Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'PRO Sliedrecht spreekt haar ambities uit bij installatie nieuwe gemeenteraad' Hanny Visser-Schlieker: ‘Niet omklappen sportvelden is best bespreekbaar’
28apr 2014

PRO Sliedrecht spreekt haar ambities uit bij installatie nieuwe gemeenteraad

SLIEDRECHT -  ‘Zo waarlijk helpe mij God almachtig.’ ‘Dat verklaar en beloof ik.’ Nadat alle raadsleden deze eed of belofte hadden uitgesproken, kon donderdagavond de nieuwe raad welkom worden geheten. Er vindt nog wel een stoelendans plaats. Wat het ware gezicht van de raad wordt, zal over twee à drie weken duidelijk zijn als informateur Rinus Houtman zijn bevindingen presenteert en daarmee de aanzet geeft tot een nieuwe coalitie. PRO Sliedrecht maakte gisteravond van de gelegenheid gebruik nogmaals haar ambities uit te spreken. ,,We hebben de informateur verteld dat hij op zoek moet gaan naar een coalitievorm waarin onze partij is vertegenwoordigd. Dat doet recht aan de verkiezingsuitslag.”

Door Erik de Bruin

Bovenstaande werd gezegd door Hanny Visser-Schlieker. Ze zit nu nog in de raad, maar hoopt, als de collegeonderhandelingen zijn afgerond, deel uit te maken van B & W. De kaarten liggen gunstig en dat heeft niet alleen te maken met het feit dat PRO Sliedrecht als de grote winnaar van de verkiezingen kan worden bestempeld. De SGP-ChristenUnie – weer de grootste in Sliedrecht – heeft voor een andere strategie gekozen. Haar eigen verkiezingsprogramma vormt nog wel de leidraad voor het te sluiten coalitieakkoord, maar de regie over het formatieproces is voor het eerst in de afgelopen decennia uit handen gegeven. Weliswaar aan iemand van dezelfde partij (de als informateur benoemde Rinus Houtman was gedeputeerde in Zuid-Holland namens de SGP), maar het is veelzeggend dat Theo den Braanker, de voorman van de SGP-CU in Sliedrecht, na afloop van de raadsvergadering niet wist met welke fracties Houtman al had gesproken.  ,,Hij heeft de partijen uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek. Daar zijn wij niet bij betrokken.”

Kernvragen
Houtman heeft de opdracht gekregen kansrijke coalities in beeld te brengen en een zoveel mogelijk overeenstemmend en realiseerbaar concept-coalitieakkoord op te stellen. Tijdens de formatiegesprekken gaat hij een lijstje af met kernvragen. PRO Sliedrecht is al aan de beurt geweest. Visser-Schlieker deed als het ware kort verslag van wat haar partij de informateur heeft verteld. ,,Op de vraag wat volgens ons de meest belangrijke thema’s, punten en opgaven zijn die de komende raadsperiode moeten worden aangepakt, hebben we geantwoord dat voor ons vier dingen van wezenlijk belang zijn. Ten eerste is dat de invloed die we als gemeente uitoefenen op de Gemeenschappelijke Regeling Drechtsteden. Met name met betrekking tot de drie grote decentralisaties waar gemeenten mee te maken krijgen. We vinden het ook belangrijk dat grote bouwprojecten worden vlotgetrokken, zoals het Watertorenterrein, het Winklerplein en de sporthal aan de Benedenveer.”

Mogelijk struikelblok
Het derde punt dat ze aanhaalde, was het vergroten van burgerbetrokkenheid en last but not least het omklappen van de sportvelden. Dat zou een struikelblok kunnen worden. PRO Sliedrecht is immers de enige partij die zich daar tegen uitgesproken heeft. ,,Wat overigens niet wil zeggen dat we tegen een Recreatief Knooppunt zijn”, zei Visser-Schlieker na de vergadering. ,,We willen alleen niet dat er gebouwd wordt over het spoor. Fietspaden en een grote visvijver zijn wat ons betreft geen probleem. Recreëren prima, maar geen stenen. ”

,,Of het een struikelblok kan zijn? Ik denk dat we het best bespreekbaar kunnen maken. Temeer omdat wij er nog helemaal niet van overtuigd zijn dat de realisatie van Stationspark III haalbaar is en daarmee valt of staat het omklappen van de accommodatie van v.v. Sliedrecht.”

De andere fracties hadden er geen behoefte aan om iets te zeggen. Dat was een beetje in tegenspraak met de korte speech van Den Braanker, die aangaf blij te zijn met de open, transparante manier van handelen en dat niet is gekozen voor de weg van tanden en kiezen op elkaar.  Het was mooi geweest als de fracties ook en plein public voor het voetlicht hadden gebracht waarom ze in de coalitie thuis horen. Al hebben ze dat de afgelopen weken natuurlijk al ruimschoots gedaan tijdens de verkiezingsstrijd die losbarstte.

Verschuivingen
De raadsvergadering had vooral het karakter van een heuglijke aangelegenheid. Alle negentien raadsleden kregen een bloemetje en de nieuwkomers poseerden op de trap (zie onderstaande foto). Er zal nog een aantal verschuivingen optreden. Als Hans Tanis weer zijn vertrouwde post inneemt, wordt de fractie van de SGP-ChristenUnie aangevuld met Jan Visser. Oud-wethouder Gerrit Venis treedt namens PRO Sliedrecht toe tot de raad als Hanny Visser-Schlieker deel uitmaakt van het college. Jongerenwerker Jeroen Loeve zou vanwege het hoge aantal van 160 voorkeursstemmen voorrang moeten krijgen, maar hij kiest ervoor eerst als burgerraadslid aan de slag te gaan. Daardoor keert Wim Blanken sowieso terug als raadslid. Mocht Ad de Waard doorgaan als wethouder dan komt er een plekje vrij voor Vincent Prins, die de afgelopen periode al deel uitmaakte van de raad. De Waard heeft aangekondigd niet volledig, maar tijdelijk terug te keren als raadslid en dat hij alleen tot de volgende gemeenteraadsverkiezingen in 2018 actief blijft in de lokale politiek als zijn wethouderschap wordt verlengd. Dit betekent dat Prins sowieso weer raadslid wordt. Het zou wel kunnen dat hij nog even geduld moet opbrengen. Bij de VVD komt Roelant Bijderwieden in de raad wanneer Len van Rekom wethouder wordt. Bij de PvdA zullen geen verschuivingen plaatsvinden. Wethouderskandidaat Ben van der Plas  staat immers op plek zes en er waren maar twee zetels te vergeven.

‘Heisessie’
Om klaar te zijn voor de komende vier jaar werken de raadsleden vandaag en morgen een heisessie (lees: introductieprogramma) af. Burgemeester Bram van Hemmen sprak gisteravond dat teambuilding een belangrijk aspect wordt. Sliedrecht staat zoals elke gemeente een zware opgave te wachten vanwege de overheidstaken die de Haagse politiek over de schutting gooit. Een hechte coalitie en raad is meer dan ooit een voorwaarde.

Poll
Sliedrecht Vandaag heeft na de verkiezingsuitslag de stelling geplaatst (zie de linkerkant van deze pagina) dat PRO Sliedrecht en de SGP-ChristenUnie de handen ineen moeten slaan. Een nog altijd ruime meerderheid van 66 procent is het daarmee eens, al is het percentage wel geslonken. De poll blijft nog een aantal dagen staan. Er kan nog tot begin volgende week worden gestemd.

Bron: Erik de Bruin.Deel dit bericht met je vrienden!