Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Herdenking 70 jaar Merwederazzia op vrijdag 16 mei in Overslydrecht'
05mei 2014

Herdenking 70 jaar Merwederazzia op vrijdag 16 mei in Overslydrecht

SLIEDRECHT – Vrijdagmiddag 16 mei houdt de stichting Comité 4 en 5 mei Sliedrecht van 15.30 tot 17.00 uur een bijeenkomst ter herdenking van het feit dat er zeventig jaar geleden in Sliedrecht en omstreken een grote razzia werd gehouden. Plaats van samenkomst is verzorgingshuis Overslydrecht aan de Scheldelaan in Sliedrecht. De bijeenkomst is toegankelijk voor genodigden en belangstellenden. Comité 4 en 5 mei organiseert deze herdenking in samenspraak met Anja van der Starre, de dochter van een Merwedegijzelaar.

Op 16 mei 1944 hield de bezetter een grote vergeldingsrazzia in de dorpen Hardinxveld, Giessendam, Sliedrecht, Sleeuwijk en Werkendam. De razzia was een reactie op het doodschieten van twee landwachters door het verzet in de Zuid-Hollandsche Biesbosch. Bij de razzia werden honderden mannen in de leeftijd van 18 tot en met 25 jaar opgepakt en dezelfde dag nog op transport gesteld naar Kamp Amersfoort. Binnen zes weken werd een groot aantal van deze zogenaamde Merwedegijzelaars daar vrijgelaten, veelal op voorspraak van de scheepswerven waar ze werkzaam waren. De mannen die dit geluk niet hadden werden afgevoerd naar Duitsland, waar ze onder erbarmelijke omstandigheden in diverse kampen te werk werden gesteld. 26 van hen keerden nooit meer terug.

Sprekers tijdens de herdenkingsbijeenkomst zijn de Sliedrechtse burgemeester Bram van Hemmen en Harry Ruijs, de directeur van Kamp Amersfoort. Daarna worden belangstellenden uitgenodigd mee te lopen naar de plaquette op de Grote Kerk. Hier zal Anja van der Starre een toespraak houden. Ter afsluiting wordt er een krans gelegd.Deel dit bericht met je vrienden!