Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Sliedrecht moet nog een beetje warm worden gemaakt voor jubileumjaar'
06mei 2014

Sliedrecht moet nog een beetje warm worden gemaakt voor jubileumjaar

SLIEDRECHT – Het comité Sliedrecht 950 jaar luidde vrijdagavond 2 mei het jubileumjaar in met een Middeleeuwse manifestatie. Op één van de voorste banken in de Grote Kerk zat Hans de Ligt. De mede-eigenaar van Albert Heijn en Gall & Gall glunderde. Het Slydrechts baggerbier dat hij speciaal voor het jubileumjaar heeft laten brouwen en dat sinds afgelopen vrijdag exclusief verkrijgbaar is in de slijterij aan het Burgemeester Winklerplein, is in de smaak gevallen in het baggerdorp. De drie verschillende biersoorten (donker, pilsner en blond) waren, zo vertelde hij met enige trots, over de toonbank gevlogen. Zijn dag kon dus al niet op terwijl de voorstelling nog moest beginnen.

Door Erik de Bruin

Een voorstelling was het. Een gezelschap, Wronghel en Wei geheten, vulde het monumentale kerkgebouw met Middeleeuwse klanken. Dat deden de in kleurrijke gewaden uitgedoste lieden tussen de bedrijven door waardoor het een mix werd van muziek en toespraken over verleden en heden. Het publiek, dat uit circa 250 dorpsbewoners bestond, luisterde geboeid, maar lijkt nog wel een beetje warm te moeten worden gemaakt. Herbaren van Drongelen – gespeeld door oud-wethouder en Sliedrecht-fanaat Remco van de Ven – waagde aan het einde van de manifestatie een dappere poging. De vroegere kasteelheer (hij bezat met zijn gemalin Sophia van Craijenstein het gelijknamige slot Craijenstein) vroeg de aanwezigen komend jaar bij te dragen aan het, zoals hij het verwoordde, op spontane wijze organiseren van bijzondere activiteiten.  ,,Het zou mooi zijn als u bij zo’n activeit ook op een bijzondere manier bent gekleed en de Sliedrechtse vlag uithangt. Die kunnen wij tegen een aantrekkelijke prijs aanbieden.”

Baggerverleden

Het tienkoppig comité neemt het voortouw en hoopt de samenleving achter zich en, liever nog, mee te krijgen. Burgemeester Bram van Hemmen, die deel uitmaakt van het Comité van Aanbeveling, gaf een stevige duw in de rug. Hij zei het heel leuk te vinden dat aan de rijke geschiedenis van Sliedrecht aandacht wordt besteed. Met het woordje rijk doelde hij met name op het roemruchte baggerverleden. ,,Vanuit een dorpse thuisbasis speelt Sliedrecht nog altijd een rol op het wereldtoneel. Ik ben sinds mijn aanstelling als burgemeester (in november 2012, red.) onder de indruk geraakt van de Sliedrechters en de geschiedenis van dit mooie dorp. Ik heb met veel baggergezinnen aan de eettafel gezeten en wat me dan altijd weer opviel was dat de man begon met praten, maar dat zijn vrouw het gesprek eindigde. Zij is overduidelijk de baas. Terwijl hun mannen, die in de florerende baggerindustrie werkten, lang van huis  waren (in het beste geval drie maanden en in het slechtste soms wel vijf jaar) bouwden de vrouwen de Sliedrechtse samenleving op. Dat hebben ze goed gedaan. Sliedrecht is een veelzijdige, gezellige en levendige gemeente zonder kapsones.”

Sclidreth

Uit zijn toespraak kon worden opgemaakt dat in het jubileumjaar wellicht nog een sprong in de tijd wordt gemaakt naar eind negentiende eeuw toen dankzij de industrialisering van West-Europa baggeren big business werd en Sliedrecht zichzelf op de kaart zette. Letterlijk staat Sclidreth al op de Hollandse kaart sinds 2 mei 1064. In twee documenten uit respectievelijk de elfde en twaalfde eeuw (een brief over bisschoppelijke schenkingen en een rol perkament waarin werd uitgeweid over een ruzie tussen twee pastoren) staan deze naam en bovengenoemde datum vermeld. ,,Waarschijnlijk is Sliedrecht nog een stukje ouder, maar dat kunnen we niet met zekerheid zeggen. Daar is geen historisch bewijs voor”, sprak Henk ‘t Jong. Aangezien hij historicus is  en is gespecialiseerd in de Middeleeuwen weet hij waarover praat.

Spannend verhaal

De Dordtenaar (‘t Jong groeide tot zijn tweeëntwintigste op in Sliedrecht) begon zijn voordracht over het feit dat een historicus zich aan de feiten dient te houden en daardoor vaak illusies ontneemt. ,,Wat kinderen tijdens Geschiedenis leren over de Middeleeuwen – een tijd met jonkvrouwen en ridders – is nog steeds grote onzin. Het was allemaal niet zo romantisch.” Dat beloofde eerlijk gezegd niet veel goeds, maar het werd toch een spannend verhaal. In die tijd heerste immers een eeuwenlange ruzie tussen de opeenvolgende graven van Holland en bisschoppen van Utrecht. Ook om dit gebied werd gevochten. Tot de dood aan toe. ,,Zelfs graven en bisschoppen werden vermoord of stierven in het harnas. Ze deden nog wel meer dan de mis opdragen.” Ook werd aan vals spel gedaan. De graaf pikte land in dat het bisdom toebehoorde en de bisschop liet een vervalsing van de verloren gegane oorkonde maken om het terug te claimen. Eén van de twee bewijzen van Sliedrecht 950 jaar berust op een vervalsing. ,,Ik kan u echter gerust stellen”, zei ‘t Jong. ,,Het is behoorlijk waarschijnlijk dat het zo is geweest wat beschreven staat. Sliedrecht is zeker zo oud als Dordrecht en heeft dus zeker wat te vieren.” Proost!

Foto-impressie

Sliedrecht Vandaag heeft veel foto’s gemaakt, die onder andere een impressie geven van hoe het jubileumjaar wordt aangekleed. Herbaren van Drongelen verscheen ten tonele met zijn eega en hun gevolg van boeren, vissers en landarbeiders. Wie ook dit soort traditionele kledij wil maken, kan spieken op www.sliedrecht950.nl. Het organisatiecomité is een samenwerking aangegaan met het Zorgplein van het Griendencollege. Leerlingen  van deze middelbare school maken onder andere Middeleeuwse kostuums voor Sliedrechtse kinderen die in het najaar een oogstfeest houden op de Sociale Moestuin.Deel dit bericht met je vrienden!