Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Kringloopwinkel loopt al 25 jaar voor de muziek uit'
07mei 2014

Kringloopwinkel loopt al 25 jaar voor de muziek uit

SLIEDRECHT – De ‘leukste winkel van Sliedrecht’, zoals ze zichzelf noemen, bestaat 25 jaar. ,,Natuurlijk laten we dat niet ongemerkt voorbijgaan”, zegt secretaris René Ligthart. ,,We gaan in samenwerking met het NME-centrum in het Burgemeester Feitsmapark een Milieudag organiseren en ook bestaat de mogelijkheid deel te nemen aan een workshop oude meubeltjes schilderen en een workshop Solar Cooker bouwen. In het najaar vindt een inschrijving plaats van bijzondere tweedehands spullen.”

Door Erik de Bruin

Oude meubeltjes, tweedehands spullen … het zal niet zo moeilijk zijn om te raden dat dit artikel over de kringloopwinkel gaat. Helemaal niet voor mensen die het lokale nieuws volgen. De Sliedrechtse kringloopwinkel heeft de afgelopen tien jaar bekendheid verworven met Solar Cookers, die in de werkplaats worden vervaardigd en waar inmiddels in vijftig verschillende landen gebruik van wordt gemaakt. Met name in ontwikkelingslanden waar de zon overvloedig schijnt. ,,Het principe is dat je kookt op zonnestralen. De zon is de warmtebron. Voordat het eten gaar is, duurt tweeënhalf uur. Slow cooking dus, maar als je rekening houdt met de tijdsduur heb je er veel gemak van. In Nederland kun je een keer of veertig per jaar solar cooken“, aldus voorzitter Arie de Ruiter, die niet de ontdekker is, maar deze uitvinding van een man uit Ermelo (die het maakte voor een zendingsreis) wel grootschalig onder de aandacht heeft gebracht en dat nog steeds doet. Zowel nationaal als internationaal. ,,Vorig jaar hebben we aan een gezelschap uit Zwitserland laten zien hoe je Solar Cookers bouwt en gebruikt. Studentes van TU Delft zijn al eens langsgeweest omdat ze Solar Cookers wilden bouwen voor een kindertehuis in Ghana en ik houd regelmatig demonstraties op scholen.”

Goede doelen

In 2013 is het nieuwe centrum voor natuur- en mileueducatie van de grond gekomen. Met dank aan de kringloopwinkel, die de verwezenlijking hiervan volledig heeft gefinancierd. Een bedrag van liefst 280.000 euro. ,,We hebben daar een aantal jaren voor gespaard”, legt penningmeester Lydia van Trigt uit. De verhuizing naar het huidige, veel grotere onderkomen aan de Rivierdijk 677a in 2005 is letterlijk een gouden zet gebleken. ,,De huur verdubbelde, maar de omzet verdrievoudigde”, lacht De Ruiter. Van Trigt: ,,Na BTW-afdracht en betaling van vaste lasten als de huur en de energienota houden we gemiddeld een ton per jaar over.” Met deze ‘netto-winst’ worden in binnen- en buitenland milieugerelateerde goede doelen ondersteund. Een blik op de lijst van 2013  leert dat met financiële hulp uit Sliedrecht onder andere een sojabonenmachine is vervaardigd ten behoeve van een weeshuis in Malawi, dat de landelijke schoenendoosactie is ondersteund en dat er zonnepanelen zijn geschonken aan de plaatselijke Voedselbank. ,,37.000 euro is geïnvesteerd in nieuwe TL-verlichting op Sliedrechtse basisscholen”, haalt De Ruiter een actueel voorbeeld aan. ,,We hebben alle scholen aangeschreven. De scholen die hiervan gebruik maken realiseren een energiebesparing van vijftig procent.”

