Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Een mooie traditie wil je niet verloren laten gaan'
18mei 2014

Een mooie traditie wil je niet verloren laten gaan

SLIEDRECHT – ,,Elke plaats heeft recht op een kermis. We hebben het weer opgepikt omdat we een mooie traditie niet verloren willen laten gaan, maar je moet wel je boterham kunnen verdienen. Op deze locatie gaat dat moeizaam en is het misschien wel onmogelijk. Dat hangt van de komende drie dagen af.” Edwin Vader, degene die Sliedrechtse kermis heeft teruggebracht, draait er niet omheen. De bezoekersaantallen zijn niet toereikend. ,,Er is belangstelling, maar niet voldoende. Niet zoals het hoort te zijn. Maar dat wisten we voordat we eraan begonnen. Je moet dit als een overbruggingsjaar zien.”

Door Erik de Bruin

Vader heeft zijn hoop gevestigd op de politiek. ,,In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen heb ik de verschillende verkiezingsprogramma’s gelezen. Mij is toen duidelijk geworden dat een terugkeer naar het centrum weer bespreekbaar is. Ik heb daarop besloten een vergunningaanvraag in te dienen waarbij ik de gemeente wel heb verteld dat ik niet van plan hier vijf jaar te gaan zitten. ‘Hier’ is het parkeerterrein van De Lockhorst, ver weg van het centrum waar volgens hem een kermis thuishoort. ,,In veel grote steden kan het wel, in Sliedrecht wordt het weggestopt. Terwijl dit dorp juist enorm kermisminded is. Dordrecht en Sliedrecht waren dé kermissen in de regio. Ik heb als exploitant ook altijd graag op het Burgemeester Winklerplein gestaan en op deze locatie maar één keer.”

‘Ons visitekaartje’

Toch nam hij het stokje over van Frank van der Vorst, die er vorig jaar geen heil meer in zag. ,,Door toch weer een kermis op poten te zetten – in de wetenschap dat je er niet uit haalt wat er in zit – tonen we onze goede wil. Dit is ons visitekaartje. Wat we deze week presenteren, kunnen we volgend jaar ook aanbieden. We gaan dit avontuur met z’n allen aan. Iedereen is zich ervan bewust dat het om een lange termijn-visie gaat.”

‘Van deze omvang’

Een overbruggingsjaar dus. Dat alleen vruchten afwerpt als de kermis volgend jaar voor het eerst sinds 2007 weer gehouden mag worden in het centrum. ,,Én dan het liefst op het Winklerplein”, windt Vader er geen doekjes om. ,,Mocht de gemeenteraad na de zomer (het college zal de raad dan vragen het in 2008 genomen besluit te heroverwegen, red.) besluiten dat de kermis niet op een afgelegen locatie thuishoort, maar ook niet op het Winklerplein, dan zullen we uiteraard luisteren naar wat wel kan, maar ik zal de gemeente dan ook voorhouden dat het voor ons alleen zin heeft als we dit kunnen continueren. Dat wil zeggen: een kermis van deze omvang. Van deze allure. Met tal van attracties. Een mini- of kinderkermis werkt niet. Dat heeft het verleden ook uitgewezen. Wat ik al zei: de bevolking van Sliedrecht is kermisminded. Ze zullen bij een mini-kermis denken: Is dit het nou? Wil je er iets van maken dan moet je echt iets te bieden hebben. Mensen moeten hier hun tijd vol willen maken en bij thuiskomst het gevoel hebben dat het leuk zou zijn om op een andere dag nog eens te gaan.”

Hieronder een impressie van de Sliedrechtse kermis op het Lockhorst-terrein. De foto’s zijn zaterdag aan het begin van de avond gemaakt.Deel dit bericht met je vrienden!