Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Uit de kunst past niet in het nieuwe zorgplaatje; winkelatelier op de kerkbuurt wordt gesloten'
20mei 2014

Uit de kunst past niet in het nieuwe zorgplaatje; winkelatelier op de kerkbuurt wordt gesloten

SLIEDRECHT – Op de hoek van de Kerkbuurt en de Kerkstraat is al ruim tien jaar Uit de Kunst gevestigd. In dit atelier maken cliënten van Syndion, die gemeen hebben dat ze een verstandelijke beperking hebben, handwerken van textiel. De locatie aan het begin van een winkelstraat is over nagedacht want wat ze vervaardigen wordt in hetzelfde pand verkocht. Die eer van hun werk hebben ze na 1 november niet meer. Dan loopt het huurcontract af en sluit de winkel haar deuren.

Door Erik de Bruin

Dinsdagavond 13 mei werd het slechte nieuws, dat al bekend was,
toegelicht door het management van de zorginstelling. ,,Er werd
verdrietig gereageerd, maar ook begripvol”, blikt Petra Glastra,
clustermanager dagbesteding in de Drechtsteden, terug. Begripvol omdat Syndion, zoals elke zorgverlener, dient te anticiperen op het nieuwe zorgdenken. Gemeenten nemen per 1 januari 2015 de regie over van het rijk (zo bedacht door het rijk), maar krijgen minder geld om alles wat onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) valt uit te voeren. ,,Ze moeten het met 25 procent minder doen en dat betekent in veel gevallen dat het bij de aanbesteding ook voor 25 procent minder moet”, legt Glastra uit. ,,Syndion is werkzaam in 29 aaneengesloten gemeenten. Er liggen al wat concept-beleidsplannen waardoor we een redelijke inschatting kunnen maken hoe we ons moeten instellen op deze bezuinigingen.”

‘Ongeschikte locatie’

Er is gekozen voor schaalvergroting. De meeste activiteiten op het
gebied van dagbesteding zullen in Dordrecht, Gorinchem en Leerdam
plaatsvinden. In de grotere plaatsen wordt het aanbod uitgebreid. De
Sliedrechtse locatie past niet in het nieuwe zorgplaatje. Glastra
vertelt waarom: ,,Het runnen van een winkel is leuk en geeft meerwaarde, maar brengt ook extra kosten met zich mee. Daarnaast gaan we naar een werksituatie toe van één begeleider per acht cliënten. Op deze locatie kan dat niet omdat je te maken hebt met twee verdiepingen. Je zal altijd meer begeleiding nodig hebben. Ook met het oog op de veiligheid. Stel dat er brand uitbreekt dan red je het niet met twee personen. Daar heb ik ook naar gekeken.”

Individuele gesprekken

Uit de Kunst telt 21 medewerkers. Zij zullen op zoek moeten gaan naar een andere dagbestedingslocatie en misschien zelfs wel een andere vorm van dagbesteding. ,,Het biedt ook kansen”, zegt Glastra. ,,Hoewel het niet gemakkelijk is om afscheid te nemen en we ons terdege realiseren dat sommige cliënten moeilijk met veranderingen om kunnen gaan, belichten we ook die kant van de zaak. We kijken opnieuw naar wat iemand kan en wil en dat is denk ik alleen maar goed. Er waren ook reacties van cliënten die toe zijn aan iets nieuws en aan een nieuwe omgeving. We gaan met iedereen een individueel gesprek aan waarin we samen met de cliënt inventariseren wat de mogelijkheden zijn.”

Vervoerslessen

Ze vervolgt: ,,Voor 31 juli willen we een duidelijk beeld hebben van de
wensen van elke cliënt en hoe we hem of haar daarin tegemoet kunnen komen. Neem de twee cliënten die uit Sliedrecht komen. Willen ze iets met textiel blijven doen dan zijn er mogelijkheden in Dordrecht en Gorinchem, maar wellicht ook in hun woonplaats. We gaan kijken wat een andere zorgverlener die in deze gemeente actief is (in dit geval ASVZ) op dit gebied doet. Dat zou een optie kunnen zijn, maar dagbesteding in een andere plaats kan ook. Je kunt daarvoor bij de Wmo-consulent van de gemeente aankloppen, maar die zal in veel gevallen alleen een indicatie geven voor gratis speciaal vervoer binnen de gemeentegrenzen. Reis je met een zorgtaxi- of zorgbus van Sliedrecht naar Dordrecht dan zul je daarvoor vanaf 2015 moeten betalen. De cliënt zal binnen zijn eigen kring moeten kijken en daar helpen wij bij. Ook met het verhogen van de zelfstandigheid. Reizen per trein is bijvoorbeeld gratis op de MerwedeLingeLijn tussen Dordrecht en Geldermalsen voor mensen met een verstandelijke beperking. Wij springen daar op in door vervoerslessen te geven.”

‘Logische ontwikkeling’

,,De ontwikkelingen zijn niet leuk, maar wel logisch”, sluit Glastra af.
,,Nu komen er clïenten uit Gorinchem naar Sliedrecht terwijl er in die plaats ook een atelier is. Daar maken ze echter kostuums en hier betreft het handwerk. Dat maakt inderdaad een verschil. Daarom gaan we kijken hoe we dit kunnen integreren.” Resumerend valt deze verandering voor cliënten die al in een stad als Dordrecht en Gorinchem wonen of in een plaats als Giessenburg waar ook een grote dagbestedingslocatie is en blijft, positief uit. Ze zullen dankzij de schaalvergroting in hun woonplaats meerdere mogelijkheden voorgeschoteld krijgen. Voor cliënten uit bijvoorbeeld Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam wordt het een lastiger verhaal. Zij dreigen buiten de boot te vallen. Kunnen ze dichtbij huis niets vinden wat hen het meest interesseert dan zullen ze genoegen moeten nemen met iets anders. Óf een beroep doen op hun sociale netwerk hetgeen in lijn is met de participatiesamenleving die de overheid voorstaat.

Tot slot rest nog de vraag of er helemaal geen zelfgemaakte producten meer worden verkocht. ,,We willen dat in principe wel blijven doen, maar niet meer zelf. Het zou kunnen dat we een vergelijkbaar concept opzetten als bijvoorbeeld de Wereldwinkel. Dat wil zeggen winkels die producten verkopen die gemaakt zijn door mensen met een handicap uit allerlei dagbestedingslocaties in Nederland. Of het nu om Syndion, ASVZ, ‘s Heeren Loo of Philadelpia gaat.”Deel dit bericht met je vrienden!