Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'We delen vanavond geen boetes uit, maar autodrop'
23mei 2014

We delen vanavond geen boetes uit, maar autodrop

SLIEDRECHT – ‘Sliedrecht wordt blauw geverfd’, tweette een Papendrechtse wijkagente donderdag aan het begin van de avond. Ze was niet de enige die de Sliedrechtse wijkagenten kwam helpen om het politiewerk onder de aandacht te brengen via publieksvriendelijke acties.

Door Erik de Bruin

Dat Sliedrecht blauw werd geverfd, viel wel mee. De politie was tussen zeven uur en half tien ‘s avonds wel volop aanwezig in het baggerdorp. Onder andere op de Kerkbuurt waar de wijkagenten Gerrit de Waard en Simone van den Enden een poging waagden om mensen te interesseren voor buurttoezicht in het centrum. Niet zonder succes want er hapte een aantal Sliedrechters toe. In zoverre dat ze erover na zullen denken. Waaronder een jonge kerel die op de Kerkbuurt woont en samen met zijn huisgenoten op het dakterras deels had opgevangen waar de politie mee bezig was. Hij wilde hier meer van weten en werd direct in de kraag gegrepen. ,,Binnen een week mailt hij ons terug.  We zijn benieuwd”, aldus Van den Enden, die daarvoor een praatje had aangeknoopt met een oudere man, die enthousiast reageerde, maar er ook eerst over na wil denken. De Waard: ,, Wat ook logisch is want het kost tijd. Uiteraard leggen we geen enkele druk op. Met een preventieteam zakkenrollerij in het centrum en buurttoezichtteams in Oost en West die beide drie doordeweekse avonden door verschillende wijken lopen, zijn we al bevoorrecht. Toch zou het mooi zijn als hier ook iets van de grond komt en dat hoeft geen kopie te zijn van wat ze in Oost en West doen. Zeker niet. Als je een aantal mensen bij elkaar hebt gevonden, zou je bijvoorbeeld al van start kunnen gaan met één avond per week. Zeker op donderdag heeft dat toegevoegde waarde want dan is het koopavond.”

Publieksvriendelijke acties

Ze delen hartsnoepjes uit om mensen te ‘verleiden’. Aanvankelijk was het de bedoeling om te gaan ‘speeddaten’ (waarbij ze op het Merwedeplein aan een tafeltje zouden zitten om vragen te beantwoorden), maar dit vonden ze bij nader inzien een beter idee. De hartsnoepjes refereren nog wel aan het oorspronkelijke plan. Automobilisten die op de Molendijk staande worden gehouden krijgen tot hun opluchting ook snoepgoed in plaats van een bekeuring. ,,Als je daar met een lasergun op snelheid controleert, krijg je kramp in je vingers van het schrijven”, krijgt De Waard te horen. De agenten hebben wel een lasergun bij zich, maar zijn er niet op uit om boetes uit te delen. ,,Het is een publieksvriendelijke actie”, legt een ervaren diender uit aan een jonge bestuurder die het IHC-terrein wil verlaten. ,,We delen vanavond alleen autodrop uit. In de hoop dat een bestuurder aan de snelheid en zijn rijgedrag denkt als hij een dropje eet.”

Persoonlijk contact

Inmiddels is de bereden politie gearriveerd op de kop van de Kerkbuurt. De twee politiepaarden staan er een beetje voor de show. ,,We laten vanavond zien wat de politie allemaal doet”, legt Arjan de Haan uit. Samen met Martine de Heer, die ook deel uitmaakt van het wijkteam Alblasserwaard, heeft hij deze 100 % procent-dag, die al eerder in Alblasserdam en Papendrecht is gehouden en volgende maand in de gemeente Molenwaard plaatsvindt, in elkaar gezet.  ,,In overleg met de wijkagenten want zij zijn leidend. Omdat het in Sliedrecht relatief rustig is, is ervoor gekozen de nadruk te leggen op persoonlijk contact. Bij snelheidscontroles op plekken waar je maar dertig mag rijden, maken we mensen bewust. De wijkagenten spreken bewoners aan in winkelgebieden, de bikers en BOA’s fietsen en lopen door Sliedrecht en leggen contact met jongeren en hondenbezitters en bij het politiebureau in de Rijnstraat controleren we of bromfietsen zijn opgevoerd.”

Met ook twee agenten te paard is de 25 man sterke brigade compleet. De politie trekt alle registers open. De Heer: ,,Het is een indrukwekkend gezicht en dat draagt bij aan het contact dat we met mensen willen hebben. Ze trekken naar zo’n dier toe.” Even was er vrees dat de acties in het water zouden vallen. Hoewel er enkele donkere wolken in de lucht hingen bleef het droog.Deel dit bericht met je vrienden!