Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'CDA fractie hakt na lang beraad de knoop door en wil mee blijven doen'
29apr 2014

CDA fractie hakt na lang beraad de knoop door en wil mee blijven doen

SLIEDRECHT – ‘De fractie beraadt zich over de te nemen vervolgstappen.’ Dat meldde het CDA Sliedrecht afgelopen zaterdag in een persbericht waarin naar buiten werd gebracht dat Ad de Waard zich heeft teruggetrokken als wethouderskandidaat. Gisteravond kwam de fractie bijeen om een besluit te nemen of de christendemocraten wel of niet mee willen blijven doen aan de nieuw te vormen coalitie. Na langdurig beraad was het antwoord Ja.

Door Erik de Bruin

,,Dat wil zeggen dat ik het mandaat heb gekregen om samen met  de afdelingsvoorzitter en een oudgediende binnen de partij op zoek te gaan naar een geschikte wethouderskandidaat”, legt de kersverse fractievoorzitter Ton Spek uit. Dat zal iemand van buiten Sliedrecht moeten zijn. ,,Binnen onze eigen fractie is er geen plan B. Er zijn wel geschikte personen voor, maar er is niemand voorradig. Dat het om een parttime-functie gaat (van drie dagen per week, red.) maakt het niet gemakkelijk.”

Fiducie

Spek zegt er desondanks fiducie in te hebben dat een geschikte kandidaat wordt gevonden: ,,Tijdens de verkiezingscampagne heeft het CDA zich geprofileerd als de grootste lokale partij van Nederland. In elke gemeente is meegedaan aan de verkiezingen. We kunnen een breed net uitgooien en dat gaan we ook doen door gebruik te maken van ons eigen netwerk en dat van het landelijke CDA.  We beperken ons niet door alleen binnen een straal van twintig kilometer rond Sliedrecht te kijken.”

Indicatie

De zoektocht zal tijd kosten. ,,De formateur (Rinus Houtman, red.) en de andere partijen die aan de onderhandelingstafel zitten, hebben daar gelukkig begrip voor. Dat we tijdens de eerstvolgende raadsvergadering op dinsdagavond 13 mei graag iets willen presenteren met betrekking tot het coalitieakkoord en de portefeuilleverdeling, zit nog steeds in ons achterhoofd. Het is ons een lief ding waard om dat voor mekaar te krijgen. In de politiek kan het snel gaan. Wél hebben we gezegd: Pin ons er niet op vast.” Spek hoopt eind deze week een indicatie te kunnen geven. ,,We gaan ons eerst oriënteren. Het zou mooi zijn als we deze week al met wat mensen kunnen spreken.” Mogelijke kandidaten zijn CDA-bestuurders die elders dankzij de verkiezingsuitslag buiten de boot zijn gevallen.

‘Totaalpakket’

Dat geldt nu dus ook voor Ad de Waard, al is het zijn eigen keuze geweest om eruit te stappen. Waarom roept nog steeds vragen op. De omschrijving in het persbericht dat hij in de loop van de onderhandelingen heeft geconstateerd dat er in de nieuw te vormen coalitie onvoldoende ruimte werd geboden voor zijn persoonlijke kwaliteiten en ambities en dat dit te weinig draagvlak biedt voor een een vruchtbare samenwerking in het toekomstige college, is vaag. De Waard laat zich hier verder zelf niet over uit. Binnen de fractie is afgesproken dat Spek ook in dit geval de spreekbuis naar buiten is. Hij wil het niet concreter maken, maar geeft wel aan dat De Waard zich voor het blok gezet voelde (‘overigens niet door zijn eigen fractie’) en daardoor ‘noodgedwongen’ deze keuze heeft gemaakt. ,, Laat ik het zo verwoorden: het gaat om een totaalpakket. Wat nu gebeurt – zo’n breed college en deze wijze van formeren – is totaal nieuw in Sliedrecht. Daar moet je je senang bij voelen.”

‘Niets geclaimd’

Het CDA heeft, zo stelt hij, geen portefeuilles geclaimd. ,,Net zomin als de andere partijen dat hebben gedaan. We hebben wel allemaal een voorkeurslijstje op tafel gelegd. Daar kunnen echter geen rechten aan worden ontleend. Wij gaan nu op zoek naar een nieuwe wethouderskandidaat. Als die zoektocht een persoon oplevert wiens of wier kwaliteiten op een ander vlak liggen, zullen we met andere voorkeuren komen. Er kan in de tussentijd geen sprake zijn van enige vorm van portefeuilleverdeling. Zodra we weer aanschuiven is de stand 0-0.”Deel dit bericht met je vrienden!