Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Waterbus tussen Sliedrecht en Dordrecht trekt meer passagiers' Papendrechtse halte verhuist en wordt daardoor interessanter voor inwoners van Sliedrecht
18apr 2014

Waterbus tussen Sliedrecht en Dordrecht trekt meer passagiers

DRECHTSTEDEN - Lijn 23 van de Waterbus tussen Sliedrecht en Dordrecht heeft in 2013 drie procent meer passagiers vervoerd dan in 2012. Die stijging past in de algehele ontwikkeling van de Waterbus. Het aantal reizigers dat het afgelopen jaar gebruik heeft gemaakt van deze vorm van openbaar vervoer over de rivier is met 0,7 procent gestegen.  ,,Hoewel dit een bescheiden groei is, is het een belangrijke breuk ten opzichte van voorgaande jaren. Toen was een neergaande teneur zichtbaar”, zo is te lezen in de informatiebrief die het college recent naar de gemeenteraad heeft verstuurd.

De Waterbus heeft, zo wordt beschreven, de afgelopen periode geïnvesteerd in het beter herkenbaar maken van het product en het versterken van het toeristisch gebruik. Zo zijn er borden bij de haltes geplaatst met daarop de belangrijkste toeristische bestemmingen in de directe omgeving. Ook is aan diverse gemeenten gevraagd te investeren in bewegwijzering naar de haltes. ,,Dat was in Sliedrecht reeds op orde”, aldus wethouder Ad de Waard. ,,Verder is aan de route Dordrecht – Sliedrecht een halte bij de Ark van Noach toegevoegd. Lijn 23 is een relatief lange lijn met weinig haltes. Door hier extra bestemmingen aan toe te voegen neemt de bezettingsgraad hopelijk toe en is de verbinding beter te exploiteren.”

‘Interessanter voor Baanhoek(-West)’
In lijn met de wens de bezetting van lijn 23 te verbeteren is de gemeente Papendrecht, zo is verder te lezen, bezig met de verplaatsing van de Waterbus-halte Oosteind van de Scheepvaartweg naar de Rosmolenweg bij Boskalis. De Waard: ,,Door de verplaating wordt de Waterbus interessanter voor het personeel van Boskalis. Het voordeel voor Sliedrecht is dat de halte hierdoor dichterbij komt en deze interessanter wordt voor bewoners van Baanhoek en Baanhoek-West. Een tweede voordeel is dat de bezettingsgraad naar verwachting toeneemt en dit bijdraagt aan een betere exploitatie van de Waterbus.”

‘Over een langere periode’
In de slotalinea staat vermeld dat de uitwisseling met de MerwedeLingeLijn beperkt lijkt en dat beide openbaar vervoer-systemen naast elkaar kunnen bestaan. ,,Of de recente stabilisering in het gebruik van de Waterbus zich doorzet, is nog onzeker. Om hier betrouwbare uitspraken over te kunnen doen zal de stabilisering of hopelijk groei zich over een langere periode moeten voordoen”, aldus de wethouder.

Sterke fluctuatie
Sliedrecht wordt bediend door lijn 23. Dit is één van de kleinere lijnen met circa 65.000 passagiers per jaar. Opvallend is de sterke fluctuatie per maand. Dit komt doordat het gebruik sterk afhankelijk is van de weersomstandigheden en recreatie/evenementen. Zo wordt er bij mooi weer aanmerkelijk meer gebruik gemaakt van deze voorziening en reizen veel mensen met de Waterbus tijdens de Kerstmarkt en Dordt in Stoom.

Bron: Erik de Bruin.Deel dit bericht met je vrienden!