Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'SGP-Christenunie, pro Sliedrecht en VVD zijn eruit en vormen nieuwe coalitie'
10mei 2014

SGP-Christenunie, pro Sliedrecht en VVD zijn eruit en vormen nieuwe coalitie

SLIEDRECHT – Na een aantal weken van onderhandelen hebben de SGP-ChristenUnie, PRO Sliedrecht en de VVD een akkoord bereikt over de vorming van het nieuwe college. Vrijdagavond zijn in het oude raadhuis van Sliedrecht de besprekingen afgerond en de portefeuilles verdeeld.

Sliedrecht wordt de komende vier jaar bestuurd door een college dat, naast de burgemeester, bestaat uit vier wethouders. Hans Tanis (SGP-CU) is het vertrouwde gezicht in het college. Hij wordt de enige fulltime-wethouder. Nieuwkomers zijn Hanny Visser (PRO Sliedrecht) en Len van Rekom (VVD). De plaats die in de eerste onderhandelingen was toebedacht aan het CDA wordt ingenomen door de SGP-CU.

Hans Tanis gaat zich vooral bezighouden met economie, regiozaken en financiën, Hanny Visser (0,8 fte) het sociale domein, waaronder decentralisaties (jeugd)zorg. Len van Rekom (0,6 fte) ruimtelijke ordening, bouwen en wonen en gemeentelijk vastgoed. De tweede kandidaat van de SGP-CU (0,6 fte) krijgt onderwijs, verkeer en vervoer, dienstverlening, personeel en organisatie en informatievoorziening en automatisering. Bram van Hemmen houdt als burgemeester de taken op het gebied van openbare orde en veiligheid, handhaving, drugsbeleid, communicatie en burgerparticipatie. De grote projecten worden verdeeld over de portefeuilles.

‘Een stevig college’

Rinus Houtman, die als formateur de onderhandelingen tot nu toe heeft geleid, zegt in een gisteravond laat verstuurd persbericht dat hij van mening is dat het resultaat voldoet aan de uitgangspunten bij het begin van de formatie. ,,Een stevig college, een hecht team met brede steun in de raad. Er staat een stevige ploeg die er zin in heeft en de mouwen opstroopt om de belangrijke opgaven voor de komende jaren te gaan realiseren.”

De drie wethouders worden dinsdag 13 mei in de raadsvergadering geïnstalleerd. De SGP-ChristenUnie gaat op zoek naar een kandidaat. Zodra die is gevonden zal ook de vierde wethouder worden geïnstalleerd.

‘Alles aan gedaan’

In een extra persbericht melden SGP-CU, PRO Sliedrecht en de VVD dat ze van mening zijn dat ze er alles aan hebben gedaan om het CDA binnen de coalitie te houden. Dat is de gezamenlijke reactie van bovengenoemde partijen op het terugtreden van laatstgenoemde uit de coalitiebesprekingen. Dat nieuws maakten de christendemocraten donderdagavond bekend. De andere partijen betreuren de stap die het CDA heeft gezet.

‘Constructieve gesprekken’

,,Dat het proces een wending zou krijgen lag niet in de lijn der verwachting”, zo is te lezen. ,,Het CDA werd tijd gegund om een nieuwe kandidaat naar voren te schuiven. Deze kandidaat kreeg ook een warm welkom en het vertrouwen van de overige partijen. Er was waardering voor de moeilijke positie van het CDA en de wijze waarop is gehandeld. Vervolgens verliepen de gesprekken zo constructief dat vol vertrouwen het resultaat van de onderhandelingen bij de achterban van elke partij werd neergelegd.”

,,Dat het CDA zich heeft teruggetrokken is als een verrassing ervaren, maar was geen reden om de ingezette lijn los te laten. Er ligt een goede basis en er is vertrouwen om met elkaar door te gaan.”

Onderstaande foto van Peter Donk is gisteravond gemaakt bij aanvang van de coalitiebespreking in het Oude Raadhuis. Met de klok mee: Hans Tanis (wethouder SGP-CU), Alexander Kieft (VVD-raadslid), Len van Rekom (VVD-wethouder), Theo den Braanker (raadslid SGP-CU), Nico de Jager (raadslid SGP-CU), Timo Pauw (raadslid PRO Sliedrecht), Hanny Visser-Schlieker (wethouder PRO Sliedrecht) en Rinus Houtman (formateur). Tussen haakjes hun ‘nieuwe’ functie. Kieft en Pauw promoveren tot fractievoorzitter, Den Braanker oefende die functie al uit. Tanis was al wethouder.Deel dit bericht met je vrienden!