‘Geoliede machine’

Volgens De Ruiter loopt de kringloopwinkel graag voor de muziek uit. Hierdoor is een, zoals hij het zelf omschrijft, wat controversiële verhouding met de gemeente ontstaan. ,,We proberen de gemeente altijd een paar stappen voor te zijn. Het is leuk om ze te wijzen op dingen die wij al doen om bij te dragen aan duurzaamheid en een goed milieu terwijl zij die stap nog moeten zetten. Neem zonnepanelen. Drie jaar geleden gaven wij al vijfhonderd euro aan inwoners die minimaal drie zonnepanelen kochten.” De slogan ‘Hoe minder naar Dordt, hoe beter het wordt’ is in 25 jaar niet veranderd. Het motto verwijst naar de afvalverbrandingscentrale aan de andere kant van de rivier (tegenover Baanhoek) die eerst door Gevudo en nu door HVC wordt geëxploiteerd. ,,Toen Gevudo in 1989 besloot ook op zondag huisvuil te verbranden, wilde de SGP daartegen protesteren. Ik was als lid aanwezig bij een vergadering en stelde voor het anders te doen. ‘Je moet ervoor zorgen dat er niet zoveel aanbod is uit Sliedrecht. De hoeveelheid huisvuil kan fors worden teruggebracht.’ ” ‘Ik’ is Arie de Ruiter. Hij is vanaf het prilste begin betrokken bij de kringloopwinkel, die hij samen met Jan van Lingen en Rien Visser van de grond heeft getild. De andere bestuursleden, die ‘maar’ een paar jaar achter hun naam hebben, volgen het voorbeeld van degenen die de winkel op de kaart hebben gezet. Ligthart: ,,In totaal 41 vrijwilligers steken de handen uit de mouwen voor de kringloop. Er is in al die jaren een geoliede machine opgebouwd. Dat moet ook wel want we hebben, mede dankzij een goede PR, naamsbekendheid verworven in de Alblasserwaard. Je merkt echt dat mensen het ons gunnen omdat we ons met hart en ziel inzetten.”

‘Sociaal vangnet’

Met andere woorden: achterover leunen is er niet bij. ,,Alle boeken die hier nu opgestapeld staan en die bijna de hele ruimte beslaan (waar de vrijwilligers koffie drinken, red), moeten morgen weg zijn. Dan komt er weer een nieuwe lading, die minstens net zo groot is. Ongeveer tien keer per dag parkeert er een auto voor de deur en wordt de hele kofferbak leeggehaald.”  Van Trigt rekent uit dat er gemidddeld ongeveer 250 verkopen per dag plaatsvinden. Zeker als bovenaan de trap bijzondere spullen staan uitgestald loopt de winkel vol. Ligthart: ,,Je moet dan denken aan luxe goederen. Die je niet koopt omdat je ze per sé nodig hebt. Het meeste wat we verkopen is waar mensen écht behoefte aan hebben. We hebben een milieudoelstelling, maar vergeet ook de sociale kant niet. Mensen met een kleine beurs kopen hier een deel van hun huisraad. We vormen ook een sociaal vangnet.”

Jubileumboek

Er zijn nog geen data geprikt voor de jubileumactiviteiten die in dit artikel worden genoemd. Zodra dat wel is gebeurd wordt dit aangegeven in de winkel. Sliedrecht Vandaag zal hier middels een aankondiging ook melding van maken. De workshops worden naar verwachting voor of in de zomer gehouden en de Milieudag (bedoeld om naast de jeugd, die al wordt onderwezen, ook volwassenen te informeren) net na de zomer. In september verschijnt het jubileumboek, dat bestaat uit circa tweehonderd bladzijdes met veel illustratiemateriaal en dat chronologish is opgebouwd. ,,Van elk jaar wordt iets leuks uitgelicht.” Het ‘verjaardagsfeestje’ is al geweest. Op 14 april werden zowel de vrijwilligers als klanten getrakteerd op bowl en gebak. De koek is nog niet op. Wie de winkel binnenstapt en iets koopt, krijgt een chocoladereep cadeau.Deel dit bericht met je vrienden!