Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'CDA Sliedrecht presenteert maandag nieuwe wethouderskandiaat'
02mei 2014

CDA Sliedrecht presenteert maandag nieuwe wethouderskandiaat

SLIEDRECHT – Op Bevrijdingsdag komt er witte rook uit de fractiekamer van het CDA. ,,Dan maken we bekend wie onze nieuwe wethouderskandidaat is”, aldus fractievoorzitter Ton Spek. ,,We hebben al aan de andere coalitiepartijen doorgegeven dat we maandagavond bij het vervolg van de coalitiebesprekingen met hem of haar aanschuiven.”

Hem of haar kan letterlijk worden opgevat. Spek legt uit dat de partij twaalf personen in het vizier heeft gehad en met drie van hen een gesprek heeft gevoerd. Daarvan zijn er twee overgebleven. ,,Een mannelijke en een vrouwelijke kandidaat. Omdat ze beiden een goede indruk maakten en heel dicht bij elkaar liggen, hakken de fractieleden maandag de finale knoop door nadat ze eerst kennis hebben gemaakt.” Hij had niet verwacht dat het zo snel zou gaan. ,,Begin deze week had ik dit absoluut niet kunnen bedenken. Maandag is er al witte rook.”

Nieuw lijstje

Bij de publicatie van het concept-raadsprogramma afgelopen dinsdag stond vermeld dat de wethouders naar verwachting dinsdagavond 13 mei, als de raad zich in een openbare vergadering uitspreekt over het raadsprogramma en de doelstellingen die daarin zijn opgetekend, worden gepresenteerd. Dat zal door deze ‘razendsnelle ontwikkeling’, om met de woorden van de kersverse CDA-voorman te spreken, vermoedelijk geen probleem zijn. De christendemocraten overhandigen maandagmiddag wel een nieuw lijstje aan formateur Rinus Houtman waarop vermeld staat welke portefeuilles de nieuwe CDA-wethouder wil bekleden in de drie werkdagen per week die hem of haar gegund zijn.

‘Heel opgelucht’

Waar de doelstellingen voor de komende vier jaar reeds geformuleerd zijn in het al genoemde concept-raadsprogramma moeten de portefeuilles nog worden vergeven. Spek: ,,Natuurlijk kunnen niet al onze wensen worden vervuld (zo werkt de politiek niet), maar we willen wel dat onze kandidaat gaat doen waar hij of zij goed in is en politieke ervaring mee heeft. Zoals elke partij willen we onze stempel kunnen drukken op de uitvoering van het raadsprogramma. Is die mogelijkheid er niet dan zou het kunnen dat we ondanks het vinden van een geschikte wethouderskandidaat (beiden hebben veel politieke bagage en zijn bekend met de regio) uit het coalitieoverleg stappen en toetreden tot de oppositie. Daar gaan we echter niet van uit. Onze intentie is natuurlijk om mee te doen. Vandaar dat we deze zoektocht hebben ondernomen en vandaar dat ik heel blij en opgelucht ben dat we in zo’n korte tijd al zo ver zijn gevorderd.”

‘Onvoldoende ruimte’

De vorige kandidaat was de huidige CDA-wethouder Ad de Waard. Hij heeft zich op donderdag 24 april teruggetrokken omdat hij in de loop van de onderhandelingen constateerde dat in de nieuw te vormen coalitie onvoldoende ruimte werd geboden voor zijn persoonlijke kwaliteiten en ambities, zo was te lezen in een persbericht dat de CDA-fractie twee dagen later naar buiten bracht. Gevraagd naar een wat concretere uitleg zei Spek (hij fungeert als spreekbuis namens de partij) begin deze week dat De Waard zich voor het blok gezet voelde en daardoor noodgedwongen deze keuze heeft gemaakt. Eraan toevoegend dat het om een totaalpakket gaat. ,,Wat nu gebeurt – zo’n breed college en deze wijze van formeren – is totaal nieuw in Sliedrecht. Daar moet je je senang bij voelen.”Deel dit bericht met je vrienden!