’ project ten einde zijn.

Op onderstaande foto’s is te zien dat Leo Hartkoorn, de voorzitter van de Vereniging Vrienden van Waerthove, Rivas-regiomanager Twan van den Munckhof en geestelijk verzorger Jos Aarnoudse de ruimte voor aromatherapie bewonderen en de stiltekamer voor zingeving.Deel dit bericht met je vrienden!