Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Sliedrecht Vandaag bereikt een steeds groter publiek' Erik de Bruin
21apr 2014

Sliedrecht Vandaag bereikt een steeds groter publiek

SLIEDRECHT - Op vrijdag 14 februari 2014 verklaarde ik mijn liefde aan de journalistiek door mijn eigen lokale nieuwswebsite te lanceren en daarmee mijn oude beroep op te pakken. Nu we ruim twee maanden verder zijn, is het tijd voor een eerste evaluatie. Dat kan het best door middel van cijfers. Het aantal bezoeken en paginaweergaves laat zien dat Sliedrecht Vandaag een steeds groter publiek bereikt. De start is dan ook bevredigend, maar de finish is nog lang niet in zicht.

Als we de meet hebben gehaald, leggen we weer een nieuwe eindstreep aan en werken we toe naar de volgende uitdaging. Ik wil immers nog heel lang doorgaan met deze website, die, zoals ik al zei, steeds vaker wordt bekeken. Laten we maar eens met wat cijfertjes strooien. Sliedrecht Vandaag schoot op 14 februari uit de startblokken en behaalde die maand – we hebben het dan over een tijdsbestek van twee weken –  6.091 visits en 30.531 pages. Met andere woorden: de site is in februari ruim zesduizend keer bezocht en het aantal pagina’s dat is bekeken is vijf keer zoveel. Dat wil zeggen dat bij één bezoek gemiddeld vijf pagina’s werden bekeken. In de meeste gevallen zullen dat artikelen zijn. Bezoekers zijn dus niet alleen geïnteresseerd in het meest actuele nieuws, maar ook in oudere berichten die al eerder zijn gepubliceerd. Óf er wordt aan de linkerkant van de pagina op een reactie geklikt.

Interactie
Over die reacties gesproken: laten we een tussensprongetje maken. Ik ben op zoek naar interactie (getuige ook de 968 tweets die de afgelopen twee maanden via @Sliedrechtvanda zijn verstuurd) en daar word ik niet in teleurgesteld.  Er zijn sinds de lancering van de website in totaal 173 lezersreacties geweest en dat is nog meer dan de 163 berichten die vanaf  14 februari zijn gepubliceerd. Overigens is ‘berichten’ niet het juiste woord want het is een mengelmoes van artikelen, nieuwsberichten, aankondigingen, interviews, beschouwingen en sfeerverslagen (in woord en beeld).Alles coveren

Die ingeslagen weg wil ik voortzetten. Nieuws in de ruimste zin van het woord aanbieden – in allerlei verschillende vormen – en overal bovenop zitten. Of het nu om de opening van een ijssalon gaat of een man die bij thuiskomst ineens oog in oog staat met een inbreker. Ook het politieke nieuws blijf ik intensief volgen en onder een vergrootglas leggen. En niet alleen nieuws, maar bijvoorbeeld ook  een kerkdienst van en voor jongeren, United by Music (dat steeds professioneler wordt en haar grenzen verlegt), de plaatselijke ‘dromenstichting’ die net is opgericht en de activiteiten en festiviteiten die georganiseerd gaan worden om cachet te geven aan het 950-jarig dorpsjubileum. Kortom: alles wat in de samenleving speelt, wil ik, zoals dat in de journalistiek zo mooi heet, coveren. Gewoon op z’n Hollands gezegd: ik wil overal met mijn neus bovenop zitten! En dat doe ik niet voor niets want Sliedrechters lezen graag over wat in hun gemeente gebeurt. Dat merk ik aan het aantal reacties op de site, de interactie op Twitter en bovenal aan het groeiend aantal bezoeken en paginaweergaves.

Facebook
In de maand april (gerekend tot en met de twintigste) bedraagt het aantal visits tot nu toe 16.572 en het aantal pages 69.705. Dat is al meer dan de cijfers van maart, die overeenkwamen met de eerste twee weken. Over heel maart werd de site 13.398 keer bezocht en bedroeg het aantal paginaweergaves 63.890. Je hoopt natuurlijk op groei, maar aan de andere kant geeft die stabilisering wel aan dan dat Sliedrecht Vandaag een trouwe bezoekersschare heeft opgebouwd. Dankzij Facebook (elk bericht kan nu worden gedeeld) en een gelukstreffer door over de opening van een ijssalon te berichten (ruim 1400 keer geshared) zijn de cijfers in april omhoog geschoten. Die stijgende lijn wil ik vasthouden. Mijn streven voor nu is om uit te komen op circa duizend bezoeken per dag en vier- tot vijfduizend paginaweergaves (ook dagelijks). Het zou fantastisch zijn om over de hele maand april op meer dan 100.000 paginaweergaves uit te komen. Dat kan alleen door – ik heb er al een aantal keren aan gerefereerd –  bovenop het plaatselijke nieuws te blijven zitten. Enige hulp kan ik daar wel bij gebruiken. Schroom niet om tips door te geven! Dat kan op Twitter (via direct message of gewoon in ‘het openbaar verkeer’) , maar natuurlijk ook per e-mail of telefonisch. Mijn contactgegevens staan op de site.Sportverslaggeving

Voordat ik afsluit wil ik het nog even over sport hebben. Naast nieuws en politiek is dat mijn passie. Toch begin ik er nog niet aan want ik vind dat als je iets doet je het ook goed moet doen en niet half. Dat wil zeggen: niet één sport uitlichten, maar meerdere en wekelijkse verslaggeving. In mijn eentje is dat niet te behappen. Een goede lezer heeft wel opgemerkt dat ik er NOG niet aan begin. Na de zomervakantie – als de volleyballers, voetballers, korfballers en al die andere sporters weer hun kunsten gaan vertonen – zou ik de uitdaging aan willen gaan. Of het ook mogelijk is, is een ander verhaal. Dat durf ik nu nog niet te zeggen, maar ik ga er wel heel goed over nadenken.

Foto: Jordi de JongeDeel dit bericht met je vrienden!