Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Oranjevereniging steekt eerste Koningsdag in een iets ander jasje'
20apr 2014

Oranjevereniging steekt eerste Koningsdag in een iets ander jasje

SLIEDRECHT - Dat de Sliedrechtse Oranjevereniging ondanks haar meer dan respectabele leeftijd van 103 jaar met haar tijd meegaat, bewijst het programma van de eerste Koningsdagviering op zaterdag 26 april. De aubade is in een nieuw jasje gestoken en waar de activiteiten en festiviteiten op en rond het Dr. Langeveldplein normaal gesproken om zes uur ‘s avonds zijn afgelopen, klinkt er ditmaal muziek tot 21.00 uur en zullen de laatste gasten pas rond 22.00 uur huiswaarts keren.

Door Erik de Bruin

De wijzigingen in het programma hebben deels te maken met een verjonging en versterking van het bestuur. Ariane Romijn en Dennis Speksnijder zijn toegetreden en hebben hun stempel gedrukt. Onder andere op het muzikale avondprogramma, dat met Speksnijder in goede handen is aangezien hij ook de uitbater is van Muziekcafé Candlelight. Dat de aubade een nieuw jasje heeft gekregen, komt door ‘bemoeienis’ van buitenaf. Twee enthousiaste leraressen waren van mening dat het wat eigentijdser kon en richtten na goedkeuring van de organisatie een koor op bestaande uit circa tachtig schoolkinderen. Na drie keer oefenen zijn ze letterlijk en figuurlijk ‘Klaar voor de start’.

Kleedjesmarkt
De aubade vormt van 09.15 tot 10.15 uur de muzikale omlijsting van de opening van Koningsdag 2014. Om 11.00 uur start het dagprogramma. De jeugdmarkt is dan overigens al minimaal zes uur aan de gang. ,,Officieel begint de kleedjesmarkt om vijf uur ‘s morgens, maar omdat iedereen het beste plekje wil hebben, zijn er al ouders en kinderen die om kwart over drie, half vier en zelfs vroeger hun kleedje uitleggen”, vertelt voorzitter Adriaan Pot. ,,Op zich hebben we daar geen bezwaar tegen, maar het moet wel sportief gaan.” ,,Ouders die met hun auto of busje een plek bezet houden, moeten bij zichzelf te rade gaan”, vult collega-bestuurslid Henk Lammers aan. ,,We willen een beroep doen op een ieders gezonde verstand. We lopen al heel vroeg rond om te kijken of alles ordentelijk verloopt, maar we willen geen boeman zijn.”

Pot: ,,De kleedjesmarkt leidt jaarlijks tot een tsunami aan mensen die hun oude spulletjes van zolder of uit de schuur willen verkopen. Dat er elk jaar zoveel belangstelling is, beschouwen wij als organisatie niet als een probleem. Integendeel zelfs. Hoe meer deelnemers, hoe meer lol. Laten we er vooral mét elkaar een gezellige boel van maken. Die oproep zouden we heel graag aan de kinderen en hun ouders willen doen. Hou het sportief!”

Geen kooroptreden
Een gezellige boel tot in de avonduren. Met voor een ieder wat wils. Lammers: ,,Ons doel was een programma samenstellen voor alle leeftijden. Dat is grotendeels gelukt. Het enige dat ontbreekt is een avondlijk kooroptreden in de Grote Kerk hetgeen in de smaak zou vallen bij een wat ouder publiek.”,,Het bleek heel erg lastig om een koor te strikken”, licht Bernard van Houwelingen toe. ,,Uiteindelijk is het niet gelukt en daar balen we als bestuur van. Gelukkig kan ik er wel bij vermelden dat we van het Christelijk Sliedrechts Mannenkoor Ichthus de toezegging hebben  gekregen dat zij in 2015 zal optreden in de kerk.”

‘Mooi programma’
De voorzitter spreekt tot slot met een tevreden blik van een mooi programma: ,,Dat mede dankzij de frisse inbreng van twee nieuwe bestuursleden en ondanks de verscherpte regelgeving van de gemeente tot stand is gebracht.” Wie exact wil weten wat er op Koningsdag is te doen in het dorp, kan de folder (‘voor het eerst in A3-formaat’) bekijken die een week geleden bij alle Sliedrechtse huishoudens op de mat is gevallen of surfen naar www.sliedrechtseoranjevereniging.nl. Zowel in de folder als op de website zijn de activiteiten chronologisch en overzichtelijk in kaart gebracht.

Snackwagen
Deelnemers aan de kleedjesmarkt mogen geen commerciële spullen en drank en eten verkopen. Dat laatste wordt verzorgd door lokale horeca-ondernemers. Er staat dit jaar ook een snackwagen op het Dr. Langeveldplein. Vooral bedoeld om ervoor te zorgen dat het publiek haar maag kan vullen en rond het avondeten niet naar huis hoeft te gaan.

Op onderstaande foto, die is gemaakt door Dennis van Campen, zijn de bestuursleden te zien van de Sliedrechtse Oranjevereniging. Van links naar rechts: Adriaan Pot, Henk Lammers, Dennis Speksnijder, Ariane Romijn, Jan Brijder en Bernard van Houwelingen.

Bron: Erik de Bruin.Deel dit bericht met je vrienden!