Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'We mogen niet vergeten aan wie we onze vrijheid danken'
25apr 2014

We mogen niet vergeten aan wie we onze vrijheid danken

SLIEDRECHT – ,,Je veilig voelen en in vrijheid kunnen leven. Willemijn zei het al: dat is het belangrijkste in ons land. Daarom herdenken we elk jaar op 4 mei de slachtoffers die zijn gevallen in de strijd voor onze vrijheid en die van anderen. Om die reden vieren we elk jaar op 5 mei onze bevrijding van de Duitse bezetters. Daarom adopteren jullie het Crossline-monument om ervoor te zorgen dat we niet vergeten aan wie we onze vrijheid te danken hebben.”

Ben van der Hel, de directeur van de Henri Dunantschool, sprak woensdagmorgen 23 april deze zinnen uit bij de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid op het Albrechtplein in de Oude Uitbreiding. Hier werd in 1966 het door kunstenaar Hans Bayens gemaakte monument onthuld door Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard.

Line-crossers

Het meisje dat hij noemde in zijn toespraak is Willemijn Bijderwieden, leerling van de Henri Dunant. Ze droeg een zelfgeschreven gedicht voor bij het monument. Tessa Klinkien deed hetzelfde en ook Gideon Zorg en Milan Molenaar (met z’n tweeën) en het drietal Jamie van Noordenne, Sander Korevaar en Renzo de Groot lazen voor wat ze over deze vroegere verzetshelden hadden gedicht. De overgrootvader van Jamie, Kees de Koning, was één van de line-crossers die in de jaren ’44 en ’45, aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, in de Biesbosch belangrijk verzetswerk verrichtten door tussen Sliedrecht en Lage Zwaluwe mensen, medicijnen en informatie te vervoeren. Ze voeren met kano’s en roeiboten onder het oog van de Duitsers en waagden daarmee hun leven voor de vrijheid van Nederland.

Witte rozen

Alle line-crossers werden onderscheiden. De Sliedrechter Jan de Landgraaf kreeg zelfs de Willemsorde, de hoogste militaire onderscheiding. Hij is niet meer in leven. Zijn vrouw was aanwezig om een witte roos bij het monument te leggen. Ze deed dat op hetzelfde moment als de heer Hoevenaar uit Lage Zwaluwe wiens vader line-crosser is geweest. Ook het gemeentebestuur en twee oorlogsveteranen legden na de kranslegging door twee leerlingen (Britney en Quinten) en de voordracht van de gedichten rozen neer waarna de kinderen en leerkrachten van de Henri Dunantschool in groepjes van vier hun eer betuigden. Gevolgd door ouders en genodigden. De erewacht hees vervolgens de vlag en maakte een saluut bij het monument waarna burgemeester Bram van Hemmen de leerlingen bedankte voor de respectvolle wijze waarop ze invulling hadden gegeven aan de herdenkingsplechtigheid.

‘Wit brood en chocola’

De burgemeester had in het gemeentekantoor al een toespraak gehouden waarin hij onder andere refereerde aan de oorlogsverhalen van zijn ouders. Zijn vader was op het IJsselmeer onder vuur genomen door een spitfire. ,,In ons gezin liet hij daar weinig over los. Als er nieuws over de oorlog was dan werd dit wel besproken. Mijn moeder was zes jaar toen Nederland werd bevrijd. Ze at toen voor het eerst in haar leven wit brood en chocola. Vuurwerk met Oud & Nieuw herinnert haar aan de oorlog. Ze is altijd weer blij als dat achter de rug is vanwege de negatieve herinneringen.”

‘Gevaar voor eigen leven’

Van Hemmen haalde aan dat het nogal wat moed vereiste om de Biesbosch over te steken.  ,,Toch waren mensen bereid dit te doen en zich met gevaar voor eigen leven in te zetten voor anderen. Op die manier – door allerlei mensen, materialen en informatie over te brengen – hebben ze een bijdrage geleverd aan het feit dat Duitsland uiteindelijk werd verslagen en wij hier vandaag in vrijheid bijeen kunnen komen. Daarvan maken we graag gebruik om nog eens stil te staan bij hoe belangrijk en fijn het is om vrij te zijn, te kunnen gaan waar je wilt en te doen wat je wilt. Dat spreekt ook uit jullie gedichten.”

‘Kracht en inspiratie’

Na zijn speech werden zelfgeschreven gedichten voorgedragen door Ellie Pak, Sanne Schouwenaars, Demi Stam en Tatum Bok en Brent Bakker en Joep van Geest. Groep 7 neemt de adoptietaak van groep 8 over. De opzet is zodanig dat de leerlingen zich gevoelsmatig verbonden weten met het monument en dit ook naar buiten uitdragen. ,,Ik vind het hartstikke goed dat jullie willen leren van de verhalen en gebeurtenissen van de oorlog en dat jullie de herinneringen levend houden”, sprak de burgemeester aan het eind van zijn toespraak. ,,Ik hoop dat jullie rondom de overdracht niet alleen meer hebben geleerd over de gebeurtenissen zelf, maar dat jullie hier later af en toe eens aan terugdenken en daar kracht en inspiratie uit halen om je eigen bijdrage te leveren aan ons leven in vrijheid.”Deel dit bericht met je vrienden!