Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Burgemeester van Hemmen denkt na over ondertekening brief kinderpardon'
09mei 2014

Burgemeester van Hemmen denkt na over ondertekening brief kinderpardon

SLIEDRECHT – Onder aanvoering van Martijn Ostendorp, de burgemeester van Bunnik, heeft inmiddels een groot aantal burgemeesters een petitie getekend die staatssecretaris Fred Teeven oproept tot het opnieuw bestuderen van een aantal afgewezen asielverzoeken. De Sliedrechtse burgemeester Bram van Hemmen heeft deze brief over de aanpassing van het Kinderpardon ook gekregen. Hij laat weten dat hij begin volgende week met een reactie komt.

Van Hemmen reageert hiermee op schriftelijke vragen die de CDA-fractie vandaag heeft gesteld. De christendemocraten willen van het het college weten of zij bereid is de petitie te ondertekenen waartoe Ostendorp het initiatief heeft genomen. ,,Ik zal mijn collega’s in het gemeentebestuur om advies vragen, maar ik zal hier zelf over moeten beslissen. De brief is immers gericht aan de burgemeesters en niet aan de colleges. De burgemeesters wordt persoonlijk gevraagd het initiatief te ondersteunen”, aldus Van Hemmen, die ook aangeeft dat hij eerst een paar dingen op een rij laat zetten. Daarmee doelt hij op de andere twee vragen die het CDA heeft gesteld en die feitelijk van aard zijn. De fractie wil weten hoeveel gezinnen met kinderen in Sliedrecht zijn afgewezen voor het Kinderpardon omdat zij wel bij de gemeente in beeld waren, maar niet onder toezicht van de rijksoverheid vielen. Ook willen de christendemocraten geïnformeerd worden over hoeveel  ex-alleenstaande minderjarige vreemdelingen – die verder aan alle eisen van het Kinderpardon voldoen, maar inmiddels ouder zijn dan 21 jaar – in Sliedrecht zijn uitgesloten van het Kinderpardon.

Stevig gezelschap

Van  Hemmen zegt begin volgende week de vragen te zullen beantwoorden. Mocht hij de petitie ondertekenen dan bevindt hij zich in stevig gezelschap. Onder ander de burgemeesters van Rotterdam, Utrecht, Nijmegen, ’s Hertogenbosch, Assen en Zutphen hebben hun handtekening gezet. De oproep heeft ook steun gekregen van onder meer de VNG, Defence for Children, VluchtelingenWerk Nederland, Kerk in Actie, Stichting LOS en Stichting INLIA.

‘Knip aanpassen’

Ostendorp, die burgemeester is van de Utrechtse gemeente Bunnik, legt in de brief uit dat hij dit initiatief heeft genomen om te kijken of de knip die wordt gemaakt in het huidige Kinderpardon kan worden aangepast. ,,Het gaat hier om het onderscheid tussen kinderen die wonen in bijvoorbeeld een AZC en onder Rijkstoezicht staan (wel een pardon) en kinderen die niet in een AZC wonen en onder gemeentetoezicht staan (geen pardon). Deze laatste groep dreigt hierdoor uitgezet te worden.”

Kinderombudsman

De landelijke media hebben de afgelopen twee dagen veel aandacht besteed aan het Kinderpardon waarbij ook de stevige kritiek van kinderombudsman Marc Dullaert aan het adres van de staatssecretaris werd uitgelicht. Hij noemde het huidige beleid idioot en liet in de Volkskrant weten dat hij binnenkort tientallen dossiers zal openbaren van kinderen die volgens hem onterecht zijn afgewezen. Teeven meet zijns inziens met twee maten.

Door het Kinderpardon kregen 675 kinderen en 775 van hun gezinsleden een verblijfsvergunning. Meer dan de helft van de ruim 3200 gevallen werd echter afgewezen. Het pardon geldt voor kinderen die vóór hun achttiende ruim vijf jaar in Nederland verbleven en niet langer dan drie maanden buiten rijkstoezicht zijn geweest.Deel dit bericht met je vrienden!