Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Buurttoezicht ook gewenst in het centrum van Sliedrecht'
14apr 2014

Buurttoezicht ook gewenst in het centrum van Sliedrecht

SLIEDRECHT - De cijfers kloppen niet. Er zijn de afgelopen wintermaanden minder woninginbraken gepleegd dan op www.politie.nl in kaart is gebracht en niet in Oost, maar in het centrum hebben de meeste inbraken en inbraakpogingen plaatsgevonden.” Aldus wijkagent Hans van Schaik aan het einde van een interview over buurttoezicht, dat de politie ook in het centrum van Sliedrecht van de grond wil krijgen.

Door Erik de Bruin

Naast hem zit zijn collega Simone van den Enden. Zij is logischerwijs ook aangeschoven omdat het centrum haar werkgebied is. Niet zozeer vanwege de recente inbraakcijfers, maar meer als logisch vervolg op het buurttoezicht dat de afgelopen jaren in Oost en West tot stand is gekomen, gooien de Sliedrechtse wijkagenten visjes uit. Onder andere op Twitter. Er heeft nog niemand toegehapt. Van den Enden: ,,Het is al wel veel geretweet, maar we hebben nog geen aanmeldingen gehad.” ,,We hebben een spil nodig”, haakt Van Schaik in. ,,Iemand die het ziet zitten om een coördinerende rol te vervullen en veel andere bewoners aan zich bindt.” Van den Enden: ,,Zoals in West is gebeurd. De coördinator ging de huizen langs en verzamelde zo een clubje buurtbewoners. Als het buurttoezicht eenmaal van start is gegaan en er bekendheid aan is gegeven, komen er vanzelf mensen bij.”

Nagenoeg intact gebleven
In West bleek dat niet eens nodig te zijn. De groep van circa achttien/negentien buurttoezichthouders die begin 2013 voor het eerst door de verschillende wijken in Sliedrecht-West ging lopen, is nagenoeg intact gebleven. In Oost zit de ‘sleet’ er inmiddels een beetje op. ,,Daar hebben ze nu nog tien man. Terwijl dat bijna het dubbele is geweest”, aldus Van Schaik, die wijkagent is in dit deel van Sliedrecht. ,,Heel gek is dat trouwens niet. In Oost loopt het buurttoezicht al wat langer (sinds november 2011, red.). Het is vrij normaal dat er op een gegeven moment verloop ontstaat. Het zou wel goed zijn als er nieuwe mensen bij komen zodat ze net als in West weer met twee koppels per avond kunnen lopen.”

Moeilijk te meten’
Aanwas voor Oost en een nieuwe, nog op te richten club voor het centrum: dat is wat de politie voor ogen heeft. Van den Enden: ,,Dat het buurttoezicht vruchten afwerpt, zie je niet direct terug in concrete cijfers. Het is heel moeilijk te meten en dat hoeft ook helemaal niet. Wij zijn heel blij met extra ogen en oren in de wijk.” ,,Het moet vooral ook leuk zijn”, benadrukt Van Schaik. ,,Nu het ‘s avonds langer licht blijft, zou je kunnen zeggen dat het beter is om de rondes later in te plannen. De meeste inbraken worden immers in het donker gepleegd. We vragen dat echter bewust niet omdat dit anderzijds de mogelijkheid biedt jezelf zichtbaar te maken en op straat een sociaal praatje te maken met Jan en alleman. Ook dat is belangrijk. Niet alleen om mensen te wijzen op preventie, maar ook omdat je dan nog eens wat hoort.”

Aantekeningen
Van den Enden: ,,Nu ik je toch zie … . Zelf horen we dat ook vaak als we op straat lopen. Mensen voelen zich soms bezwaard om de politie te bellen. Als ze je dan tegenkomen, tikken ze je wel even op de schouder. Dat zie je bij het buurttoezicht ook. Ze kennen hun wijk, weten wie er wonen en vormen een aanspreekpunt.” ,,Ze maken aantekeningen waarna het via de coördinator aan ons of bijvoorbeeld in het geval van een kapotte lantaarnpaal aan de gemeente wordt doorgegeven. Horen, zien, melden … dat is het credo. Het werkt heel goed. De lijnen zijn kort en dat is prettig. Neem de poging woninginbraak die dinsdagavond 1 april in de Koningsweer plaatsvond (elders op deze site staat een interview met de bewoner, red.). De inbrekers stonden in de tuin toen ze werden betrapt. Hij belde meteen 112 waardoor de politie snel ter plekke was. Ik gaf gelijk een seintje aan het buurttoezicht. Hoewel ze al klaar waren met hun ronde, zijn ze toch nog mee wezen kijken. Dat is fantastisch”, aldus Van Schaik.

Mede door dit soort goede ervaringen hoopt de politie dat in het middelste deel van Sliedrecht ook buurttoezicht van de grond komt.  Wie geïnteresseerd is om hieraan mee te doen, kan contact opnemen door een e-mail te sturen naar simone.van.den.enden@zuid-holland.politie.nl, hans.van.schaik@zuid-holland.politie.nl, gerrit.de.waard@zuid-holland.politie.nl of klaas.blokland@zuid-holland.politie.nl.

Foto: Aanwas voor Oost en een nieuwe, nog op te richten club voor het centrum: dat is wat de politie voor ogen heeft. Links Simone van den Enden, die als wijkagent actief is in het middelste deel van het dorp, en rechts haar collega Hans van Schaik, de wijkagent van Sliedrecht-Oost.Deel dit bericht met je vrienden!