Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Hoe een jongensdroom werkelijkheid werd'
29apr 2014

Hoe een jongensdroom werkelijkheid werd

SLIEDRECHT – Doordat Ad de Waard zich heeft teruggetrokken als wethouderskandidaat en het sowieso niet meevalt om met vier partijen consensus te bereiken duurt het nog wel even voordat in Sliedrecht de coalitieonderhandelingen zijn afgerond. In buurgemeente Hardinxveld-Giessendam zijn ze er allang uit. De lokale partij T@B mocht net als vier jaar geleden de leiding nemen in het (trans)formatieproces en slaagde er ditmaal wel in een nieuw college te smeden. De Sliedrechtse journalist en programmamaker Peter Donk maakte hier de veertig minuten durende documentaire ‘Hoe een droom werkelijkheid werd’ van die begin mei wordt uitgezonden op het politieke themakanaal van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). De titel slaat ook op zijn eigen leven. Voorbestemd als aannemer maakte hij zijn jongensdroom waar door journalist te worden.

Door Erik de Bruin

Donk is door de wol geverfd. Al schrijvend als politiek correspondent voor onder andere Het Kompas in de gemeente Giessenlanden richtte hij 25 jaar geleden, op 1 april 1989, een eigen bedrijf op, genaamd: Peter Donk Productions. Hij beet zich vast in de journalistiek en deed in de jaren negentig vooral televisiewerk voor onder meer de AVRO, KRO en RTL. Maar bijvoorbeeld ook voor Omroep Gelderland waarvoor hij in 1995 verslag deed van de bijna-overstromingen en evacuaties in het rivierengebied. ,,Ik heb in een tijdsbestek van 98 uur 77 interviews gedaan. In 2001 heb ik gesolliciteerd bij het NOS Journaal. Daarvoor werk ik nog steeds.”
Daarvoor was hij een bezige bij was die door het nieuwslandschap zoemde en overal voor bepaalde tijd neerstreek om ervaring op te slurpen. Bij zijn laatste en tevens huidige werkgever kwam zijn journalistieke ontbolstering in een stroomversnelling terecht. Wel met als bijkomend effect dat zijn eenmanszaak, opgericht om als freelancer de kost te verdienen (onder andere met een eigen internetkrant voor de regio Zuid-Holland Zuid) op een laag pitje kwam te staan. ,,Ik heb het al die jaren wel in stand gehouden. Maar goed ook want daardoor kon mijn vrouw het in 2008 overnemen. Zij voert nu de regie, maar ik denk wel voor duizend procent mee.”

Lokale nieuwshaard

Het bood Brenda Donk – Hoeflaak de mogelijkheid na de geboorte van hun dochter toch een vervolg te geven aan haar eigen loopbaan. ,,Ik ben in principe doorgegaan met waar ik al mee bezig was, namelijk: productiewerk voor televisie. Ik heb bij de AVRO meegewerkt aan programma’s als ‘Nederland in beweging’ en ‘Vinger aan de pols’.” Ze lacht. ,,Of Peter en ik elkaar in Hilversum hebben leren kennen? Nee hoor, dat was gewoon in Sliedrecht. In het Oude Raadhuis. De gemeente had iemand nodig die bij een raadsvergadering kon invallen als notulist en Peter was daar vanwege opnames voor MerweRadio.” ‘Gewoon in Sliedrecht’ is eigenlijk niet eens zo gewoon. In tegenstelling tot zijn vrouw, die een ‘echte’ Sliedrechtse is, groeide Donk op in Giessenburg waar hij ook woonde toen ze elkaar leerden kennen. Hij bracht al wel heel veel tijd in Sliedrecht door omdat daar de studio van de net genoemde streekomroep was gevestigd. Zat het werk in Hilversum erop dan reed hij bij terugkomst in de Alblasserwaard meestal direct door naar de lokale nieuwshaard. Anno nu, circa vijftien jaar later, is hij geen steek veranderd. Hij wil al het nieuws op zijn netvlies hebben. Of het nu mondiaal, landelijk, regionaal of lokaal is. Aan zijn volgers op Twitter deelt hij het nationale en internationale nieuws dat de redacteuren van het NOS Journaal elke minuut van de dag over zich heen krijgen gestort. Hij slurpt het op en spuwt het weer uit. Plaatselijk bemoeit hij zich vooral met de politiek en gebeurtenissen in de samenleving die hem wel of niet bevallen, daarbij geen blad voor de mond nemend.

