Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Burgemeester besluit brief kinderpardon niet te ondertekenen'
13mei 2014

Burgemeester besluit brief kinderpardon niet te ondertekenen

SLIEDRECHT – De Sliedrechtse burgemeester Bram van Hemmen heeft besloten de brief die Martijn Ostendorp, de burgemeester van het Utrechtse Bunnik, heeft geschreven aan staatssecretaris Fred Teeven over aanpassing van het Kinderpardon niet te ondertekenen. Hij zegt het wel onbegrijpelijk te vinden dat het kabinet een knip heeft gemaakt.

De knip betreft het onderscheid dat wordt gemaakt tussen kinderen die in bijvoorbeeld een AZC wonen en onder Rijkstoezicht staan (wel een pardon) en kinderen die niet in een AZC wonen en onder gemeentetoezicht staan (geen pardon). Deze laatste groep dreigt hierdoor uitgezet te worden. ,,Ik vind dit onbegrijpelijk, maar het is aan de Tweede Kamer om de minister en staatssecretaris (van Justitie, red.) ter verantwoording te roepen en aan deze eigenaardige situatie een eind te maken. Dat is niet aan de burgemeester, die wordt geacht boven de partijen te staan. Ik heb daarom besloten de brief niet mede te ondertekenen”, aldus Van Hemmen, die er wel aan toevoegt dat wanneer zich een schrijnend geval voordoet in Sliedrecht hij zich hier hard voor zal maken. ,,Ik zal dan voor deze kinderen gaan staan en er alles aan doen wat in mijn vermogen ligt om uitzetting te voorkomen.”

‘Effectiever’

De burgemeester denkt dat het in zo’n situatie effectiever is zich achter de schermen in te zetten voor deze kinderen. Hij schrijft ook dat  de in- en uitvoering van het Kinderpardon Nederland al jaren bezighoudt. ,,Dat is terecht. Kinderen die van kleins af aan zijn geworteld in scholen, kerken, sportverenigingen, buurten ofwel in onze samenleving zijn gevoelsmatig gewoon Nederlandse kinderen. Ze spreken de taal, ademen onze cultuur en voelen zich hier thuis. Tot zover wij weten doen deze schrijnende situaties zich gelukkig niet in de gemeente Sliedrecht voor en hopelijk geldt dat ook voor de toekomst.”

‘Geen afgewezen gezinnen’

De CDA-fractie stelde vrijdag schriftelijke vragen aan Van Hemmen. De christendemocraten wilden weten of de burgemeester (of het college) de petitie zou ondertekenen en  hoeveel gezinnen met kinderen in Sliedrecht zijn afgewezen voor het Kinderpardon omdat zij wel bij de gemeente in beeld waren, maar niet onder toezicht van de rijksoverheid vielen. ,,Tot nu bekend zijn er geen voor het Kinderpardon afgewezen gezinnen met kinderen in onze gemeente woonachtig'”, zo is te lezen in de beantwoording die vanmiddag zowel naar het CDA als naar de andere fracties in de gemeenteraad is verstuurd.

Kinderombudsman

Veel burgemeesters (onder andere die van Rotterdam, Utrecht, Nijmegen, ’s Hertogenbosch, Assen en Zutphen) hebben de brief van Ostendorp ondertekend. Zijn initiatief wordt ook ondersteund door onder andere de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), Defence for Children, VluchtelingenWerk Nederland en Kerk in Actie. Kinderombudsman Marc Dullaert uitte een week geleden stevige kritiek op de staatssecretaris. Hij noemde het huidige beleid idioot en liet in de Volkskrant weten dat hij binnenkort tientallen dossiers zal openbaren van kinderen die volgens hem onterecht zijn afgewezen. Teeven meet zijns inziens met twee maten.

Door het Kinderpardon kregen 675 kinderen en 775 van hun gezinsleden een verblijfsvergunning. Meer dan de helft van de ruim 3200 gevallen werd echter afgewezen. Het pardon geldt voor kinderen die vóór hun achttiende ruim vijf jaar in Nederland verbleven en niet langer dan drie maanden buiten rijkstoezicht zijn geweest.Deel dit bericht met je vrienden!