Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'We zingen in heel Nederland op de prachtigste locaties'
13mei 2014

We zingen in heel Nederland op de prachtigste locaties

SLIEDRECHT – De Sliedrechtse Oranjevereniging verklapte onlangs met enige trots dat zij voor 2015 het Christelijk Sliedrechts Mannenkoor Ichthus heeft gestrikt. Daarmee wordt letterlijk een zwaargewicht in huis gehaald want het mannenkoor bestaat uit circa 170 leden. ,,Na de oprichting in 1989 zijn we in korte tijd enorm gegroeid. Daarna is er weinig verloop geweest”, aldus voorzitter Arie Schouten. Zwaargewicht trouwens ook in een andere betekenis van het woord want het koor, dat al vanaf het begin wordt gedirigeerd door Martin Zonnenberg, heeft landelijke bekendheid verworven. ,,We zingen in heel Nederland op de prachtigste locaties.”
Door Erik de Bruin
Zonnenberg kijkt al uit naar het concert dat na de zomer wordt verzorgd in de beroemde Sint-Bavokerk in Haarlem. Daarmee vangt het kalenderjaar 2014-2015 aan. Een muzikaal seizoen waarin het 25-jarig bestaan centraal staat. ,,Een jubileumconcert, een jubileumcd- en reis … we zijn het komende jaar heel wat van plan”, lacht de artistiek leider van het mannenkoor. ,,Ook introduceren we een nieuw fenomeen. Ichthus gaat bij optredens zingen met een deelkoor. Dit ensemble bestaat uit twintig leden. Ik houd ervan nieuwe dingen te doen en de lat telkens wat hoger te leggen.” ,,Maar niet zo hoog dat we naar adem happen”, zegt Schouten met een al even brede glimlach. ,,Wat het voor mij gemakkelijk maakt is dat Arie en ik op dezelfde golflengte zitten. Ik kan wel allerlei wilde plannen bedenken, maar je moet het ook kunnen verkopen aan het bestuur en de leden. Overigens is het geen eenrichtingsverkeer. Arie komt ook regelmatig met gekke ideeën aanzetten. Het is een soort kruisbestuiving.”

‘Inspirator’

Schouten ontving op 25 april jongstleden een Koninklijke Onderscheiding. Hij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester Bram van Hemmen vertelde de zaal dat hij behalve voorzitter ook oprichter en inspirator is van het mannenkoor, dat op 9 december 1989 (de officiële oprichtingsdatum) nog niet de naam Ichthus droeg. ,,We vormden sinds 1986 een gelegenheidsmannenkoor. In mijn ogen brak het moment aan dat het koor een definitieve status moest krijgen. Daar heb ik me voor ingezet. In die zin zou je kunnen zeggen dat ik de inspirator ben geweest. Na de oprichting mocht ik als voorzitter de kar trekken en dat doe ik nog steeds met heel veel plezier.” Hij stelde zichzelf elke vier jaar herverkiesbaar. ,,Ik heb er nooit aan getwijfeld of ik wel of niet door wilde gaan. Het koor heeft onder leiding van Martin een fantastische groei doorgemaakt, gaat mooie uitdagingen aan en zingt op schitterende locaties. Martin noemde de Sint-Bavo al, maar wat te denken van de Rotterdamse Laurenskerk en De Doelen. De Grote Kerk in Dordrecht blijft ook speciaal. Dat is min of meer onze thuisbasis geworden. Net als de Grote Kerk in Sliedrecht waar op maandagavond de wekelijkse repetities plaatsvinden en die het afgelopen jaar de locatie was van ons Kerstconcert en volgend jaar van ons concert op Koningsdag.”

‘Nooit wakker van gelegen’

Hij vervolgt: ,,Om het vol te houden is al die jaren nooit een probleem geweest. Zingen is mijn passie en het vult je geloofsbeleving aan. In de eerste plaats ben ik lid van Ichthus, geen bestuurslid. De andere bestuursleden zullen dat gevoel beamen. Zingen in zo’n groot koor doet mij enorm veel plezier. Het is gezellig onder elkaar en je laat het publiek genieten. Naar elk concert kijk je uit. Meestal plannen we er acht per jaar in, maar er komen altijd concerten bij. Het is heel bijzonder om te ervaren dat andere mensen het mooi vinden en ontroerd raken door wat jij ten gehore brengt. Een koor heeft bestuurlijke leiding nodig en daar draag ik aan bij. Zo moet je het zien. Natuurlijk slokt het tijd en energie op, maar dat hoort erbij. Ik heb er nooit stress van gehad of er wakker van gelegen. Het is een prachtige hobby.”

‘Zingende politieman’

Een hobby is het voor alle koorleden. Ze komen elke maandagavond uit alle uithoeken van de Alblasserwaard (en daar net buiten) naar Sliedrecht zodat Zonnenberg, een professionele dirigent, organist en pianist (hij is ook arrangeur en samensteller van het tv-programma Nederland Zingt) ze kan klaarstomen voor een nieuw concert. Dat door Ichthus meestal helemaal zelf wordt verzorgd (Zonnenberg schrijft de muziek) en wordt aangekleed met topmusici. Schouten bestempelt elk concert als een hoogtepunt. Aan het eind van het interview noemt hij nog wel drie optredens die hijzelf en zijn collega-koorleden (alsmede de dirigent) nooit zullen vergeten. ,,Dat was met de Amerikaanse tenor Daniel Rodriguez, beter bekend als de zingende politieman uit New York. Na de terreuraanslagen op 11 september 2001 zocht hij met collega-hulpverleners tussen de puinresten van de Twin Towers naar overlevenden en zong hij op talloze herdenkingsdiensten en begrafenissen. Toen hij in Nederland was hebben we drie keer met hem gezongen. Dat was écht heel bijzonder.”Deel dit bericht met je vrienden!