Waar het kan pakt Donk ook klussen op die meer omvatten dan het snelle, harde nieuws, zoals de documentaire over de troonsbestijging van T@B in Hardinxveld-Giessendam. ,,Gewoon omdat ik programma’s maken ontzettend leuk vind om te doen. Hobbywerk overigens, ik verdien hier niets mee. Máár je krijgt wel veel eer van je werk. Ik heb in het verleden een uitgebreide documentaire gemaakt over Maarten Schakel, een vroegere politicus en verzetsstrijder uit de Alblasserwaard die in 1997 overleed. De NPO zendt het nog regelmatig uit.”

Formats

Wat Peter Donk Productions doet, heeft wel een commerciële inslag. ,,We produceren formats, maar we werken ook in opdracht”, legt Brenda Donk – Hoeflaak uit. ,,Er is in dat opzicht geen verschil met bijvoorbeeld een slagerij. Die verkoopt zijn vlees ook aan iedereen en maakt geen onderscheid. In aanloop naar de verkiezingen zijn we door PRO Sliedrecht benaderd om verschilende campagnevideo’s e maken. Natuurlijk ga je daarmee aan de slag. Het is een mooie klus en het past in ons interesseveld. Als een andere partij ons had benaderd, hadden we het ook aangenomen.” Het bedrijf probeert televisiezenders te interesseren om met een zelfgemaakt format aan de slag te gaan. ,,Een programma over de huizenmarkt. Over hoe moeilijk het is in deze tijden van economische recessie om je woning te verkopen.” ,,We hebben het zelf aan den lijve ervaren”, haakt Peter in. ,,Ons huis in Hardinxveld heeft drie jaar te koop gestaan.”

Hij vervolgt: ,,RTL heeft interesse getoond. Omdat ze met ‘Uitstel van executie’ al een soortgelijk programma voor de avond hebben, willen ze het vóór zes uur programmeren. Dat betekent echter wel dat je het moet laten sponsoren. Daar zijn we nu volop mee bezig. Brenda hoofdzakelijk, maar ik denk en doe ook zoveel mogelijk mee.” Zo zit hij eigenlijk nooit stil. Daarmee voortdurend zijn passie volgend. Een honger die zich niet laat stillen. Terwijl hij eigenlijk in de wieg was gelegd om het plaatselijke aannemingsbedrijf van zijn vader over te nemen. ,,Het ging van generatie op generatie. Mijn handen stonden echter verkeerd. Ik heb wel een meao-studie publiek- en privaatrecht gevolgd, maar dat was het gewoon niet voor mij. Daar lag mijn interesse niet.”

Vakidioot

Of mijn vader daar vrede mee heeft? ,,Ja hoor, hij vindt het alleen
vervelend als we op bezoek komen en ik bij het kijken naar het journaal voortdurend commentaar lever op de kwaliteit van de beelden. ‘Houd nu je kop eens!’, zegt hij dan. ‘Ik wil
naar het journaal kijken.’ Ach, als vakidioot kun je het toch niet laten
… .”

* De documentaire die Peter Donk heeft gemaakt over de opkomst van T@B in Hardinxveld-Giessendam is de komende dagen (in elk geval tot en met het weekend) drie keer per dag te zien op het themakanaal NPO Politiek, te weten: om 09.00, 15.00 en 21.00 uur. Op internet is de docu, die veertig minuten duurt, te bekijken via www.politiek24.nl.Deel dit bericht met je vrienden!