Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Iedereen had er zin in en dat is ook wat waard'
17mei 2014

Iedereen had er zin in en dat is ook wat waard

SLIEDRECHT – Om de allerlaatste meters voor het Oude Raadhuis sneller te laten verlopen, had de organisatie van de Avondvierdaagse (zoals altijd in handen van het bestuur van omnisportvereniging Synergos) aanvankelijk bedacht dat de deelnemers enkel zouden zwaaien naar de burgemeester en hem niet meer de hand zouden schudden. ,,Eén van de weinige puntjes die nog verbeterd konden worden. We merkten dat deelnemers die achteraan stonden afhaakten omdat ze het te lang vonden duren. Daardoor maakte niet iedereen het defilé mee en dat vonden we jammer”, aldus Synergos-voorzitter Alex Visser, die gisteravond tevreden kon constateren dat iedereen het laatste, feestelijke stukje overbrugde. Alle deelnemers kregen zelfs een handje van de burgemeester.

Door Erik de Bruin

Bram van Hemmen werd na afloop op Twitter gevraagd of hij geen lamme handen had. ,,Nee, maar wel kleffe handen vanwege al het snoep en suiker”, reageerde de burgemeester. Dit was hem ‘bespaard’ gebleven als er circa 1500 deelnemers (waarvan het merendeel schoolkinderen) waren geweest. Zoals in voorgaande jaren. Dit jaar deden de basisscholen echter niet mee. Ze zijn afgehaakt omdat, zo kreeg Synergos half december te horen, leraren er veel taken bij hebben gekregen. De directies wilden hen hier niet meer mee opzadelen. ,,Een landelijke trend, maar toch viel het rauw op ons dak”, aldus Visser. De vereniging besloot er maar het beste van te maken. ,,Op onze website hebben we een link gemaakt zodat kinderen zich konden inschrijven. We hebben gesteld dat er op een groep van maximaal tien kinderen één begeleider moet zijn. Hoeveel personen zouden deelnemen, konden we niet voorspellen.”

‘Geen spat regen’

Uiteindelijk viel het totaal van ongeveer vijfhonderd deelnemers lager uit dan verwacht. ,,We hadden gehoopt en gerekend op de helft van 1500.” Gevraagd naar hoe hij terugkijkt op de afgelopen vier dagen, antwoordt Visser dat het ‘hartstikke leuk’ is geweest. ,,Als de scholen meedoen, zie je ook kinderen met een chagrijnig gezicht lopen met bij wijze van spreken op hun voorhoofd geschreven: motten we weer. Dit jaren waren er alleen maar lachende gezichten. Wat natuurlijk ook te maken had met het mooie weer. Er is geen regendruppel gevallen. Iedereen had er zin in dat is ook wat waard.”

‘Gewoon verder’

Hij kijkt alvast met een schuin oog naar 2015. ,,De scholen hebben de deur dichtgedaan, maar wij gaan gewoon verder. Hopelijk begint het volgend jaar alweer te groeien. We zien wel. We gaan in elk geval goed kijken naar wat er ten opzichte van deze editie verbeterd kan worden. Sowieso een eigen website waardoor het inschrijven wordt vergemakkelijkt. Hoe we dat gaan doen, weten we al. We kijken af van een gemeente waar scholen ook niet meer meedoen. Wat zij digitaal in elkaar hebben gezet, ziet er heel fraai uit. Zodoende hoeven we niet zelf het wiel uit te vinden.”

Wat niet onvermeld mag blijven, is dat Synergos bestuurslid Jenny Guis in het zonnetje zette omdat ze dit jaar voor de veertigste keer heeft deelgenomen. Van al haar medailles werd een mooi aandenken gemaakt.

De foto’s hieronder zijn gemaakt tijdens het defilé voor het Oude Raadhuis en daar vlak voor in de Havenstraat.Deel dit bericht met je vrienden!