Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Overweldigende opkomst bij ontroerende herdenking Merwederazzia'
19mei 2014

Overweldigende opkomst bij ontroerende herdenking Merwederazzia

SLIEDRECHT – Afgelopen vrijdag werd bij de plaquette aan de Grote Kerk de Merwederazzia herdacht die plaatsvond op 16 mei 1944. De opkomst was volgens Anja van der Starre, die het initiatief had genomen en een boek en website heeft gemaakt over de Merwedegijzelaars, overweldigend. ,,Er moesten stoelen bij in de grote zaal van verzorgingshuis Overslydrecht. Ik schat in dat zo’n 150 mensen de herdenking hebben bijgewoond.”

,,Bij mijn weten zijn er nog 21 oud-gijzelaars in leven. Zij waren uiteraard allemaal persoonlijk uitgenodigd. Om gezondheidsredenen of vanwege de grote afstand (twee gijzelaars wonen in Canada) konden elf heren helaas geen gehoor geven aan de uitnodiging. ” De tien oud-gijzelaars die er wel waren, waren de eregasten van deze bijeenkomst. Verder waren er veel nabestaanden van de reeds overleden gijzelaars en vertegenwoordigers van de drie betrokken gemeenten, te weten: burgemeester Bram van Hemmen van Sliedrecht, loco-burgemeester Theo Boerman van Hardinxveld-Giessendam en wethouder Wim de Jong van Werkendam.”

Omgekomen gijzelaars

Ben van der Hel, de voorzitter van de Stichting 4 en 5 mei Comité in Sliedrecht (die de herdenking organiseerde) opende de middag in Overslydrecht waarna de Sliedrechtse burgemeester Bram van Hemmen en Harry Ruijs, de directeur van Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort, een toespraak hielden. Vervolgens las oud-gijzelaar Piet Baardman (88) een stuk voor uit zijn oorlogsdagboek. Dat werd door veel aanwezigen als heel bijzonder ervaren. Na het noemen van de namen van de 26 omgekomen gijzelaars werd twee minuten stilte in acht genomen. Vervolgens wandelden de aanwezigen in een stille tocht naar de plaquette aan de nabijgelegen Grote Kerk. Twee veteranen hielden naast het monument de erewacht. Anja van der Starre – wier vader Bas, één van de Merwedegijzelaars, haar grote voorbeeld was- hield daarna zelf een toespraak waarna Teus en Erick Görtemöller een krans legden ter nagedachtenis aan de overledenen. Teus (70) is de zoon en Erick de kleinzoon van de in Duitsland omgekomen gijzelaar Klaas Görtemöller. Teus was een baby toen zijn vader werd opgepakt om nooit meer terug te komen. Hij heeft zijn vader nooit gekend.

Fotoalbum en korte film

,,Voor wie niet aanwezig was, hebben we gelukkig beelden. Ook mooi voor de mensen die er wel waren en alles nog eens rustig terug willen zien”, aldus Van der Starre, die daarmee verwijst naar het fotoalbum op de Facebook-pagina van de Merwedegijzelaars: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1479600615606776.1073741830.1439301839636654&type. De foto’s zijn bijna allemaal gemaakt door Gert Romijn. ,,Dick van den Berg heeft een korte film gemaakt van circa vier minuten waarin de sfeer van de herdenking mooi is weergegeven.” Het filmpje is hieronder te zien.

,,We (het 4 en 5 mei Comité en ik) hebben inmiddels veel dankbare en ontroerende reacties gehad. Dat is heel mooi. Ook zeventig jaar na dato blijkt aandacht voor deze geschiedenis geen overbodige luxe.”Deel dit bericht met je vrienden!