Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Een plek waar mensen met kanker even zichzelf kunnen zijn'
10mei 2014

Een plek waar mensen met kanker even zichzelf kunnen zijn

DORDRECHT/SLIEDRECHT – Aan de Singel 28 in Dordrecht komt een inloophuis voor mensen met kanker en hun naasten. Het huurcontract is op vrijdag 9 mei ondertekend. ,,We hopen dinsdag 17 juni al voor de eerste keer de deuren te openen voor onze gasten”, zegt Sliedrechter Jan Trapman. Hij zit de stichting voor die het inloophuis exploiteert.


Het Albert Schweitzer-ziekenhuis heeft gisteren een uitgebreid artikel naar de media verstuurd. Hierin staat dat  het inloophuis (Helanthius geheten) is bedoeld voor mensen uit de hele regio die – los van de medische kant van hun ziekte en de behandeling – behoefte hebben aan een goed gesprek, samenzijn met lotgenoten, creativiteit en ontspanning. Helianthus is de Latijnse naam voor zonnebloem. Trapman legt uit: ,,Onze spreuk is: ‘Kijk altijd naar de zonnebloem, die keert zich naar de zon en heeft van alle bloemen het zonnigste gezicht’. We drukken daarmee uit dat iedereen naast de onprettige en pijnlijke kanten van het ziek zijn behoefte heeft aan positieve gedachten, ontmoetingen en activiteiten.”

‘Sociale omgeving’

Het gebouw – nabij Schouwburg Kunstmin – is een kantoorpand waar op de begane grond een huiskamer en een activiteitenruimte worden gevestigd. In de huiskamer kan iedereen tijdens de openingstijden informeel aanschuiven. In de activiteitenruimte komen op termijn steeds meer creatieve en ontspanningsactiviteiten, zoals yoga. Ook komen deskundigen lezingen geven over de alledaagse omgang met de ziekte kanker. ,,Er zijn altijd geschoolde vrijwilligers in het huis aanwezig”, vertelt Trapman. ,,Zij geven geen medische of verpleegkundige zorg. Het huis is echt bedoeld als een sociale omgeving. Iedereen met enige vorm van kanker en hun naasten mogen zonder afspraak binnenlopen.”

Donaties

De initiatiefnemer, het Albert Schweitzer-ziekenhuis, koesterde al langer plannen voor een inloophuis. In 2013 werden die plots heel concreet dankzij een startdonatie van de stichting Hans den Ouden Marathon uit Oud-Alblas. De verwachte flinke opbrengst van deze tweejaarlijkse muziekmarathon en verloting gaat dit jaar naar Inloophuis Helianthus. ,,Daarnaast hebben we diverse andere sponsors gevonden die ons op weg helpen met een donatie of in natura”, zegt Trapman. ,,Dankzij hen is het met onze huisvesting heel snel gegaan. Voor de activiteiten is alle financiële steun die we kunnen krijgen nog meer dan welkom.” De officiële opening vindt plaats in het najaar.

Droom komt uit

Het inloophuis is inmiddels ondergebracht in een zelfstandige stichting waarin het Albert Schweitzer nog wel zitting heeft. Voor de initiatiefnemers en betrokkenen komt een droom uit. Voorzitter Trapman is ervaringsdeskundige als het gaat om kanker, evenals enkele medebestuursleden en vrijwilligers die het inloophuis gaan bemensen. ,,Wij merkten zelf tijdens het verloop van onze ziekte dat we een plek misten waar je, zonder veel uitleg te hoeven geven, even jezelf kunt zijn. Zo’n plek willen we bieden aan degenen die het nu hard nodig hebben.”Deel dit bericht met je vrienden!